În Săptămâna Patimilor, de la Kiev, arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Șevciuc îndeamnă poporul și lumea să se roage „energic și neobosit pentru armata ucraineană pentru că astăzi se decide viitorul, soarta Ucrainei și a lumii” și își cheamă poporul la priveghere.

„Lăudat să fie Isus! Dragi frați și surori în Hristos! Astăzi este marți, 19 aprilie 2022, iar poporul ucrainean trăiește deja cea de-a 55-a zi de rezistență națională, de agresiune ucigătoare a Rusiei împotriva statului ucrainean.

În ultima zi, ne-am confruntat cu o creștere puternică a acțiunilor agresive ale invadatorilor. Președintele Ucrainei și conducerea armatei vorbesc despre o nouă ofensivă a trupelor rusești, în special în estul Ucrainei. Lupta s-a intensificat.

Numărul de arme folosite în aceste zile nu are egal în deceniile scurse de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Rachetele continuă să cadă asupra orașelor și satelor noastre în ceea ce lumea a numit deja „terorismul rachetelor”. Rachetele rusești au fost lansate împotriva orașelor Mykolaiv, Harkov și a altor localități din Ucraina. Și Liovul a fost lovit ieri de rachete; cel puțin șapte oameni au murit, numărul răniților este foarte mare, inclusiv un copilaș, un băiețel refugiat din Harkiv…

Dar Ucraina luptă. Ucraina rezistă. Vă pot vorbi azi mulțumită eforturilor eroice ale armatei ucrainene. Suntem recunoscători forțelor noastre armate pentru că datorită lor putem vedea această dimineață a lui Dumnezeu, ne putem înălța rugăciunile dimineții către Domnul și Mântuitorul nostru.

Ucraina a intrat în Săptămâna Patimilor. Astăzi suntem în Marțea Mare. Liturghia Bisericii, în ritul bizantin, ne atrage atenția asupra privegherii. În aceste zile cântăm un imn străvechi: „Iată, Mirele vine în miezul nopții. Și fericită e sluga pe care o va afla priveghind.” Aceasta înseamnă că Biserica ne îndeamnă să priveghem.

Ce înseamnă să priveghem? Înseamnă să fim asemenea unui paznic sau unui oștean care stă de veghe ca dușmanul să nu-l prindă pe neașteptate în timp ce doarme.

În sens spiritual, să priveghem înseamnă să așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, să fim pregătiți să ne întâlnim anume cu Mântuitorul nostru, care va pătimi de bunăvoie.

În aceste zile trebuie să cercetăm cât suntem de pregătiți pentru sărbătoarea Paștelui, în ce măsură atenția noastră, mintea noastră, inima noastră, voința noastră și chiar sufletul și trupul nostru sunt pregătite pentru întâlnirea cu Hristos cel înviat.

A fi vigilenți în aceste zile înseamnă a veghea în rugăciune, a veghea în relația noastră cu Domnul Dumnezeu și în relația cu aproapele în a cărui persoană vine astăzi la noi însuși Domnul și Mântuitorul.

Aceste zile de priveghere, de rugăciuni și de așteptare oglindesc vechea percepție creștină a Paștelui ca pe un timp în care primii creștini așteaptau cea de-a doua și glorioasa venire a lui Isus Hristos și sfârșitul istoriei omenirii.

Cine știe, poate că în acest Paște tu și cu mine vom cânta pentru ultima oară „Hristos a înviat!”…

Așadar, ca și când ne-am pregăti pentru ultimele noastre sărbători pascale, să fim acum veghetori, să fim prevăzători. Până la urmă, a fi veghetor înseamnă a veghea la curăția inimii tale.

Cei care nu au apucat încă să se spovedească sau să se împărtășească, să se grăbească la Sfintele Taine ale lui Dumnezeu. Căci fericită e sluga pe Domnul care o va afla priveghind, iar nevrednică-i aceea pe care o va afla lenevindu-se.

Așadar, în acest moment tragic și eroic al Ucrainei – să nu dormim, să nu renunțăm, să priveghem!

În aceste zile, pe măsură ce războiul se intensifică, pe măsură ce inamicul își intensifică ofensiva împotriva Ucrainei, vă chem pe toți să vă rugați energic și neobosit pentru armata ucraineană. Pentru că astăzi se decide viitorul, soarta Ucrainei și a lumii.

Îndemn la această priveghere în întreaga națiune pe toți cei care mă ascultă astăzi în Ucraina și în străinătate. Le mulțumesc tuturor acelora care astăzi vor priveghea împreună cu Ucraina în diferite colțuri ale lumii, din diferite Biserici și popoare.

Dumnezeule, mântuiește poporul nostru ucrainean! Dumnezeule, vino și ne salvează Tu însuți! Susține-i pe cei care pătimesc pentru adevărul Tău și cred în Învierea Ta glorioasă de a treia zi!”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here