FUNDATIA IOAN BARBUS

Ministrul Economiei: Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China, vrem ca România să nu mai fie dependentă de China

România nu trebuie să mai fie dependentă de importurile din China, a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta spune că începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, companiile românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare și că dorește ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China.

Ministrul a mai spus că în momentul în care va trece vârful epidemiei, Guvernul va veni cu al doilea val de măsuri care vor stimula economia. Vor fi măsuri fiscale, de infuzie de capital, vor fi măsuri de granturi, scrie hotnews. La nivel european nimeni nu-și mai pune problema deficitului bugetar, ci a finanțărilor. Virgil Popescu spune că din discuțiile cu ministrul finanțelor reiese cu nu sunt probleme cu finanțarea.

Reproducem parțial interviul în continuare:


Începând cu 15 aprilie, Romarm și Taparo vor produce câte 500 mii de măști zilnic

hotnews: Mai multe companii din România s-au reinventat și au început să producă echipamente de protecție. În acest moment, ce se produce deja în România și cât la cât ar putea să crească producția? 

Există o celulă de criză care se ocupă de centralizarea tuturor producătorilor care produc măști de protecție, combinezoane, halate, șosete pentru personalul medical. Încercăm să centralizăm la nivelul ministerului, să știm exact toți producătorii și săptămâna aceasta sperăm să finalizăm și o aplicație informatică, în așa fel încât fiecare producător care produce material sanitar să se poată înregistra automat în sistem și să avem o bază de date cu aceștia, să o facem publică și să știe românii de unde ar putea achiziționa.

Practic, avem în momentul de față peste 50-60 de companii care ne-au comunicat că produc deja măști, halate, însă multe dintre ele nu sunt încă acreditate. (…)

În paralel, este și o companie a statului român, și aici vorbesc despre Romarm, din industria de apărare, care a intrat pe această piață, a plătit, a comandat utilajele care urmează să vină la sfârșitul acestei săptămâni și începând cu 15 aprilie, să zicem data estimativă, va produce peste 500 mii de măști zilnic. Tot începând cu 15 aprilie și grupul Taparo din Maramureș va produce tot 500 de mii de măști zilnic, măști chirurgicale care merg și către spitale, însă nu către personalul din linia întâi, și către populație, și către armată, poliție, jandamerie, către toți cei care asigură direct și indirect respectarea măsurilor.

Atât Romarm, cât și Taparo, vor produce, probabil o săptămână mai târziu, și câte 150 mii de măști fiecare, de FFP2 și FFP 3. Acestea vor merge direct către spitale. De aceea, pot să spun că începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, cu cele două companii, care vor produce împreună cu ceilalți care sunt deja înscriși în program, că avem și alte companii care au comandat utilaje de același tip, urmând să fie puse în funcțiune, vom reuși ca din producția internă să asigurăm peste 60-70% din necesarul de materiale sanitare a României.

hotnews: În ce măsură ar urma să fie încurajate companiile din România să continue producția de echipamente de protecție și după ce trece criza coronavirusul astfel încât să reducem dependența de produsele din China?

Să nu creadă companiile că acest lucru se va opri după trecerea crizei. Nu. Vrem să avem la rezervele statului, să nu mai fie goale, să avem o cantitate suficientă de materiale sanitare, măști, combinezoane, halate, șosete pentru medici, în așa fel încât să fim pregătiți oricând pentru a înfrunta o viitoare nouă epidemie.

Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China

hotews: Unele echipamente sunt aduse din China. Ce măsuri își ia România să se protejeze de o țeapă, cum s-a întâmplat în Spania, Olanda sau Turcia, cu tot felul de Kit-uri de testare ineficiente sau măsti neconforme? 

România nu a importat teste rapide din China. România importă din Coreea de Sud teste real time PCR. Vor mai veni săptămâna aceasta alt lot de 200 mii de teste. A mai venit unul de 200 mii de teste. Din China se importă măști, din ce știu eu, FFP2, și sunt convins că colegii de la Unifarm sau ONAC, care au importat direct se asigură că nu vor lua țepe. De altfel, din câte știu, Guvernul chinez a trecut la reacreditarea companiilor care produc măști, tocmai din cauza semnalelor care au apărut din statele europene, că marfa care a ajuns acolo este neconformă.

Această criză dacă are o parte bună între ghilimele este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China. Mai mult, finanțăm și avem și o companie care produce în acest moment țesătura. Este vorba despre un material de țesut, primele două straturi care se folosesc pentru producerea de halate și de măști și o finațăm să producă și materialul filtrant, cel de-al treilea strat, în așa fel încât să avem țesătura integrată în România. Mai finanțăm și alte companii care vor să facă acest lucru, pentru că pe lângă producția de măști, dorim să avem și țesătura în România. În momentul de față, țesătura se produce în două locuri în România, la Taparo și la Minet în Vâlcea, două companii vechi care produceau demult material de țesut. Grupul Taparo este în achiziția unui echipament destul de mare care va produce și alt material de filtrat care acum este din import. (…)

SURSE  HOTNEWS 

vedeți și:  Proiect de lege: Blocarea pe 10 ani a investițiilor chineze în domeniile strategice din România, „Partidul Comunist Chinez trebuie să plătească…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian