Investigație AP: 600 de civili uciși de ruși la teatrul din Mariupol, de două ori mai mulți decât se credea inițial

0

Associated Press a publicat pe 4 mai ancheta pe care a efectuat-o pe cont propriu despre bombardamentul rusesc asupra Teatrului Dramatic din Mariupol din 16 martie, calificându-l drept cel mai mortal atac cunoscut până în prezent împotriva civililor dintre toate ororile care s-au produs până acum în Ucraina.

Materialul factologic adunat indică un număr de 600 de civili uciși în interiorul și în exteriorul clădirii, dublu în raport cu estimările precedente, iar mulți supraviețuitori estimează un număr și mai mare. Jurnaliștii AP au dedus acest număr dublu al victimelor prin reconstrucția unui model 3D al planului clădirii, revizuit în repetate rânduri de martori autentici, majoritatea din interiorul teatrului, care au descris în detaliu locul unde se adăposteau oamenii.

Martorii oculari au relatat pentru Associated Press că încăperile și coridoarele din interiorul clădirii teatrului erau supraaglomerate: aproximativ o persoană la 3 metri pătrați. La momentul atacului aerian, în teatru se aflau aproximativ o mie de oameni. Nimeni, inclusiv salvatorii, nu au văzut mai mult de 200 de oameni ieșind din clădirea distrusă, fiind disponibile doar ușa principală și intrarea laterală.

Tot atunci, potrivit supraviețuitorilor bombardamentului, în bucătăria de câmp din apropierea teatrului se aflau cel puțin 100 de oameni. Niciunul dintre ei nu a supraviețuit în timpul atacului aerian.

Investigația Associated Press respinge, de asemenea, afirmațiile rusești potrivit cărora teatrul a fost distrus de forțele ucrainene sau a servit drept bază militară ucraineană. Niciunul dintre martori nu a văzut soldați ucraineni operând în interiorul clădirii. Și nicio persoană nu s-a îndoit că teatrul a fost distrus de un atac aerian rusesc îndreptat cu precizie asupra unei ținte civile despre care toată lumea știa că era cel mai mare adăpost antiaerian din oraș, cu copii în el.

Potrivit estimărilor, peste 20.000 de civili au fost uciși de ocupanții ruși în cele două luni de asediu al Mariupolului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here