De la Nistru pân’ la Don, Davai ceas (elvețian), davai palton! Rusia confiscă ceasuri elvețiene de milioane de dolari

0

„De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai ceas, davai moșie/ Harașo, tovărășie!”. Celebrele versuri din cântecul satiric al marelui actor Constantin Tănase, aplaudat seară de seară la Teatrul „Cărăbuș” – se citesc ad literam în contextul războiului din Ucraina. Scrise în 1945, ca reacție la jafurile „eliberatorilor” ruși în București, care-i deposedau pe români de bunuri în plină stradă, amenințându-i cu pistolul – „Davai ceas!”, astăzi Rusia deja la nivel de stat, în cel mai dezonorant mod posibil, și-a însușit ceasurile producătorului elvețian Audemars Piguet în valoare de milioane de franci.

Cu toate că rușii invocă nereguli vamale, acțiunea este vădit „represivă”, după cum o califică Ministerul Afacerilor Externe al Elveției. Publicația ucraineană EPravda relevă că Elveția a înghețat mijloacele oligarhilor ruși, incluși în lista de sancțiuni ale UE, în valoare de circa 5,75 miliarde de franci elvețieni. În plus, cu cinci zile înainte de perchezițiile rusești la sediul unei filiale locale a companiei de ceasuri, guvernul Elveției a consolidat sancțiunile și a interzis exportul bunurilor de lux în Rusia. Producătorul elvețian Audemars Piguet a anunțat că va opri exporturile către Rusia și va suspenda comerțul cu amănuntul acolo. Incidentul arată că războiul economic dintre Rusia și Occident este în plină desfășurare, iar Elveția se află în centrul său, conchide publicația.

Ura viscerală a rușilor față de Occident și valorile sale democratice nu se extinde nicidecum asupra obiectelor de lux de proveniență occidentală care sunt, de altfel, expresia unor tradiții prospere și evoluții economice seculare ale pieței libere, printre aceste obiecte numărându-se ceasurile elvețiene. Mari amatori de ceasuri elvețiene se arată a fi însuși Președintele Putin.

Dar și propagandistul nr. 1 al regimului Putin – Vladimir Soloviov, preferatele căruia sunt ceasurile TAG Heuer, Jaeger-leCoultre, Ulysse Nardin, Longines și Audemars Piguet, cea din urmă marcă fiind astăzi obiectul unui jaf rusesc în toată legea în văzul lumii.

Precizăm că Elveția, în ciuda statutului său de neutralitate, a susținut sancțiunile UE împotriva Rusiei în legătură cu invazia militară în Ucraina. Pe 7 martie, guvernul rus a adoptat o listă a statelor care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și a cetățenilor acesteia. Confederația Elvețiană este inclusă în această listă.

DAVAI VODKU!

Serviciul de Securitate al Ucrainei deține numeroase dovezi despre jafurile masive comise de militații ruși pe teritoriul Ucrainei. Ei pradă apartamente, case, magazine, benzinării, beciuri, cuibare, fură până și dulceață de la bătrâni și se laudă în fața rudelor pentru capturile sale. Potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, trupele ruse, în incapacitatea de a fi aprovizionate, au primit ordin să treacă la „autosuficiență”. „Adică să iei tot de ce ai nevoie de la populația locală și să jefuiești depozite, magazine, farmacii”, explică ordinul rus al Direcției Principale de Informații, potrivit Korrespondent.net.

Printre faptele recente de jaf rusesc în Ucraina, relevant ca spirit rusesc care-și îneacă sufletul și mintea în alcool, este cel relatat de unul dintre locuitorii din Akimovka, citat de RiaM TV:

„La Akimovka, „eliberatorii noștri viteji” pur și simplu au trecut în mod flagrant o roabă plină cu alcool pe lângă casa de marcat! Și nu alcool ieftin, dar cel mai scump… Și fericiți s-au dus să descarce toată prada din portbagaj. Iată „lumea rusă”! Locuitorii din Melitopol comentează la postare că în Melitopol ocupanții se comportă astfel a treia săptămână, „mai rău decât fasciștii! Nemții au avut măcar o cultură și o educație, nu ca aceștia nespălați”, scriu indignați locuitorii Melitopolului.

În 2015, Ion Mihai Pacepa scria pentru National Review, în articolul “Rădăcinile secrete ale Teologiei Eliberării” (tradus de ILD), despre pasiunea patriarhului rus Kirill pentru ceasuri elvețiene de lux:

“Acum câţiva ani, când Kirill a vizitat Ucraina ca nou Patriarh al Rusiei, un ziar a publicat o fotografie în care prelatul putea fi văzut purtând un ceas de mână Breguet, cu un preţ estimat de 30.000 de euro. Ziarul rus Kommersant l-a acuzat pe Kirill că a abuzat de privilegiul de a importa ţigări fără taxe vamale si l-a poreclit “mitropolitul tutunului”. Kirill a negat că a avut un astfel de ceas. El a spus că fotografia a fost trucată de inamicii săi şi a postat fotografia “reală” pe site-ul său oficial. Un studiu atent al fotografiei “reale” arată totusi că ceasul Breguet a fost şters de pe încheietura mâinii, dar reflecţia acestuia este încă vizibilă foarte clar pe suprafaţa mesei de sub braţul patriarhului.”

kiril

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here