În 2007, Dragoş Paul Aligică publica articolul Creştinism şi persecuţie: realităţi, tăceri, complicităţi, despre subiectul practic inexistent în dezbaterea publică a presecuţiilor suferite de creştinii din întreaga lume. Într-o lume în care Apocalipsa vine prin încălzirea globală iar Holocaustul se petrece în Gaza, nu mai este timp pentru sutele de mii de creştini ucişi în Sudan, bisericile incendiate şi copţii ucişi zilele acestea în Egipt de musulmani cu complicitatea guvernului, marginalizarea creştinismului în Europa pentru a proteja sensibilităţile musulmane (aici şi aici), ca să numesc doar cîteva. Vă prezentăm o reeditare a articolui de acum doi ani, adaptată la realităţile prezentului.

Persecuţia creştinilor: realităţi şi întrebări

de Dragoş Paul Aligică

Alte doua biserici din Malaysia au fost tinte ale unor atacuri ca urmare a unei decizii judecatoresti care le permite non-musulmanilor sa utilizeze cuvantul “Allah” pentru a-l desemna pe Dumnezeu, scrie CNN preluat de Hotnews. Iata ca in pofida blocajului mediatic si placiditatii opiniei publice occidentale, o tema izbucneste regulat in prim-planul dezbaterii publice. Exista in acest moment in lume sute de milioane de oameni asupra carora planeaza continuu abuzul sau violenta, pentru simplul fapt ca au o anumita credinta religioasa: mai precis, pentru ca sunt crestini.

Altfel spus, crestinii reprezinta grupul cel mai persecutat din lume. Supusi discriminarii legalizate, violentei, inchisorii, deportarii si convertirii fortate, soarta acestor oameni ramane un secret bine ferit de atentia opiniei publice globale. Tema nu face prima pagina niciodata. Magnitudinea fenomenului ar cere-o. Prioritatile par insa altele. In ultimele sase luni s-a scris mai mult despre soarta ursilor polari decat despre soarta acestor semeni.

La varful piramidei, in marile trusturi media occidentale, unde se da tonul si acolo unde se afla principala sursa a acestui blocaj informational, tema este considerata ca prea incorecta politic si prea subversiva pentru noua ideologie a stangii liberale promovata de aceste institutii.

In lumina acestei ideologii, tot mai influenta in redactiile si studiourile de pe toate meridianele, crestinii sunt, alaturi de evrei, agresorii si exploatatorii acestei lumi. Prin definitie, nu pot fi victime. Iar daca realitatea contrazice dogma, cu atat mai rau pentru realitate!

La baza piramidei, jurnalistii din organizatiile nationale si locale defileaza mesmerizati dupa ritmul impus la varf. Superficialitatea, lipsa oricaror principii in afara asimilarii instinctive a unor vagi ecouri ale stangismului liberal, la care se adauga pura si simpla lipsa de profesionalism, conduc toate in aceeasi directie.

Si totusi, evidenta pare sa fie covarsitoare: traim o epoca de mari persecutii anticrestine. Iar acestea se intampla, paradoxal, cu tacerea complice a mass-media occidentale si sub ochii popoarelor crestine, abulice in fata agresivitatii purtatorilor altor credinte si resemnate in fata edictelor liberalismului corect politic.

Faptele brute si stupefiante

Situatia este atat de frapanta, incat, pentru a nu parea de domeniul fabulatiei, orice discutie trebuie sa inceapa lasand pur si simplu faptele sa vorbeasca, urmandu-l pe Anthony Browne, unul dintre putinii jurnalisti din marile trusturi de presa interesat de chestiunea persecutiilor crestine si care, mai mult, ateist declarat fiind, nu poate fi acuzat de partinire. Preoti crestini decapitati in India. Politia egipteana aresteaza si tortureaza in Cairo convertitii de la islamism. Atacuri asupra bisericilor in Pakistan. In Coreea de Nord, preotii risca in orice clipa condamnarea la moarte. Si acestea sunt doar o mostra.

Cei preocupati de eradicarea discriminarii, scrie Browne, pot usor gasi in Malaysia singura politica de actiune afirmativa in care o majoritate este privilegiata in fata unei minoritati. Este vorba de majoritatea mahomedana, ce are asigurat accesul privilegiat la slujbe, case si la educatie. In Pakistan, peste 5 milioane de crestini traiesc ca paria, aspirand la cariere cum ar fi curatatul toaletelor. Tot acolo, potrivit legislatiei, un mahomedan poate sa depuna marturie in justitie impotriva unui crestin; invers, nu.

In Indonezia, peste 10 mii de crestini au fost omorati in ultimii ani de catre musulmani in campanii de islamizare. In Egipt, coptilor le este interzis prin lege accesul la functia de sef al statului, accesul la universitatea de elita a tarii si sunt impiedicati in mod legal sa patrunda in randurile politiei si armatei. De facto, le este interzisa orice functie politica sau economica mai inalta.

Pentru a-si repara o biserica, coptii trebuie sa ceara aprobare de la presedintele tarii. Televiziunea publica promoveaza deschis propaganda anticopta, fara a da drept la replica acestora. Convertirea la crestinism este interzisa prin lege, iar tinerele crestine si chiar sotiile de preoti sunt rapite si convertite cu forta la Islam. In Nigeria, 12 regiuni au introdus sharia, obligandu-i pe crestini sa se conformeze ei. In aceeasi tara, mii de crestini au fost asasinati in ultimii ani si numarul violentelor anticrestine este in crestere.

Persecutia crestinilor nu este insa un monopol al campionilor musulmani. In Sri Lanka buddhista bisericile vandalizate si inchise in ultimii ani se numara cu sutele. In India, nationalistii hindu au incitat sute de atacuri impotriva comunitatii crestine care, trebuie amintit, se afla acolo inca de la anul 100 d.H. Statul indian are programe de actiune afirmativa pentru castele inferioare si saracii hindu si buddhisti, dar nu si pentru cei crestini. In China, sute de case de rugaciune au fost inchise de autoritati si zeci, poate sute de preoti au fost trimisi in inchisori. In Coreea de Nord, crestinii nu numai ca sunt inchisi, dar sunt folositi drept cobai in experimentele cu arme biologice.

Dublul standard Occidental

Situatia crestinilor nu este dificila numai in China, Nigeria sau Egipt. Chiar si in asa-zisul Occident crestin, crestinismul este in defensiva, fiind continuu obiectul ridiculizarilor, “demitizarilor” si subminarii institutionalizate prin mass-media si in cultura populara promovata de aceasta. Dublul standard si ipocrizia troneaza. Nenumaratii occidentali afluenti ce-si gasesc o identitate si un sens vietii dedicandu-se unor cauze precum “apararea drepturilor omului” sau “salvarea mediului” par sa accepte in mod senin ideea ca discriminarea, lipsa de respect si violenta verbala sunt acceptabile, atat timp cat este vorba despre crestini si credintele lor.

Imaginile sfinte ale crestinilor pot fi batjocorite – aceasta se numeste “arta” si “libertate de expresie”. Ale musulmanilor, nu – aceasta se numeste “respect multicultural” si “acceptarea diversitatii”. Discriminarea este rea. Exceptand atunci cand cei discriminati sunt albi crestini. Atunci se numeste “actiune afirmativa” si este laudabila. Daca lucrurile suna caricatural, este pentru ca probabil asa si sunt, inainte de a depasi pragul in care devin tragice.

Fetele ipocriziei

Elocventa faptelor brute este incontestabila. In lume sunt, conform estimarilor Centrului pentru Libertate Religioasa, “peste 200 de milioane de crestini aflati sub amenintarea violentei din cauza credintei lor” si “aproximativ 350 de milioane care sunt discriminati in mod legal in ceea ce priveste accesul la locuri de munca, locuinte si conditii de viata”. Dupa cum concluzioneaza Alianta Evanghelica Mondiala intr-un raport inaintat mai demult Comisiei ONU pentru Drepturile Omului: “crestinii sunt cel mai mare grup din lume caruia ii sunt refuzate drepturi fundamentale din cauza credintei”.

Problema nu este absenta datelor privind aceste incalcari ale unor drepturi elementare, ci ca dramatica realitate reflectata de ele nu are un ecou semnificativ nici macar in tarile crestine. Si aici, de obicei discutiile pe aceasta tema revin la problema ipocriziei, implicite in toata aceasta ciudata situatie.

Occidentalii sunt partasii unui consens tacit: toata lumea stie ca, daca undeva in lume crestinii s-ar deda unor acte de agresiune sau discriminare mult mai putin grave decat cele indreptate impotriva lor, toate canalele de stiri ar vui. CNN, BBC si celelalte avanposturi ale propagandei stangii liberale ar recircula stirea non-stop, iar New York Times si The Guardian ar editorializa frenetic. Toata lumea pare sa stie aceasta si cu totii par sa o accepte ca un dat. Unii neutru, altii resemnat.

In ultima instanta, pana si cei ce inteleg si sunt revoltati de situatie par sa spuna: ce altceva am putea face? Pana la urma este o lume in care BBC, organizatie creata si finantata de o tara crestina, cultiva ridiculizarea Bibliei si interzice orice referire ireverentioasa la Coran. O lume in care istoria recenta este rescrisa sub ochii nostri ca o “mare naratiune” a exploatarii imperialiste, avandu-i in rolurile principale negative pe evrei (“neconservatorii”) si crestini (“fundamentalistii”). O lume in care obsesia elitelor de stanga occidentale sunt inchisorile CIA din Romania, si nu faptul ca soldatii romani le apara in Irak si Afganistan libertatea si confortul de care se bucura in mod parazitar.

Responsabilitati si intrebari

A incerca un raspuns la intrebarea “cum s-a ajuns aici?” cere o discutie separata. Cert este ca influenta masiva pe care stanga liberala o are in mass-media joaca un rol decisiv. A arunca insa toata responsabilitatea in bratele marilor trusturi media occidentale si a elitelor academice si politice de stanga este usor. Dar, in acelasi timp, si incorect. O parte la fel de mare de responsabilitate se datoreaza crestinilor insisi.

Modul in care accepta actuala situatie, felul in care gasesc pretexte pentru a se uita in alta parte, elocventele sterile si afundarea in varii forme de escapisme si “chemari sociale” ecumenice, lasandu-si coreligionarii singuri in fata persecutiilor si martiriului sunt prea vizibile ca sa scape neobservate. Si toate sunt cu atat mai stupefiante, cu cat nici macar scuza neputintei nu poate fi invocata. Datorita inteligentei, credintei si fortei inaintasilor lor, popoarele civilizatiei iudeo-crestine occidentale sunt mostenitoarele unor resurse care fac din ele azi superputerile militare, politice si economice ale veacului.

Iata de ce, pentru cei ce, desi au o relatie indeobste neutra cu religia instituita, nu pot ramane indiferenti la nedreptatile si agresiunile anticrestine, atitudinea crestinilor practicanti din Occident ramane un mister: Cum poate fi explicata pasivitatea lor? Cat din aceasta se datoreaza unui masochism intrinsec crestinismului? Este crestinismul socialmente predestinat persecutiei? Este dorinta crestinilor de a se identifica cu patimile lui Hristos un motiv al atitudinii relaxate fata de actele de martiriu? Dar aceasta poate explica in cel mai bun caz motivatiile martirilor, dar nu si resemnarea si indolenta potentialilor martori.

Sunt crestinii aflati la adapost in SUA si Europa impacati cu soarta coreligionarilor lor din China, Egipt sau Nigeria? Nu le pasa? Ce le spune credinta lor? Ce se petrece in mintile lor? Ce gandesc publicistii autodeclarati crestini care, altfel, peste tot in lume, insista sa fie o prezenta atat de vocala in dezbaterile privind teme culturale si politice de interes secular si secundar? Sunt intrebari al caror raspuns nu-l pot da cei care, oarecum excentrici acestei comunitati de har si credinta, asista intrigati la o situatie a carei complexitate paradoxala o face greu de inteles si a carei nedreptate profunda o face imposibil de acceptat.

sursa: HotNews

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

6 COMENTARII

 1. Reactiile de pe Hotnews la articolul lui Aligica au fost in general pozitive, de apreciere (dar sunt si cateva din genul “crestinismul mana-n-mana-cu-capitalismul”, “crestinismul spalator al creierelor” etc):

  BEDE a scris:

  Este o chestiune cu privire la care, de ani de zile, nici un post TV si nici un ziar cu tiraj mare din Romania nu a scris nimic.
  Doar ici-colo publicatii cu tiraj redus.
  Si pe internet exista doar cateva site-uri care spun despre aceste probleme, pe cand cele mai consultate site-uri de stiri nu spun nimic…

  Europa Noastra a scris:

  E impresionant sa vad in media romaneasca opinii atat de liber exprimate.

  Exista tari in Europa unde libertatea de exprimare a disparut, ca Franta, tara unde e imposibil, legal, sa dezbati despre semitism si anti-semitism, despre identitate si diversitate rasiala sau etnica, despre intoleranta si violenta unor religii. Recent si in Irlanda a devenit ilegal sa mai critici o religie!

  Aceasta sufocare liberticida, acest terorism legislativ contra spiritului critic, cel care a construit spatiul european de libertate, e promovat de miscari politice de stanga, sub pretext de ‘anti-rasism’ si ‘multiculturalism’.

  Extinderea definitiilor acestor concepte e abuziva si vizeaza blocarea oricarei dezbateri de fond.
  Recent, propunerea unor ministri francezi de a discuta in sfarsit despre ‘ce e aia a fi francez’ s-a lovit de urletele si insultele isterice ale socialistilor, comunistilor, trotzkistilor si organizatiilor islamice din Franta.

  Fanaticii lui Marx si cei ai lui Allah strans uniti in scopul de a distruge cultura de libertate a Europei.
  “Moarte democratiei” scriau studentii anarhisti si trotzkisti pe zidurile Sorbonei ocupate in 2007. Exact ce vor si jihadistii musulmani taietori de capete.

  crestin a scris:

  Excelent articolul, dar dincolo de articol realitatea tragica descrisa este traita de MILIOANE de crestini din toata lumea.
  Cred ca mass media ne spala in mod constant creierul, si sper ca macar un astfel de articol sa ne puna pe ganduri mai mult de cateva minute.
  In timp ce ne batem cu pumnul in piept “ce mari crestini suntem” si cum aparam la noi acasa dreapta credinta ortodoxa de 2000 de ani – si suntem extrem de mandri de asta – fratii nostri intru Hristos mor cu sutele de mii in fiecare an…fara ca lucrul acesta sa ne afecteze prea mult. In acelasi timp agenda impusa de mass media -cu subiecte ridicole prin comaratie- ca incalzirea globala (care se pare ca nu prea exista) si drepturile homosexualilor (a caror dese pomeniri murdaresc mintea copiilor nostri) suscita muulta dezbatere si interes.
  Doamne ai mila de noi si de copiii nostri !!!

  istoricul a scris:

  Am lucrat 2 ani in Libia,tara unde singurul terorist e statul;acolo nici macar Bin laden nu s-ar putea aciua fara binecuvintarea lui Gadhaffi….Libia,tara cu 4 milioane de bastinasi si 4 milioane de straini care sa lucreze pentru ei….Majoritatea strainilor sint crestini,iar pentru o tara de 2 ori mai mare decit Frantza singura biserica catolica este la Tripoli;cea ortodoxa nu mai exista de pe la inceputul anilor 90…Timp de 2 ani s-au facut presiuni mai mult sau mai putin discrete asupra mea sa imi scimb religia (“Ante leazem fi muslim” – trebuie sa fii musulman)auzeam aproape zilnic…Asta pina am invatzat expresia-cheie al islamului :”Insha’Allah” -daca o vrea allah – si apoi incetul cu incetul m-au lasat in pace…am avut totusi sansa sa lucrez in Libia si nu in Arabia saudita;acolo sint periculosi de-a dreptul! Dupa 12 ani de la aventura libiana,traiesc in Occidentul european si traind relitatile cotidiene de aici nu pot sa nu va dau dreptate -ca de fiecare data cind va citesc-Domnule Aligica….Profetiile lui Nostradamus spun ca abia in 2034 Europa sa va debarasa de ciuma islamului si de sobolanii ei propagandistici…eu din pacate voi fi prea batrin sa particip activ la aceasta sarbatoare…

  cet23 a scris:

  Mai, fiti europeni, ce draq?
  Nu este corect politic sa se vorbeasca despre persecutiile crestinilor in lume! Ii suparati pe islamisti!
  Retineti odata pentru totdeauna: in Europa nu este voie sa se vorbeasca despre persecutia crestinilor oriunde in lume! Se poate in schimb vorbi cu inalta evlavie despre persectuiile asupra musulmanilor si despre cultura lor inalta! Asa e corect politic!!!
  Daca stau bine sa ma gandesc, in Europa nici a fi crestin propriu-zis nu e neaparat foarte corect politic… Daca prin asta ii suparam pe musulmani?
  Repetati dupa mine, in cor: “trebuie sa fim corecti politic!” Asa! Inca o data! Buuun… Acum luati o foaie de hartie si scrieti textul asta “trebuie sa fim corecti politic” de 50 de ori! Aveti de grija ca revin in 15 minute si care nu imi prezentati foaia ce v-am cerut-o, va declar rasisti, si ati pus-o rau de tot! Ce draq!

  Sunt foarte multe reactii la articol, in general de apreciere.

 2. Si pentru a demonstra ca traim in lumea descrisa de Aligica iata o intamplare (de sambata, descrisa abia ieri) pe news.yahoo: Protestant church burned in Algeria.

  Islamists looted and burned a Protestant church in Algeria, the congregation’s leader said Monday, suggesting they were inspired by a recent spate of religious intolerance in the Arab and Muslim world.

  The church — hosted in an apartment block in the city of Tizi Ouzou some 100 kilometers (60 miles) east of Algiers, the Algerian capital — was ransacked and set ablaze on Saturday night, several Algerian newspapers said.

  The independent El Watan daily published a picture of a smoldering pile of pulpits and desks that had been brought outside for destruction. It quoted the pastor of the local Pentecostal community, Mustapha Krireche, as saying worshippers fled the temple because local police had left a gathering of anti-Christian rioters unchecked.

 3. Alte patru biserici au fost date focului in Malaiezia, expresie a furiei extremistilor musulmani declansata de hotararea Curtii Suprema din 31 decembrie de a permite folosirea cuvantului Allah pentru a-l numi pe Dumnezeu si de catre grupurile religioase nemusulmane.

 4. Un ocean de fapte si de vorbe, dar explicatiile sunt extrem de simple, ca orice explicatii adevarate.
  1. Europa si America sunt zone crestine. In decursul secolelor au exercitat o politica de cucerire, exploatare, inrobire, comert de sclavi si altele asemanatoare.
  In ziua de azi, datorita schimbarii radicale a moralei mondiale europoizii (asa ii denumesc prescurtat) au considerat ca trebuie sa-i compenseze pe fostii nedreptatiti si printre altele sa la treaca cu vederea comportamentul, aproape orice ar face. Nenorocirea face ca lucrul se intampla in primul rand in Europa, avand ca rezultat invadarea continentului cu mase necivilizate musulmane care nu numai ca nu vor sa devina europeni, ci chiar vor sa islamizeze (in mod declarat) Europa. In aceste conditii nici vorba nu poate fi ca puterile europoide sa intervina pentru apararea crestinilor din alte parti, ei neputand fi aparati nici macar in Europa.
  2. In paralel se produce o degradare puternica a adeziunii maselor europoide la crestinism, iar credinta e faramitata si slaba. Ca urmare nu exista solidaritatea cu crestinii din restul lumii, deci nici probabilitatea vreunei presiuni a maselor crestine asupra propriilor guverne pentru a interveni in salvarea crestinilor din alte parti. Corectitudinea politica paralizeaza orice reflex de aparare. Crestinii se autoanuleaza in fata strainilor veniti cu zecile de milioane in propriile lor patrii, ca si cum le-ar fi datori din capul locului.

  Si acum o observatie. Se vorbeste aici despre “holocaustul din Gaza”. E o gogorita, raspandita de arabi si acceptata cu satisfactie “as granted” de catre cei interesati, intoxicati ideologic sau nestiutori.
  In primul rand, cifrele au provenit exclusiv din sursele arabe si n-au fost verificate de nimeni. Marea majoritate a piederilor de vieti au fost in randurile teroristilor, ceilalti fiind intr-adevar victime colaterale.
  In al doilea rand, israelienii n-au lovit niciodata fara discernamant, ci numai in bandele teroristilor Hamas. Acestia insa s-au plasat intotdeauna in spatele populatiei civile, uneori silindu-i sa ramana pe loc ca scut viu, dintr-un evident calcul cinic.
  Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca acea actiune israeliana a intervenit dupa ani lungi in care Hamasistii au bombardat zilnic populatia limitrofa facand acolo viata imposibila, ca sa nu mai vorbim de cei ucisi.
  De atunci, insa, acolo domneste linistea. Putinele incercari de tulburare primesc replici care le amintesc lectia primita.

 5. Excelent articol! Multumesc in numele crestinilor.
  Nici eu nu inteleg de ce sunt crestinii atat de apatici? Ce mai trebuie sa se intample ca sa ne trezim?

 6. @Corneliu
  “Europa si America sunt zone crestine. In decursul secolelor au exercitat o politica de cucerire, exploatare, inrobire, comert de sclavi si altele asemanatoare.” Nimic mai fals. Politica de cucerire si inrobire, comertul cu sclavi au fost promovate in cadrul islamului din anii 6-700. De exemplu Europa a scapat de islamizare “la mustata” cu batalia de la Tours (732). Prima cruciada a fost 3-400 de ani mai tarziu. Sclavia era o trasatura a musulmanilor. Peste 80 de milioane (cifrele variaza) de sclavi de culoare din Africa. In SUA numarul total de sclavi de culoare au fost 500 000.
  Un pic de mai multa rigoare, svp, in locul unor ditirambe pline de patetism progresist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here