The Tablet: Palestinienii din Gaza mor pentru o „oportunitate foto”. Iar presa e complice

3

Liel Leibovitz, de la The Tablet Magazine scrie despre complicitatea organizațiilor media occidentale la tactica sinistră a Hamas contra Israel din aceste zile. Iată câteva fragmente din acest tulburător articol (”Palestinians in Gaza Are Dying for a Photo-Op. And the media are complicit”):

„Abia așteptăm să luăm cu asalt și să pătrundem înăuntru”, a declarat ieri, pentru Washington Post, un tânăr de 23 ani din Gaza, pe nume Mohammed Mansoura. „Întrebat ce va face odată pătruns în Israel”, relata ziarul, „el a răspuns: Orice e cu putință: să ucid, să arunc cu pietre.”
Când Israelul și-a retras și ultimul soldat și colonist din Fâșia Gaza în 2005, doar cei mai încăpățânați și virulenți dintre cinici au prezis că sfârșitul ocupației de către Israel a 1,3 milioane de palestinieni va aduce și mai multă nenorocire atât palestinienilor, cât și israelienilor. La urma urmei, omul care a condus retragerea, premierul israelian Ariel Sharon, nu era nici pe departe un pacifist naiv.
Singurul mod în care lucrurile se puteau înrăutăți în Gaza după retragerea israeliană, gândeau atunci cei mai cumpătați, ar fi fost ca înșiși palestinienii să aleagă lideri gata să sacrifice bunăstarea fiecărei persoane care trăiește în Gaza într-o campanie teroristă transfrontalieră, fără speranță de izbândă, contra Israelului.
Pare absurd, nu-i așa?
Din păcate, tocmai asta s-a întâmplat, și de aici războaiele distrugătoare din 2009 și 2014. Eșecul acestora a condus la recenta decizie a Hamas de a lansa o serie de atacuri prin valuri umane împotriva Israelului.
Întrucât nu există stat pe lumea care să permită ca granițele să îi fie călcate în picioare de gloate, inclusiv de teroriști cu explozibili, rezultatul acestor atacuri era clar: Hamas va pierde.
Ca să-și arate mușchii, Hamas se gândea să mobilizeze ieri câteva sute de mii de arabi din Gaza pentru a asalta frontiera, a ucide sau sfârteca civili israelieni în interiorul Israel. S-au prezentat însă doar 40.000 – ceea ce înseamnă că până și majoritatea membrilor Hamas din Gaza nu s-a asociat acestei nebunii. Socoteala macabră a Hamas pe seama palestinienilor și israelienilor de a folosi oameni inocenți din Gaza drept scuturi umane pentru atacarea frontierei Israelului s-a dovedit un eșec.
Dar Hamas oricum a câștigat, oferind presei occidentale ocazia de a alătura fotografii cu Donald Trump și familia sa și fotografii ale palestinienilor morți. În schimbul acestor imagini prețioase, mass-media a fost mai mult decât fericită să șteargă fapte și informații precum aceea că Israelul s-a retras din Gaza în 2005, că atacurile asupra granițelor Israelului continuă de săptămâni bune sau că Hamas este o sectă nefastă, antisemită, misogină, homofobă, teocrată.
Ocazia oferită de a i-o trage lui Trump și de a diaboliza Israelul merita ștergerea oricăror crime, indiferent de număr – și cu cât mai mulți palestinieni trimiși de Hamas să moară, cu atât mai bună era „oportunitatea foto”.
Desigur, nimeni nu ar fi atât de cinic și diabolic, nu-i așa?
Hai atunci să vedem povestea New York Times:
„Soldații israelieni au folosit gaze lacrimogene și focuri de armă pentru a-i împiedica pe protestatarii palestinieni să treacă frontiera cu Gaza”, transmitea crucișătorul presei americane celor 15 milioane de followers pe Facebook, „ucigând cel puțin 52, potrivit oficialilor palestinieni. La 40 de mile distanță, oficialii sărbătoreau relocarea Ambasadei SUA la Ierusalim.”
În caz că v-a scăpat subtila scorneală, postul de pe FB avea și două poze, una deasupra celeilalte: prima cu palestinienii chirciți într-un nor de fum negru, a doua cu Ivanka Trump arătând către piatra de temelie a noii clădiri pe care e inscripționat vizibil numele tatălui ei. (…)
Până și fostul director CIA, John Brennan, care-și petrece acum veacul pe Twitter, a înghițit snoava zilei:
„Morții din Gaza sunt consecința disprețului total al domnilor Trump & Netanyahu față de drepturile palestinienilor și țara lor”, a scris el. „Prin mutarea ambasadei la Ierusalim, Trump a jucat politicianist, a distrus rolul SUA de pacificator. Noua generație de israelieni / palestinieni trebuie să izoleze extremiștii pentru a găsi calea spre pace”.
Nu este deloc surprinzător că Hamas, o grupare criminală care folosește în mod obișnuit civili, inclusiv copii, drept scuturi umane, pune în scenă o atât de macabră piesă de teatru, oferind premii în bani pentru stimularea a zeci de mii de cetățeni, pe care i-a jefuit sistematic și cărora le-a răpit viitorul, să atace granița Israelului.
Este alarmant însă că atât de mulți oameni din establishement-ul media și de politică externă au înghițit această criminală, cinică provocare, pretinzând că revoltele aveau legătură cu Trump și acuzând Israelul pentru apărarea granițelor sale de insurgenți care au recunoscut deschis că scopul lor e să ucidă evrei la întâmplare.
Au fost oare războaiele mult mai nimicitoare ale Hamas din 2009 și 2014 cauzate de Barack Obama? Desigur că nu.
Opinia că gloatele care atacă granițele Israelului erau „protestatari” este o minciună la fel de cinică. Aruncați doar o privire asupra unui instantaneu al zilei, așa cum este consemnat de forțele armate israeliene:
Cinci dispozitive explozive la 12:53 PM; un alt atac cu bombă după cinci minute; șase teroriști se ascund printre protestatari la 1:15 PM deschizând focul asupra soldaților IDF; un alt atac cu armă la 1:30 PM și încă unul – cincisprezece minute mai târziu, de data aceasta realizat de opt teroriști înarmați; trei dispozitive explozive detonate la ora 2:09 PM.
Aceasta este doar o oră luată la întâmplare din zi. Și nu are cu nimic altceva de-a face decât cu dorința Hamas, repetat anunțată, de a elimina statul evreu. A sugera altceva este ignorarea realității observabile.
Este cel puțin descurajant, ca să nu zic mai mult, că atât de mulți membri ai elitei noastre continuă să pice în capcana ieftin-propagandistică întinsă de o sectă teroristă. Este jalnic că ei avansează obiectivele unei organizații teroriste creând un fundal propice teatrului ei macabru și criminal. După 2005, 2009 și 2014, e greu să mai mai creditezi cu naivitate vreo persoană, de-o parte sau de alta a baricadei, cu privire la natura și consecințele acțiunilor sale.
Cu adevărat îngrijorător în legătură cu evenimentele de ieri este că acestea reprezentau o piesă de teatru. Cu alte cuvinte, că presa știe exact în ce se bagă: că organizațiile media se parteneriază în cunoștință de cauză cu Hamas, spală cu voioșie crimele conducerii sinistre a Hamas în schimbul unor fotografii pe care și le doresc în aceeași măsură ca și Hamas și, în fine, că sunt încântate să plătească prețul printr-o acoperire mediatică necritică și spațiu de emisie gratuit.
Acest tip de cinism pe cheltuiala vieții unor palestinieni este cutremurător, chiar și pentru standardele Orientului Mijlociu. Și ne face pe toți complici.

Articol preluat și tradus din The Tablet Magazine.

(Traducere – Gelu Trandafir)

PRELUAT DIN   Tablet Magazine

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

3 COMENTARII

  1. Hamas e finantata si controlata de sinistrii mullahi de la teheran. insa , datorita lui trump, nu le dau teocratilor iranieni mai mult de un an pana cand vor fi rasturnati de la putere. si de abia atunci orientul mijlociu va fi pasnic.

  2. Autorul articolului se inseala. John Brennan si cei ca el, inclusiv NYT, stiu exact ce doresc Hamas si arabii din Gaza. Adevarul este ca, mint din motive politice si ideologice !

  3. Până nu vă fi recreștinat, rezoroastriat și rebuddhificat,orientul nu va fi pacificat. Și vor trebui și după asta încă două-trei sute de ani.A, apropia, și lumea trebuie dezmarxificată, dar până acolo e drum luuung și nu se știe dacă vor fi oameni care să ajungă la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here