Israel avertizează Rusia: nu vindeți Siriei rachete antiaeriene S-300

0

Moshe Yaalon, ministrul israelian al apărării, a avertizat Rusia că Israel e pregătit să se folosească de forță dacă Rusia continuă cu planul de a vinde Siriei rachete antiaeriene S-300.

Avertismentul ministrului israelian al apărării a ridicat tensiunea dintre Ierusalim și Moscova în legătură cu vânzarea sistemului antiaerian S-300 către Siria. Dimineața, un oficial rus de rang înalt a confirmat că guvernul rus rămâne dedicat efectuării acestei vânzări.

Israel a încercat să convingă Moscova să renunțe la vânzarea acestui tip de armament, temându-se că această achiziție ar putea schimba echilibrul de forțe din regiune și că armele ar putea ajunge în posesia unor grupuri ostile, inclusiv în posesia milițiilor libaneze Hezbollah, un aliat fidel al regimului sirian.

Israel a efectuat o serie de raiduri aviatice în Siria pe parcursul lunilor recente și se crede că acestea au avut drept rezultat distrugerea unor convoaie de armament cu destinația Hezbollah. Israel nu a confirmat direct aceste atacuri.

Livrarea rachetelor rusești către Siria ar putea avea drept efect limitarea capacității de acțiune a forțelor aeriene israeliene.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat în Rusia la începutul lunii pentru a discuta situația siriană cu președintele Vladimir Putin. Cele două părți au divulgat puțin despre discuțiile purtate, dar se bănuiște că subiectul S-300 s-a aflat pe agenda discuțiilor.

“Fără îndoială această mișcare constituie o amenințare pentru noi”, a declarat marți Yaloon reporterilor, cu ocazia unei întrebări despre vânzarea planificată de ruși.

“Deocamdată nu pot spune că avem de a face cu o escaladare. Marfa nu a fost trimisă spre destinație, încă. Sper că nici nu va fi trimisă.”, a spus el. Dar “dacă Doamne ferește armele vor ajunge în Siria, atunci vom ști ce avem de făcut.”

SURSA   Haaretz

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPenurie de tăietori de capete la Mecca
Articolul următorReferendum în Croația privitor la instituția căsătoriei
Emil Borcean
În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here