SUA respinge acuzațiile Berlinului: Nu am interceptat nicio mască, antiamericanismul primarului e binecunoscut

1

Guvernul SUA și comentatori germani au criticat dur oficiali de la Berlin pentru fabricarea unui scandal prin care acuză administrația Trump că ar fi sechestrat 200.000 de măști de protecție destinate poliției orașului în contextul pandemiei de Coronavirus.

Fără a prezenta dovezi, Andreas Geisel, ministrul de stat al Internelor social-democrat pentru Berlin și șeful poliției, a pretins vineri că SUA ar fi interceptat și a sechestrat măștile. A numit acest lucru „un act de piraterie modernă” adăugînd că „chiar și pe timp de criză globală nu ar trebui să folosim metode de Vestul Sălbatic”, relatează Foxnews.

Geisel a fost membru al Partidului Comunist din Germania de Est pînă în 1989.

Andreas Geisel

Acuzațiile false ale oficialilor germani au fost relatate pe larg și de presa din România, fiind preluate de majoritatea site-urilor de știri și televiziuni, printre care ProTV, Digi24, G4media, europafm.ro, news.ro, ziare.com, mediafax, apoi Capital, Economica.net, Adevarul etc.

Primarul social-democrat al Berlinului, Michael Muller, a scris un mesaj pe Tweeter: „Acțiunile președintelui American trădează nu doar o lipsă de solidaritate, sunt inumane și iresponsabile.”

Michael Muller, primarul Berlinului, alături de Andreas Geisel

Richard Grenell, directorul serviciului de informații american și ambasador în Germania a declarat marți că acțiunile oficialilor guvernamentali de la Berlin le trădează „antiamericanismul”.

„Săptămîna trecută ziarul german Die Welt a publicat o știre fake news care sugera că președintele Trump ar avea în vizor compania CureVac. Oficialii americani au trebuit să insiste mai multe zile zile, în toiul crizei coronavirus, pentru a demonstra că povestea era total falsă”, a spus Grenell. „Cu părere de rău, Johannes Boie, editorul de la Welt, a refuzat să corecteze articolul pentru că, a spus acesta, anumiți politicieni germani i-ar fi confirmat ‘de la început’ povestea.

CureVac, o companie biofarmaceutică germană, este una dintre cele peste 40 de firme la nivel global care lucrează la ora actuală pentru descoperirea unui vaccin pentru noul coronavirus. Compania a negat informația apărută luna trecută în revista germană Welt am Sonntag conform căreia guvernul SUA ar fi încercat să o cumpere și să o relocalizeze în America.

Revista Frankfurter Allgemeine Zeitung a calificat repotajul din Welt am Sonntag drept fake news.

„Acum, îl avem pe primarul Berlinului acuzînd din nou America. Antiamericanismul său este binecunoscut. Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că acesta promovează o știrea inventată conform căreia Casa Alba ar fi intervenit într-o tranzacție de măști de protecție din Thailanda care ar fi fost destinate poliției din Berlin”, a continuat Grenell. „Această poveste este un fals. Una din lecțiile acestei crize a COVID este că reporterii trebuie să verifice faptele înainte de a specula sau de a răspîndi dezinformări.”

Muller autorizează, ca primar al Berlinului, marșuri anuale în favoarea regimului Iranian în cartierul commercial din inima Berlinului. Evenimentul Ziua Al-Quds e o paradă de antiamericanism, antisemitism genocidal, și este sponsorizat de Republica Islamică Iran. La marșurile similare din Iran se scandează slogane ca „Moarte Israelului”, „Moarte Americii” iar drapele americane și israeliene sunt incendiate.

Politico a relatat luni despre acest caz, menționînd că „nu doar că nu există dovezi că SUA ar fi confiscate măștile în Thailanda (unde Washington nu are jurisdicție), pînă în acest moment nu există nicio dovadă că transportul în cauza ar fi ajuns măcar în SUA”.

Potrivit mass-media germane, producătorul chinez 3M ar fi confecționat măștile pentru SUA. Compania a negat complet acuzațiile lui Geisel și Muller, comentînd într-o declarație că „3M nu dispune de nicio dovară care ar sugera că produsele companiei ar fi fost capturate. 3M nu dispune de nicio informație despre vreo comandă din China pentru poliția din Berlin. Nu putem specula care ar fi originea acestor relatări de presă.”

Ambasada SUA în Berlin a citat într-o serie de postări pe Tweeter cîteva articole din mass-media americană și germane care au prezentat lipsa de dovezi ale acestor acuzații anti-americane.

Citînd cotidianul Berliner Zeitung, ambasada a menționat în tweet: „@berlinerzeitung: ‘…Senatul (din Berlin, corpul executiv care guvernează landul) și-a fondat acuzațiile împotriva guvernului American pe o singură sursă, iar administrația orașului #Berlin a fost deja nevoită să recunoască greșeala: Sîmbătă dimineața a declarat că poliția nu a comandat măști de protecție de la o companie americană, așa cum a pretins vineri.”

Într-un alt tweet, ambasada a citat sursa germană n-tv: „Contrar spuselor șefului poliției din Berlin Andreas Geisel, guvernul SUA nu a interceptat nicio mască destinată capitalei Germaniei și nu le-a direcționat spre propria țară.”

Peter Tiede, într-un comentariu pentru Bild, cea mai populară revistă germană, a spus că politicienii din Berlin sunt „o rușine”. El a apreciat toate acuzațiile împotriva SUA drept “false”.

„Ministrul de interne al orașului nu mai reprezintă o problemă doar pentru berlinezi. Acesta a devenit o povară pentru Germania: Iresponsabil. Populist. Antiamericanism ieftin”, a scris Tiede.

Jurnalistul de la Bild a acuzat un „reflex anti-SUA” al administrației de la Berlin, menționînd că aceștia au uitat rolul pe care America l-a jucat în protejarea libertății Germaniei în timpul Războiului Rece și în contribuția la căderea comunismului.

Traducere: Marcela Țușcă
Editare: Costin Andrieș

SURSE  Foxnews 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. Tocmai, ca n-au uitat rolul pe care America l-a jucat în protejarea libertății Germaniei în timpul Războiului Rece și în contribuția la căderea comunismului… antiamericanismul lor se bazeaza pe asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here