Patriarhul Kiril încearcă să scape de sancțiuni. Editorial Le Monde: “Dacă Vladimir Putin a devenit paria, Kiril nu trebuie să beneficieze de un tratament preferențial”

0

Nu există nicio justificare pentru ca patriarhul Kiril, un susținător activ al lui Vladimir Putin, să beneficieze de un tratament preferențial. Ceilalți lideri religioși trebuie să acționeze la nivel diplomatic vizavi de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, se afirmă într-un editorial al cotidianului francez Le Monde publicat pe 23 aprilie.

Paștele ortodox, sărbătorit duminică, pe 24 aprilie, nu vine în cel mai armonios moment pentru bisericile din această confesiune. Inevitabil, agresiunea rusească împotriva Ucrainei, leagănul creștinismului slav și important teren propice pentru formarea preoților, aduce prejudicii relațiilor dintre clerici.

Kiril, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, este un pilon al regimului lui Vladimir Putin, ceea ce nu e un secret – și are o retorică accentuată despre Rusia ca bastion al valorilor creștine tradiționale deviate de Occident. Dar susținerea înfocată pe care patriarhul o acordă ofensivei militare ruse în Ucraina din februarie încoace, inclusiv declarațiile de o virulență surprinzătoare pentru un om al Bisericii, a cauzat disensiuni în ortodoxia mondială. Kiril justifică invazia din Ucraina prin dimensiunea sa metafizică; pentru el, este o operațiune dusă împotriva „forțelor răului”, ostile unității poporului și Bisericii ruse.

Daca patriarhul a fost singurul care ținea, în numele Bisericii, în timpul primelor cinci săptămâni ale ofensivei, acest discurs din alte vremuri, în ultima perioadă a dat glas și episcopilor, fără îndoială, pentru a galvaniza dintre credincioșii care nu împărtășesc entuziasmul președintelui Putin pentru “operațiunea militară specială”.

Această mobilizare a ierarhiei religioase ruse îi ofensează pe ortodocșii ucraineni. Aceștia sunt împărțiți în două Biserici, una aflată în subordinea Patriarhiei Moscovei, și cealaltă, Biserica Ortodoxă din Ucraina, care refuză autoritatea Patriarhiei Moscovei. După anexarea Crimeii și ocuparea Donbasului de către Rusia, în 2019, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, primus inter pares dintre cei paisprezece capi ai Bisericilor ortodoxe canonice, i-a acordat Bisericii ucrainene autocefalia, adică independența față de Moscova. La sfârșitul lui februarie, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei i-a cerut lui Kiril – evident, fără succes – să intervină în fața autorităților Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Momentan, nefrecventabil

În același timp, Patriarhatul Moscovei poartă discuții discrete cu cancelariile occidentale astfel încât sancțiunile împotriva regimului rus să nu afecteze proprietățile și reprezentanții Bisericii ruse de peste hotare. Kiril râvnește să scape de izolarea diplomatică la care este supus Vladimir Putin. Aceasta este cu siguranță pârghia cu care ceilalți lideri religioși trebuie să acționeze pentru a pune presiune pe Kremlin. Dacă dl Putin și anturajul său au devenit paria, nimic nu justifică ca patriarhul Kiril, care îl susține atât de activ, să beneficieze de un tratament preferențial.

Are liderul Bisericii Ortodoxe Ruse un loc, de exemplu, în Consiliul Mondial al Bisericilor? Întrebarea este legitimă. Tot atât de oportune sunt întrebările despre oportunitatea unei întâlniri între Papa Francisc și Patriarhul Kiril, programată pentru 2022 după prima lor întâlnire, în Cuba, în 2016.

Acest plan, de care papa este foarte atașat, n-a fost abandonat în ciuda războiului din Ucraina: pe 3 aprilie, capul Bisericii Catolice a afirmat că „se ocupă de asta”. Dar, recent a suspendat planul de a se întâlni cu Kiril în iunie la Ierusalim, deoarece, a zis el pe 22 aprilie, ar putea „duce la foarte multă confuzie”. Deși evită să învinovățească public Rusia pentru război, papa îl condamnă zilnic. Susținerea necondiționată a lui Kiril pentru Vladimir Putin îl face, cel puțin momentan, nefrecventabil, chiar și pentru Francisc, scrie Le Monde.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here