Administrația Obama a permis accesul Iranului la miliarde de dolari, blocați de sancțiunile instituite de Congresul american

0

Administrația Obama a încercat în secret să permită accesul Iranului – chiar dacă numai pentru scurt timp – la sistemul financiar din S.U.A., evitând sancțiunile menținute în vigoare după înțelegerea nucleară din 2015, în ciuda faptului că în mod repetat a declarat Congresului și publicului că nu intenționa să facă acest lucru.

O investigație a Republicanilor din Senat, care a fost dată publicității miercuri, reliefează încercările administrației Obama de a livra beneficiile promise regimului iranian, fără a da apă la moară celor care s-au opus înțelegerii nucleare din 2015. Pe fondul unui climat politic tensionat, opozanții Iranului din S.U.A., Israel și alte părți au susținut că Statele Unite cedează prea mult Teheranului și că fondurile promise vor fi folosite pentru a finanța extremismul și alte activități iraniene îngrijorătoare.

Raportul Subcomisiei Permanente pentru Investigații din cadrul Senatului a arătat că, sub președintele Barack Obama, Trezoreria a emis o licență în februarie 2016, care a fost ținută în secret, ce ar fi permis Iranului să convertească în euro echivalentul a 5,7 miliarde de dolari, pe care îi deținea la o bancă din Oman în riali (moneda Omanului). Ca pas intermediar, această operațiune presupunea mai întâi convertirea rialilor în dolari americani, și apoi convertirea dolarilor în euro. Dacă banca din Oman ar fi permis schimbul fără licență din partea Trezoreriei americane, ar fi încălcat sancțiunile care interziceau tranzacțiile în favoarea Iranului efectuate prin sistemul financiar din S.U.A.

Efortul a fost nereușit, deoarece băncile americane – care se tem să încalce sancțiunile impuse de guvernul federal – au refuzat să participe. Administrația Obama a abordat două bănci din SUA pentru a facilita conversia, dar ambele au refuzat, citând riscul pentru reputația lor (de a face afaceri cu sau pentru Iran).

“Administrația Obama a înșelat poporul american și Congresul, pentru că a fost disperată să încheie un acord cu Iranul”, a declarat senatorul Rob Portman, Republican din Ohio, președintele subcomitetului.

Eliberarea licenței nu a fost ilegală. Totuși, a depășit atribuțiile asumate de administrația Obama în condițiile acordului nuclear. În cadrul acestei înțelegeri, S.U.A. și puterile mondiale au oferit Iranului miliarde de dolari prin ridicarea sancțiunilor financiare, în schimbul reducerii programului său nuclear. Luna trecută, președintele Donald Trump a declarat că SUA se retrage din ceea ce el a descris ca fiind “un acord dezastruos”.

Licența acordată băncii Muscat din Oman a fost în contrast puternic cu declarațiile publice repetate ale Casei Albe, ale Trezoreriei și Departamentului de Stat, care au negat că administrația intenționa să permită accesul Iranului la sistemul financiar din S.U.A.

La scurt timp după ce acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015, secretarul de atunci al Trezoreriei, Jack Lew, a mărturisit că, chiar și după ridicarea sancțiunilor, Iranului “i se va interzice în continuare accesul pe cea mai mare piață financiară și comercială din lume”. O lună mai târziu, unul dintre adjuncții de vârf ai lui Lew, Adam Szubin, a mărturisit că, în ciuda înțelegerii nucleare, “Iranului i se va refuza accesul pe cea mai importantă piață din lume și nu va putea să facă tranzacții în cele mai importante monezi”.

Imediat după ce scutirea de sancțiuni financiare a intrat în vigoare în ianuarie 2016, Iranul a început să se plângă că nu se bucură de beneficiile pe care le-a dorit. Iranul a susținut că alte sancțiuni – cum ar fi cele legate de drepturile omului, terorism și înarmarea cu rachete balistice – îi sperie pe potențialii investitori, iar băncile se tem că orice afacere cu Iranul ar atrage pedepse. Sistemul financiar global este puternic interconectat cu băncile din SUA, ceea ce face aproape imposibilă desfășurarea a numeroase tranzacții internaționale fără a implica New York, într-un fel sau altul.

Foști oficiali ai administrației Obama au refuzat să comenteze pentru acest raport de presă.

Totuși, aceștia au declarat că decizia de acordare a licenței a fost făcută în conformitate cu spiritul înțelegerii, care a inclus posibilitatea Iranului de a-și recupera accesul la rezervele valutare inaccesibile datorită sancțiunilor. Ei au spus că declarațiile publice făcute de administrația Obama la vremea respectivă au fost destinate să nege afirmațiile incorecte referitoare la propuneri inexistente, care ar fi mers mult mai departe, permițând Iranului să cumpere sau să vândă în dolari.

În timp ce administrația Obama se gîndea cum să abordeze plângerile Iranului, rapoarte de presă din Associated Press și alte canale mass-media dezvăluiau că SUA intenționa să aplice reduceri suplimentare ale sancțiunilor, inclusiv emiterea de licențe care să permită Iranului tranzacții limitate în dolari. Parlamentarii Democrați și Republicani s-au pronunțat împotriva acestei măsuri. Ei au susținut că, cu excepția cazului în care Teheranul era dispus să renunțe la mai mult decât ce era stipulat în acord, SUA nu ar trebui să ofere Iranului nimic în plus față de ceea ce oferise deja.

La vremea respectivă, administrația Obama a minimalizat aceste preocupări, în timp ce vorbea în termeni generali despre necesitatea ca SUA să se achite de partea sa din cadrul înțelegerii. Secretarul de stat John Kerry și numeroși asistenți ai lui de vârf s-au deplasat în întreaga Europă, Asia și Orientul Mijlociu, încercând să convingă băncile și mediile de afaceri că ar putea face afaceri cu Iranul, fără a încălca sancțiunile și a risca astfel amenzi foarte mari din partea SUA.

“De vreme ce Iranul a respectat obligațiile sale din cadrul acordului, este responsabilitatea noastră să ne achităm de partea noastră”, a afirmat Jack Lew în martie 2016, fără a oferi detalii.

In aceeași săptămână, Associated Press a dezvăluit că Trezoreria pregătise un proiect de licență care ar fi acordat Iranului o permisiune mult mai larga de a-și converti activele din valută străină în valute mai ușor de utilizat, cum ar fi euro, yeni sau rupii, schimbându-le mai întâi în dolari, la instituții financiare offshore.

Proiectul presupunea o licență generală, un accept generic din partea SUA pentru tranzacții de o anumită natură, în loc de aprobări punctuale care acopereau doar tranzacții și instituții specifice, cum a fost cea acordată băncii din Oman. Propunerea ar fi permis ca dolarul să fie utilizat în schimburi valutare, cu condiția să nu fie implicate bănci iraniene, nici riali iranieni și nici persoane fizice iraniene sau firme sancționate, iar tranzacția să nu înceapă și să nu se termine cu dolari americani.

Oficialii administrației Obama i-au asigurat atunci pe parlamentarii interesați că nu este vorba despre o licență generală. Dar raportul din prezent al membrilor Republicani ai comisiei Senatului a arătat că un astfel de proiect de licență a fost într-adevăr pregătit, deși nu a fost niciodată publicat.

Iar când au fost chestionați de parlamentari cu privire la posibilitatea de a acorda Iranului, în orice fel, accesul la sistemul financiar din S.U.A., oficialii administrației Obama nu au menționat că licența specifică pentru banca Muscat din Oman fusese emisă cu două luni mai devreme.

Potrivit raportului, se crede că Iranul a găsit alte modalități de a accesa banii, probabil schimbându-i în cantități mici, printr-o altă monedă.

Situația a rezultat din faptul că Iranul acumulase rezerve de miliarde în riali, o monedă care este greu de convertit. Dolarul american este moneda dominantă mondial, astfel încât permițând să fie folosit ca instrument de conversie a activelor iraniene,
această opțiune reprezenta cea mai ușoară și mai eficientă modalitate de a accelera accesul Iranului la fondurile proprii.

De exemplu: dacă iranienii vor să vândă petrol în India, ei vor să fie plătiți în euro în loc de rupii, astfel încât să poată utiliza mai ușor veniturile pentru achiziționarea de bunuri europene. Acest proces începe de obicei cu rupii convertite în dolari, temporar, urmat de convertirea dolarilor în euro.

Sancțiunile S.U.A. nu permit Iranului să schimbe banii pe cont propriu. Atât băncile asiatice, cât și cele europene sunt atente, deoarece autoritățile de reglementare din SUA au aplicat în ultimii ani amenzi în valoare de miliarde de dolari și i-au amenințat pe infractori cu interdicția de a mai tranzacționa pe piața americană.

SURSA   NBC News

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here