Cel mai amplu sondaj din istoria NATO: 85% dintre români susțin apartenența la Alianța Nord-Atlantică

0

Românii sunt printre cei mai puternici susţinători ai apartenenţei la NATO, conform celui mai amplu sondaj realizat în istoria NATO și publicat joi în Raportul anual pe 2019 al Alianţei Nord-Atlantice disponibil pe site-ul său.  Românii au susţinut în proporţie de 85% apartenenţa la organizaţia trans-atlantică, ocupând locul al treilea după Albania (95%) și Polonia (90%).

Sondajul a fost realizat pe aproape 29.000 de cetăţeni din toate cele 29 de state aliate şi Macedonia de Nord, fiind cel mai cuprinzător sondaj despre NATO realizat vreodată.

78% dintre cetățenii țării noastre consideră că apartenența la NATO ne protejează și ”face puțin probabil” un atac din partea unei țări străine. Același procent fiind valabil și pentru cetățenii Danemarcei și Norvegiei. Cele trei țări sunt devansate doar de Polonia (87%) și Lituania (81%).

Rezultatele sondajului au fost prezentate ieri de secretarul său general, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă virtuală la Bruxelles.

”2019 a fost un an în care am făcut mari pași în adaptarea suplimentară a NATO. A fost și anul în care am marcat aniversarea noastră de 70 de ani. Anul trecut, am comandat un sondaj, pe aproape 29.000 de cetățeni din toate cele 29 de aliați NATO și Macedonia de Nord. Cel mai cuprinzător sondaj despre NATO care a fost realizat vreodată”, a spus Stoltenberg, după ce în debutul conferinței de presă a abordat provocarea coronavirusului, asigurând că NATO va continua să lucreze ”pentru depășirea acestei crize”, scrie caleaeuropeana.ro.

Peste 80% dintre europeni, americani și canadieni consideră importantă colaborarea dintre America de Nord și Europa

Sondajul arată că 81% dintre respondenţi consideră că este importantă colaborarea dintre America de Nord şi Europa în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea. O medie de 60% dintre cetățeni consideră că apartenența țării lor la NATO îi face mai puțin susceptibili unui atac inamic.

Românii susțin și Articolul 5

Imagini pentru site:inliniedreapta.net nato romania

De asemenea, majoritatea cetăţenilor aliaţi sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective (Articolul 5, în cazul în care un aliat este atacat), la acest capitol România clasându-se pe locul al cincilea, cu 78% din subiecţi declarându-se în favoarea acestui principiu (la egalitate cu cei din Danemarca şi Norvegia) şi 9% împotrivă (6% împotrivă în Danemarca şi 7% în Norvegia), scrie defenseromania.ro.

Cetăţenii din statele membre NATO au fost de acord în proporţie de 76% că alţi aliaţi din cadrul NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacaţi şi 71% au fost de acord că propria lor ţară ar trebui să acţioneze în apărarea altei ţări aliate. Iar 60% consideră că apartenenţa ţării lor la NATO îi face mai puţin susceptibili de a fi atacaţi.

Dacă s-ar organiza un vot, o majoritate clară – 64% – ar vota pentru a rămâne în NATO. Doar 9% ar vota împotrivă. ”Deci, în timp ce rezultatele variază în mod natural în diferite ţări, sprijinul general pentru Alianţa NATO este puternic”, a conchis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cele mai îngrijorătoare cifre în această privinți sunt înregistrate în Franța, Islanda și Slovenia, unde numai 50% ar vota pentru păstrarea calității de țară membră a Alianței.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here