FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Gazprom a raportat recorduri nemaiatinse la exportul de gaze

Etichete:

Sfârșitul ăsta de iarnă, cu zăpadă și frig extrem pentru apropierea lunii martie, a produs câteva pagube măricele țării noastre și Europei la modul general. Accidente, drumuri închise, fabrici rămase fără materii prime, cursuri suspendate în școli, în fine, probleme care produc costuri care nu sunt deloc mici. Și, ca și cum toate acestea nu …

Sfârșitul ăsta de iarnă, cu zăpadă și frig extrem pentru apropierea lunii martie, a produs câteva pagube măricele țării noastre și Europei la modul general. Accidente, drumuri închise, fabrici rămase fără materii prime, cursuri suspendate în școli, în fine, probleme care produc costuri care nu sunt deloc mici. Și, ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, încă o veste rea se adaugă celor de mai sus: Gazprom a raportat recorduri nemaiatinse până acum la exportul de gaze naturale.

Din cauza vremii rele și a stocurilor în scădere din Europa, a crescut și prețul gazului natural pe spot market, cu 30%, și a crescut și volumul de gaze exportat.

Astfel, conform agentiei bulgaresti de stiri “Novinite“, în 24 februarie, s-a înregistrat un record istoric la export, pentru Gazprom, de 655.2 milioane de metri cubi de gaz, o creștere cu 2,4 milioane de metri cubi față de 23 februarie, când fusese deja înregistrat un volum record la export. Șeful grupului Gazprom, Alexei Miller, anunțase mai devreme o creștere a producției de gaz cu 12,4 %, în 2017, față de anul 2016, și o creștere a exporturilor de 8,1 procente pentru aceeași perioadă.

Germania a importat, în 2017, un volum de 53,4 miliarde metri cubi de gaz, înregistrând o creștere a importurilor de 7,1 % față de anul precedent. Austria a avut o creștere record de 40%, ajungând la importul a 8,5 miliarde metri cubi de gaz, iar Olanda a avut o creștere de 9,7 % , ajungând la 4,6 miliarde metri cubi de gaz importate.

Și banii datorati pentru gazul ăsta sunt plătiți companiei deținută de statul rus. E de înțeles, în condițiile astea, de ce Moscova e gata să facă tot ce e posibil ca să nu piardă poziția dominantă de pe piața europeană a gazului și, în consecință, pentru a nu i se subția veniturile cu care se ține deasupra liniei de plutire. Iarăși, ar trebui să înțelegem cine vrea neapărat să nu apară surse alternative de gaz în Europa, care să pună în pericol poziția de lider a Rusiei ca furnizor, dar și de ce e absolut necesară o prezența solidă a firmelor americane pe această piață.

SURSA   NoviniteIndia Times

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

  1. KondorSpune:

    Răspunde
    februarie 27, 2018

    Ia uitati aici propaganda ruseasca cum tine sa ne deschida ea ochii.. romanii sunt platiti de SUA sa iasa in strada la proteste.. cum dom’ne, nu era vorba ca-i plateste Soros.. Acum aflam ca de fapt sunt platiti de Statele Unite..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *