20 ani închisoare pentru Shaparah Shajarizadeh, femeia care protestase în Iran contra vălului islamic

0

Mamă a unui băiețel de 9 ani, Shaparak Shajarizadeh‬ a anunțat printr-o postare video că a fost condamnată la 20 ani închisoare pentru protestul ei de la sfârșitul lunii februarie de la Teheran. În 9 iulie, Shaparak anunțase că a reușit să fugă din Iran.

A fost judecată pentru „incitare la prostituție”. A primit ieri 2 ani cu executare și 18 în probațiune. Apucase să protesteze câteva minute contra vălului islamic in februarie.

 
Fusese arestată preventiv imediat după protestul de la sfârșitul lunii februarie, bătută în închisoare, i s-au făcut și trei injecții împotriva voinței sale. În aprilie a fost eliberată pe cauțiune.
 
Shaparak a început greva foamei in 9 mai impreună cu băiețelul ei. A fost arestată din nou pentru o vreme, chiar si baiatul a fost reținut atunci pentru cateva ore. Pe 9 iulie, femeia a anunțat că a reușit să fugă din Iran. Iar acum a venit sentința.
 
Protestul pentru care a fost arestată Shaparak Shajarizadeh a avut loc chiar în ziua in care șefa diplomației olandeze, doamna Sigrid Kaag se înfățișa la Teheran regulamentar, cu basma pe cap. La întoarcere, glorifica potențialul economic excelent al Iranului. 
Acesta e protestul care i-a adus condamnarea.

Un articol scris în seria ILD Femei in Iran chiar la momentul arestării ei.

Femei în Iran. Shaparak Shajarizadeh, arestată pe când șefa diplomației olandeze umbla cu basma prin Teheran

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here