Rusia a înregistrat o victorie semnificativă în competiția pentru piața energetică europeană

0

Săptămâna trecută, Gazprom, cel mai mare producător de gaz natural din lume, și Comisia Europeană au soluționat o dispută veche de șapte ani în domeniul antitrust, după ce gigantul energetic rus a fost de acord să își schimbe modul de operare în Europa Centrală și de Est.

Conform înțelegerii la care s-a ajuns joi, Gazprom nu va mai avea voie să impună restricții asupra modului în care clienții săi din Europa Centrală și de Est utilizează gazele livrate. De asemenea, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia nu vor mai fi restricționate în ce privește exportul de gaze către o altă țară.

Aceste țări au încercat inițial să remedieze problemele legate de prețul pentru gazul rusesc. De acum înainte, clienții din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au dreptul să ceară un preț în conformitate cu cel din Germania și Olanda.

Înțelegerea este întărită de faptul că acești clienți pot depune reclamații la un organism de arbitraj al UE, în cazul în care Gazprom nu se conformează noului acord.

Acest acord este un câștig pentru Gazprom, deoarece astfel evită miliarde de dolari în sancțiuni, care ar fi putut fi percepute de către Comisia Europeană. În același timp, acordul ajută Gazprom să-și consolideze poziția pe piețele europene de gaze.

Este, de asemenea, o victorie pentru Rusia în ansamblu, față de competitorii săi, în special SUA și Qatar, care încearcă să obțină o cotă de piață în detrimentul producătorilor ruși de gaze. Chiar înainte de acest acord ar fi fost dificil pentru producătorii din SUA să obțină o cotă de piață semnificativă în Europa, mai ales datorită factorilor economici care determină piața de energie.

S & P Platts Global, furnizor de date despre comerțul cu resurse naturale, a declarat pe 11 mai că SUA rămâne o prezență rară pe piața europeană a gazului natural, în ciuda stocurilor scăzute de gaz lichefiat – în special în nord-vestul Europei – și a prețurilor ridicate la nivel european. Doar trei încărcături de gaz lichefiat din SUA au debarcat în Europa de la începutul anului.

Gazul rusesc transportat prin conductă este mai ieftin pentru consumatorii din UE decât gazul lichefiat importat din SUA, deoarece la costul gazului american trebuie adăugate lichefierea și taxele de transport. Cu toate acestea, gazul american este mai ieftin decât al altor producători care doresc să intre pe piața europeană, deoarece prețul lui este indexat la prețurile gazelor de pe bursa NYMEX. Alți producători au o formulă de indexare a costului petrolului și gazelor care rezultă într-un preț mai mare.

Înțelegerea cu Comisia Europeană vine pe fondul încercărilor sporite ale SUA de a convinge UE să renunțe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar putea fi operațional încă de la sfârșitul anului viitor.

Conducta Nord Stream 2 este o sursă de controversă de mai bine de un an între SUA și un număr mic de țări europene, printre care Polonia, Ucraina, Lituania și alții, pe de o parte, și Rusia și membri majori ai UE, ca Germania, pe de altă parte.

Nord Stream 2 include o conductă de gaze naturale de 1.222 km, amplasată pe fundul Mării Baltice, care leagă câmpurile de gaze rusești direct cu Germania. Aceasta ar dubla capacitatea anuală a conductei Nord Stream din prezent și se preconizează că va deveni operațională până la sfârșitul anului viitor.

Rex Tillerson, fostul minister de externe american, a declarat în ianuarie că această conductă “nu este o piesă de infrastructură sănătoasă” pentru stabilitatea energetică a Europei. Germania a respins această afirmație, la fel ca Rusia, care are mult de pierdut dacă acest proiect nu este finalizat.

Sandra Oudkirk, asistent adjunct al ministerului de externe pentru diplomație în domeniul energiei, a declarat în urmă cu două săptămâni că SUA este îngrijorată de faptul că această conductă ar putea fi utilizată de Rusia pentru a instala echipamente de supraveghere submarină în Marea Baltică.

Se pare că Europa, deși a fost în trecut ținta manevrelor geopolitice ale Rusiei, când Moscova a întrerupt livrările de gaze naturale către Europa pentru a-și impune propria agendă, acordă mai multă importanță considerentelor economice de scurtă durată decât problemelor regionale privind securitatea energetică.

Victoria Gazprom vine pe fondul consolidării poziției Rusiei pe piețele europene de gaze. Gazprom are deja un monopol asupra rețelei rusești de conducte către Europa și furnizează aproape 40% din gazul Europei. Exporturile de gaz ale Rusiei către Europa au crescut anul trecut cu 8,1%, până la un nivel record de 193,9 miliarde de metri cubi.

SURSA   Oil Price

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here