Marea Britanie cere înarmarea R. Moldova “conform standardelor NATO” pentru a se proteja de o invazie rusă

0

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.

Truss a declarat, pentru presa britanică, citată de publicația Deschide.md, că au fost desfășurate discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova, cândva republică sovietică, se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene, pentru a descuraja agresiunile viitoare, vor acoperi și „alte state vulnerabile precum Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta se datorează faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a spus:

„Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Dacă discuțiile vor avea succes, membrii alianței militare NATO vor trimite armament de înaltă tehnologie Republicii Moldova și vor antrena armata lor să le folosească. Acesta ar înlocui echipamentul țării din epoca sovietică pe care Moldova îl are în prezent, scrie Daily Mail.

Îngrijorările au apărut pentru prima dată când președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko un aliat de lungă durată al lui Putin, a părut să dezvăluie planuri pentru o invazie a Moldovei în timpul unei prezentări despre mișcările militare ruse din primele etape ale războiului din Ucraina.

În urmă cu câteva săptămâni, Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

Truss a mai spus:

„Dacă Putin reușește, va exista mizerie nespusă în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here