RAPORT: Cum propaganda Partidului Comunist Chinez rescrie istoria coronavirusului

1

Documente secrete cer diplomaților și agenților chinezi să numească COVID-19 „virusul italian”, că acesta nu își are originea în Wuhan și să îl promoveze pe Xi Jinping ca lider eroic care a învins virusul.

În urmă cu câteva zile, am deschis un e-mail și am găsit un mesaj de la un coleg chinez care mă întreba dacă sunt în siguranță de „virusul italian”, scrie Massimo Introvigne pentru site-ul bitterwinter.com (“O revistă despre libertate religioasă și drepturile omului în China”). Nu am auzit niciodată expresia „virus italian” cu privire la COVID-19, dar am aflat apoi că și alții au primit mesaje similare și că japonezii au fost întrebați de prietenii chinezi dacă au fost afectați de „virusul japonez”.

Partidul Comunist Chinez vrea să „sinizeze” (“chinezifice”, într-un sens similar celui pe care îl avea “rusificarea” în URSS n.trad.) totul, inclusiv toate religiile. Un singur lucru este „de-sinizat”, virusul. Au existat dovezi anecdotice în acest sens, până când, pe 9 martie, cotidianul catolic de stânga La Croix International (care în mod normal este departe de a fi ostil Chinei) a publicat un raport de anchetă în care citează instrucțiuni confidențiale trimise ambasadelor chineze și tovarășilor de drum din întreaga lume cu o săptămână în urmă. Li sa cerut să-i convingă pe cei favorabili Chinei să nu menționeze niciodată originea chineză a virusului și să insiste că „în timp ce virusul a lovit puternic Wuhan, de unde provenea cu adevărat, nu este cunoscut. Realizăm noi studii pentru localizarea adevăratei origini a virusului.”

Potrivit raportului, ambasadele au fost instruite să „ridice îndoieli” în opinia publică, sugerând că probabil virusul a venit inițial în China din străinătate. Același articol menționează că ambasada chineză de la Tokyo a început să promoveze utilizarea expresiei „virus japonez” pentru a desemna COVID-19 (deși acest lucru a fost negat de mass-media japoneză) și că alte surse chineze menționează un „virus italian” sau un „virus iranian”.

Personal, salut toate măsurile din Occident menite să protejeze etnicii chinezi de rasis și de opinia nefondată că majoritatea chinezilor care trăiesc peste mări sunt infectați cu COVID-19, adaugă Massimo Introvigne. De fapt, majoritatea nu sunt, și știu italieni chinezi care s-au născut în Italia și nu au vizitat China de mai mulți ani, care au fost totuși hărțuiți și discriminați în restaurante și în alte locuri publice.

Ceea ce se întâmplă acum este însă diferit. Propaganda Partidului Comunist Chinez încearcă să pretindă că virusul a venit în China din străinătate pentru a ascunde faptul că Partidul a mințit săptămâni întregi despre amploarea crizei, de fapt, agravând-o mult mai mult decât ar fi putut fi ar fi recunoscut imediat.

PCC merge și mai departe. Cere lumii să „mulțumească Chinei” pentru reacția sa presupus perfectă la virus. Mass-media controlată de Partidul Comunist Chinez explică în mod repetat faptul că țările democratice nu ar fi putut lua măsuri atât de decisive precum China, deoarece democrația occidentală limitează puterea guvernelor. Acest lucru ar trebui să dovedească, încă o dată, superioritatea sistemului nedemocratic chinez.

Agenția de presă de stat Xinhua a anunțat publicarea unei cărți, care va fi tradusă în șase limbi și explică modul în care „conducerea de excepție a președintelui Xi Jinping ca lider al unei mari puteri” a învins virusul. Cartea, a comentat Xinhua, va demonstra lumii „avantajele semnificative ale sistemului chinez de conducere și socialism cu caracteristici chinezești” și ilustrează modul în care „conducerea centralizată și unificată a Comitetului Central al PCC, cu tovarășul Xi Jinping în centru” a câștigat „marele război” împotriva virusului. Toate acestea, prin amabilitatea Departamentului Central de Propagandă a Partidului Comunist Chinez.

Acesta este un exemplu de manuale de știri false ale Partidului Comunist Chinez. De fapt, PCC minte și întârzierile în recunoașterea crizei a înrăutățit epidemiile. Comentând raportul făcut de La Croix International, sinologul de la Londra, Steve Tsang, a afirmat că „PCC a avut întotdeauna un monopol asupra adevărului și istoriei în China și încearcă acum să nege că inițial a ascuns adevărul despre virus. Ofițerii PCC susțin că au dreptate chiar și atunci când este evident că greșesc. Ei au „adevărul” lor în China, dar ar trebui să-l punem la îndoială în Occident. Expunerea propagandei Partidului Comunist Chinez pentru ceea ce este, este o sarcină pentru noi, care trăim în țări democratice,” încheie Massimo Introvigne citatul din sinologul Steve Tsang.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvând al ministerului de Externe al Chinei a acuzat SUA că ar fi originea virusului, citând un site conspiraționist cercetat de NATO în urmă cu doi ani pentru răspândirea propagandei pro-rusești, și descris de Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab ca fiind “pro-Putin și anti-NATO”. E vorba de globalsearch.ca:

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant. Astazi presa americana vuia cu rasismul lui Trump, care a zis “virusul chinez”, dupa ce mari experti au cerut sa nu se foloseasca aceasta expresie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here