Papa Francisc și susținătorii lui Castro

  5

  de Armando F. Valladares

  Papa Francisc a revocat recent „suspendarea a divinis” în cazul preotului Miguel D’Escoto Brockmann, din Nicaragua, fost ministru de externe sandinist, una dintre figurile cele mai pro-castriste ale teologiei eliberării. Preotul D’Escoto fusese sancționat în 1984 pentru rolul său în persecutarea catolicilor din Nicaragua în timpul primului guvern sandinist.

  Nu există vreun indiciu cum că Părintele D’Escoto și-ar fi retractat gravele sale atitudini din trecut, care includ și susținerea ostentativă a dictaturii castriste, prin care a și-a dat sprijinul pentru ca înrobirea poporului cubanez să continue. Potrivit agenției de știri catolice ACI, a doua zi după demisia lui Benedict al XVI-lea, Părintele D’Escoto a declarat canalului de televiziune chavist Telesur că pentru a se produce „o schimbare reală” a catolicilor nu este suficient pur și simplu să „se schimbe un Papă” . Și a indicat ca o condiție esențială pentru a impulsiona revoluția în Biserică, dinăuntru: „Un creștin trebuie să fie în primul rând anti-imperialist și anti-capitalist.”

  Papa Francisc și promotorii teologiei eliberării

  Deja Papa Francisc a surprins atunci când, în septembrie 2013 l-a primit la Vatican pe „profetul” teologiei eliberării, preotul peruvian Gustavo Gutiérrez. A fost un gest pe care observatorii l-au arătat ca începutul „reabilitării” nefastei teologii a eliberării, care în deceniile trecute a fost aliata stângii politice în America Latină și Caraibe în încercarea de a transforma continentul într-o uriașă Cubă.

  Papa Francisc a surprins, de asemenea, când a declarat că ar putea exista marxiști „buni” și că fostul Tupamaro José Mujica, actualul presedinte al Uruguay-ului, una dintre figurile din America Latină care continuă să sprijine intens Cuba comunistă, ar fi un om „înțelept”.

  Ioan Paul al II lea îl mustră pe Ernesto Cardenal, ministru sandinist. Papa Francisc îi reintroduce in circuit pe susținătorii dictatorului Fidel Castro.

  Acum câteva zile, potrivit unei informații din ziarul argentinian La Nación, ce nu a fost dezmințită până acum, viceguvernatorul din Buenos Aires, Gabriel Marotto, întors de la Roma, de la o a doua întrevedere cu Pontiful, a spus că Papa Francisc le-ar fi adus elogii președintelor Dilma și Kirchner, și președinților Evo Morales și Correa, toți aceștia fiind liderii care continuă să contribuie la salvarea de la naufragiu a dictaturii castriste; și ar mai fi spus că vede „cu ochi buni” apropierea Americii Latine de Rusia și China (La Nación, Buenos Aires, 22 iulie 2014).

  Din păcate, în ceea ce privește America Latină, aceste cuvinte și gesturi ale Papei Francisc favorizează direct sau indirect stânga continentală și lasă să plutească în aer un sentiment de confuzie.

  În iunie 2014, un alt preot din Nicaragua, adept al teologiei eliberării și, de asemenea, fost ministru sandinist, Ernesto Cardenal, a ajuns să spună plin de speranță că PapaFrancisc „este un miracol, un papă care a renunțat să trăiască precum un papă”, adăugând că îl elogiază mai ales pentru că „răstoarnă lucrurile”.

  Armando Valladares, scriitor, pictor și poet. A petrecut 22 ani în închisorile politice din Cuba. Este autorul bestseller-ului Contra toda esperanza/Against all Hope, care relatează ororile închisorilor castriste. A fost ambasador al Statelor Unite la Comisia ONU pentru Drepturile Omului sub administrațiile Reagan și Bush. A fost distins cu Presidential Citizens Medal și Înaltul Premiu al Departamentului de Stat. A scris numeroase articole despre colaborarea Bisericii cu regimul comunist cubanez și despre „Ostpolitik” dusă de Vatican față de Cuba.

  traducere: Anca Cernea

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  5 COMENTARII

  1. Acest Papă este cea mai grea lovitură, poate, sau, în orice caz, un adevărat pumn în plex pe care comunismul a reușit să-l administreze civilizației occidentale.

  2. Crime pentru care va răspunde în fața lui Dumnezeu Miguel D’Escoto: jaf, tortură, asasinate, închisori politice, omoruri în masă:
   citiți și vă îngroziți:

   http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=1618

   Tov. Miguel D’Escoto, ministru de externe sandinist 1979-1990 – în prima guvernare a criminalului Daniel Ortega -, a fost suspendat de la săvârșirea Sfintelor Taine în 1985, de către Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, pentru că a refuzat să asculte; i se ceruse să renunțe la activitatea politică, aceasta nefiind compatibilă cu starea preoțească. D’Escoto a ales. A preferat să slujească regimul criminal, decât să fie preot.
   Pentru iertarea unor păcate publice, de dimensiunile și gravitatea acelora săvârșite de camarada D’Escoto, în afara regretului sincer și spovezii, care sunt chestii cât se poate de personale, este necesară și o căință publică. În cazul de față nu a existat nimic de acest fel, și niciun semn că individului i-ar fi părut rău de ce a făcut și de decizia pe care a luat-o în 1985 (că el a luat-o, nu i-a impus-o nimeni).

  3. BBC: “Pope Francis has lifted a ban on the beatification of murdered Salvadoran Archbishop Oscar Romero. For years, the Roman Catholic Church blocked the process because of concerns that he had Marxist ideas. An outspoken critic of the military regime during El Salvador’s bloody civil war, Archbishop Romero was shot dead while celebrating Mass in 1980. Beatification, or declaring a person “blessed”, is the necessary prelude to full sainthood. The bishop was one of the main proponents of Liberation Theology – an interpretation of Christian faith through the perspective of the poor.”
   Este evident pentru mine ca toate astea fac parte dintr-un efort de marketing, tinand cont ca America Latina e o zona unde catolicismul e amenintat de alte culte, dar totusi ramane mai solid decat in Europa. In acelasi timp, mi se pare ironic ca o multime de catolici traditionalisti il acuza ca e “comunist”, cand tot ce imi ramane in minte despre perioada cand a fost ales papa si cand nu stiam nimic despre el e multimea de articole vechi si noi din presa argentiniana care il acuzau ca in anii ’70 a tinut cu Videla, a detestat constant teologia eliberarii si i-a dat pe mana regimului pe preotii disidenti.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here