Harta lui Lukașenko confirmă proiectul Novorosia al lui Putin, care include acces la Transnistria și Gurile Dunării

0

Pe 1 martie, într-un videoclip distribuit pe rețelele sociale apare președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în fața unei hărți a Ucrainei segmentată în patru părți. Videoclipul a fost distribuit pe Twitter de jurnalistul belarus Tadeusz Giczan care atenționează că președintele belarus pare să dezvăluie planurile de invazie ale Rusiei. „Arată ca o hartă reală a invaziei”, subliniază Giczan.

Precizăm că Lukașenko a fost surprins în imaginea dată într-o ședință a Consiliului de Securitate al Belarusului, iar harta pe care o comentează arată planul de mișcare a trupelor rusești, precum și zonele țintă.

Dacă ne uităm pe hartă, unele zone țintă, marcate cu săgeți roșii, precum Kievul și Harkovul, au fost atacate deja de trupele ruse, pe când altele nu, cel puțin deocamdată. Una dintre zonele țintă de pe hartă este Odessa, iar dinspre Odessa sunt îndreptate săgeți roșii spre Transnistria.

Harta lui Lukașenko nu dezvăluie informații surprinzătoare. De mulți ani, analiștii politici vorbesc despre proiectul putinist Novorusia, care implică invadarea Odessei, scopul fiind cucerirea Ucrainei de sud-est, astfel încât Rusia să obțină acces la Transnistria și la Gurile Dunării. 

Ca urmare a publicării videoclipului, ambasadorul Belarusului în Republica Moldova, Anatoli Kalinin, a fost convocat miercuri, 4 martie, de Ministerul de Externe de la Chișinău, pentru a da explicații.

În timpul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Belarusului a afirmat că este vorba de o prezentare incorectă a acestor informații de către responsabili ai Ministerului Apărării din Belarus. Ruslan Bolbocean a subliniat, în contextul întrevederii, „necesitatea unei intervenții publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranșant percepțiile eronate vehiculate în societate”, potrivit Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM.

Informațiile despre o potențială anexare a Transnistriei în urma cuceririi Ucrainei de sud-est și despre o eventuală joncțiune între trupele rusești din Transnistria și trupele rusești trimise din Rusia pentru a invada Ucraina nu sunt noi, dar trebuie percepute ca un avertisment. În actualul context geopolitic, Transnistria este un potențial agresor, atât în raport cu Ucraina, cât și cu teritoriul aflat sub controlul statului moldovean.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a recunoscut că țara sa se află într-o „zonă foarte riscantă”, dar nu crede că va fi invadată.

Harta nu face decât să confirme avertismentele că Republica Moldova este într-o continuă stare de risc. În acest caz, soluția cea mea potrivită este acoperirea cu umbrela NATO prin unirea cu România.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here