Sondaj: Ucrainenii nu mai regretă prăbușirea URSS – acțiunile lui Putin au contribuit la „derusificarea” Ucrainei

0

Acțiunile lui Putin au contribuit la „derusificarea” societății ucrainene, potrivit sociologilor, scrie Unian. Potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii aprilie de grupul sociologic Rating, marea majoritate a ucrainenilor – 87% – nu regretă prăbușirea Uniunii Sovietice.

Nostalgia oamenilor după epoca sovietică a scăzut semnificativ în ultimii zece ani. Aceasta este însă cea mai scăzută rată a nostalgiei pentru URSS din istoria observațiilor sociologice. Autorii sondajului concluzionează că „decomunizarea” și „derusificarea” mai e și o reacție la propaganda rusă care folosește simboluri sovietice în războiul împotriva Ucrainei și speculează asupra unui trecut istoric „comun”.

A avut loc, de asemenea, o repoziționare a ucrainenilor față de Ziua Victoriei din 9 mai. În prezent, 36% dintre respondenți consideră sărbătoarea „relicvă a trecutului”, iar 23% – o „banalitate”.

Simbolismul „victoriei” din 9 mai a fost înlocuit de simbolismul „comemorării”. În prezent, pentru 80% dintre respondenți este o zi a comemorării și doar pentru 15% – Ziua Victoriei.

În același timp, 78% dintre respondenți apreciază pozitiv contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului și 67% sunt convinși că Ucraina a fost cea care a avut cea mai mare contribuție la victoria asupra Germaniei hitleriste.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here