“One that I dont know how to answer is… So, suppose that for the same amount of money I could save a child dying of malaria or diarrhea, or something like that, or I could get 100 hens out of a bad lit cage. Which is better? Getting 100 hens out of [ininteligibil] cages is a significant thing to do. How do you compare that to the death of one child and the grief of the parents?” (Peter Singer) – sursa: http://veiozaarte.ro/vid…/etix-interviu-cu-peter-singer.html)

Peter Singer nu știe ce să aleagă între banii cheltuiți pentru fericirea a 100 de găini nefericite și viața (nefericită) a unui copil bolnav. Pentru că măsurăm suferința în untăți numerice, să ne gândim că și râmele suferă și să încercăm un calcul.

chicken liberation peter singer

Între alinarea suferinței a 1.000 de rame și alinarea suferinței unei găini, “which is better”? Să presupunem: dacă 100 de găini fac cât un copil bolnav, avem 100.000 de râme pe cap de copil bolnav. Să spunem că viața unui copil sănătos valorează (în bani?) mai mult, valorează cât viața a 200.000 de rame. Să fim generoși! (față de copil, nu față de râme) : 200 de milioane de rame/cap de copil.

Bineînțeles, nu afirmăm, dar nici nu putem nega.

Peter Singer e considerat, de publicații extrem influente pe plan internațioanal, ca fiind “the world’s most influential living philosopher”. 

Atunci:

 •  Câte râme fac un “average living philosopher”?
 •  Câte râme fac un Singer?

Dar să think outside the box! — The vegetable rights movement!

 • Câți praji fac o râmă?
 • Câți praji fac un Singer?

(ce ne spune asta despre filosofia contemporană?)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

3 COMENTARII

 1. L-am ales pentru ca si el are suflet si il doare, si cineva trebuie sa lupte si pentru drepturile lui. Reactionarul Peter Singer nu cred ca o va face.

 2. Stimate domnule Costin Andries, va multumesc pentru acest articol. Ridiculizarea diabolicului deliberat al “celui mai renumit filosof in viata” e o atitudine justa. E bine sa nu il ignoram pe acest teoretician al raului extrem, sa il demascam pentru ca altfel ii suntem complici. Iata argumente in acest sens intr-o publicatie australiana online:
  http://www.mercatornet.com/articles/view/calculating-charity/16261
  In SUA se cere demiterea lui Peter Singer din postul de profesor:
  https://www.lifesitenews.com/opinion/princeton-should-treat-peter-singer-like-a-racist
  Iar in Germania nu i se permite intotdeauna sa isi exprime ideile:
  http://www.bioedge.org/bioethics/peter-singer-disinvited-from-german-philosophy-festival/11491
  Atat lui Peter Singer cat si lui Julian Savulescu ar trebui sa li se retraga titlurile de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti. Iar protestul nostru ar trebui sa fie neobosit. Nu stiu despre altii dar eu ma consider o fiinta umana si nu “un animal uman”. Dupa cum se exprima recent un deputat, intr-o mini-dezbatere a unui mini-grup, gazduita intr-o mega-sala a Casei Poporului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here