FUNDATIA IOAN BARBUS

Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia se retrag din sesiunea APCE în semn de protest faţă de revenirea Rusiei

Delegaţiile a şapte state au părăsit sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în semn de protest după confirmarea statutului delegaţiei Federaţiei Ruse în cadrul Adunării. Este vorba despre Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia şi Slovacia, scrie TVR Moldova.

Potrivit RBK Ucraina, cu referire la declaraţiile şefului delegaţiei Ucrainei în APCE, Gheorgi Longvinski, parlamentarii din Rada Supremă vor continua lupta.

Încă şase state, care au adoptat o declaraţie comună, s-au alăturat Ucrainei.

Viitorul Consiliului Europei este ameninţat pentru că el pierde încrederea oamenilor pe care trebuie să-i apere. Ne întoarcem acasă pentru a discuta cu parlamentele şi guvernele noastre cu referire la acţiunile comune în cadrul Adunării pentru următoarea sesiune”, se precizează în textul declaraţiei.

Pentru reobţinerea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

Harta țărilor care au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Din delegaţia Parlamentului R. Moldova la APCE, deputaţii Andrei Năstase (PPDA) şi Vlad Batrîncea (PSRM) şi-au dat votul pentru revenirea Rusiei în cadrul Adunării. Împotriva acestei decizii a votat deputatul Mihail Popşoi (PAS).

Printre membrii APCE care au votat pentru reprimirea Rusiei se numără şi deputatul PSD Dinu Socotar. Contactat de B1.ro privind acest vot, acesta a spus este un lucru bine-cunoscut faptul că Rusia a fost mereu un partener problemă, încă de la primirea acesteia în 1996, dar este important ca Europa să colaboreze cu Rusia pentru că aceasta este cea mai bună variantă pentru o relaţie în care să se evite incidentele.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelinki, a spus că este “dezamăgit” de decizia APCR “de aprobare fără limite” drepturile delegației ruse.

“Săptămâna trecută am discutat personal această problemă cu președintele francez și cu cancelarul german”, a scris acesta ieri pe pagina oficială de Facebook. “Am încercat să îi conving pe Macron și Merkel că revenirea delegației Rusiei în APCE este posibilă doar după ce Rusia îndeplinește cerințele de bază ale ansamblului. Este păcat că partenerii noștri europeni nu ne-au auzit și au acționat într-un mod diferit”, a scris președintele ucrainean, citat de ukrinform.net.

Fostul președinte Ucrainean Petro Poroșenko  a spus în aceeași zi că decizia APCE “reprezintă o provocare puternică pentru Ucraina”. Acesta a promis că se va folosi de toate relațiile lui externe pentru “a trata virusul iertării Rusiei pentru anexarea Crimeei și ocuparea Donabass-ului”.

În 2014, Rusia a pierdut drepturile de vot ale APCE după preluarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor militari din estul Ucrainei, adaugă TVR Moldova.

SURSA   TVR

Citiți și: Alexandru Lazescu: Reapropierea europenilor de Rusia, semnificatia votului pentru ca Moscova sa primeasca drept de vot in Consiliul European

update

Statement by Members of Delegations of Estonia, Georgia, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia and Ukraine in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe

26 June 2019 STRASBOURG

The unconditional restoration of the Russian Delegation’s rights without the Russian Federation honouring any of the Assembly’s numerous demands runs counter to the core values of the Council of Europe and its Statute. This step sends a very wrong signal to the country that has resorted to armed aggression, poisoning of individuals, does not observe human rights of its citizens and does not promote but seeks to destabilize democracies throughout Europe.

Today, we as the delegates of our nations have no answer to our people how exactly the CoE is protecting their rights if it comes across as more interested in protecting the well-being of an aggressor than the victims of aggression and repression.

The future of the CoE is under threat as a whole because the CoE is losing the trust of the people it stands to protect.

We return home to consult our Parliaments and Governments about the joint actions in the Assembly in the next sessions.

We wish good luck to the newly elected Secretary General and hope she/he finds a way to solve this unprecedented crisis of trust which was created this week.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Dorin
    26 iunie 2019

    Ca o metaforă la tot ce se petrece în acest aproape-pseudo-parlament european, vă relatez un episod excepțional dintr-o reprezentație a Teatrului Național din Chișinău la recentul festival de teatru Sibiu:
    A fost vorba de „Carnavalul” – un scenariu inteligent după „De-ale carnavalului” cu inserții din „O scrisoare pierdută” și articole din presa vremii scrise de I.L. Caragiale. Spre final, când publicul și-a dat seama că toate tribulațiile adulterine de pe scenă, amalgamate cu inserțiile socio-politice respective, duc la o frescă a mizeriei politicianiste de atunci și de acum, s-a făcut întuneric pe scenă și un actor, care în răstimpuri spunea citate din articolele caragialiene, a înaintat spre public și a zis : „Porcilor !!”
    (de fapt un fragment dintr-un pamflet…) – și a trecut o rumoare aprobatoare prin toată sala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian