Prăbușirea demografică a Rusiei și invazia din Ucraina. Peter Zeihan: România și Polonia știu că Rusia le va ataca dacă nu e învinsă în Ucraina

0

O mulțime de oameni au speculat asupra motivelor pentru care Rusia a invadat Ucraina atunci când a făcut-o, iar unul dintre motivele invocate este că trebuia să acționeze acum, înainte ca prăbușirea demografică să facă imposibilă o astfel de acțiune. Lawerence Person pe blogul său, recomandă doi autori care abordează problema astfel – autorul britanic Paul Morland și geopoliticianul și autorul american Peter Zeihan. 

Paul Morland scrie pe unherd.com:

„146 de milioane [de oameni] pentru un teritoriu atât de vast este insuficient”, a spus Vladimir Putin la sfârșitul anului trecut. Rușii nu mai fac suficienți copii pentru a înlocui generațiile de la începutul anilor ’60. Rata natalității stagnează și în Occident, dar în Rusia problema se agravează din cauza excesului de decese: rușii mor cu aproape un deceniu mai repede decât britanicii. Este clar că președintele lor e îngrijorat de faptul că rămâne fără subiecți.

E o situație umilitoare, deoarece puterea rusă a avut întotdeauna la bază demografia. În anii 1830, Alexis de Tocqueville a prevăzut că Rusia va deveni o putere mondială, deoarece „Rusia este, dintre toate națiunile din Lumea Veche, cea a cărei populație crește cel mai rapid”. Singura țară comparabilă cu potențialul său demografic erau Statele Unite. De Tocqueville a profețit că „ambele par chemate de un plan secret al Providenței să țină într-o zi în mâinile lor destinele a jumătate din lume”. Un secol mai târziu, acestea erau cele două superputeri incontestabile ale lumii.

La începutul secolului al XX-lea, Rusia avea o populație de 136 de milioane de locuitori și creștea în continuare rapid, în condițiile în care creșterea populației altor puteri europene începea să încetinească. Populația Germaniei era de 56 de milioane de locuitori, excluzând coloniile, iar amenințarea unor cohorte tot mai numeroase de recruți ruși în trupele țarului bântuia conducerea Germaniei; istoricul Friedrich Meinecke s-a arătat îngrijorat de „fertilitatea aproape inepuizabilă” a slavilor, în timp ce cancelarul Theobald von Bethmann Hollweg s-a plâns că „Rusia crește și crește și se întinde peste noi ca un coșmar tot mai mare”. Această presiune a fost probabil factorul decisiv al saltului în întuneric al Germaniei din 1914. Secretarul de stat german Gottlieb von Jagow i-a scris ambasadorului german la Londra, în timp ce norii furtunii se adunau, că „în câțiva ani, Rusia va fi pregătită … Apoi ne va zdrobi la pământ copleșind numeric”.

În Primul Război Mondial, s-a dovedit că numărul nu a fost suficient pentru a compensa inferioritatea industrială și organizațională a Rusiei. Dar până în cel de-al Doilea Război Mondial, superioritatea numerică a Rusiei a explodat. În ciuda ororilor războiului civil și ale bolșevismului, populația țării a crescut de aproximativ trei ori mai repede decât cea a Germaniei în primele decenii ale secolului. Armata avea o rezervă inepuizabilă de soldați, iar infrastructura militară – o rezervă inepuizabilă de muncitori, ceea ce a oferit țării un avantaj decisiv în anii ’40. Spațiile vaste și vremea îngrozitoare au ajutat, dar, în cele din urmă, efectivele inepuizabile ale Rusiei au fost factorul care a pus la pământ Wehrmachtul în ceea ce a fost probabil cea mai amplă luptă militară din toate timpurile. Feldmareșalul Erich von Manstein s-a plâns în timp ce se confrunta cu armatele Rusiei: „Ne-am luptat cu o hidră: la fiecare cap tăiat, apăreau altele două”.

Dar dacă atunci puterea Rusiei era susținută de performanțele demografice, în anii care au urmat, declinul demografic a subminat-o. Cele mai multe națiuni au depășit prin dezvoltare economică ratele ridicate de natalitate și mortalitate înregistrate în cea mai mare parte a istoriei umane: pe măsură ce mortalitatea și apoi fertilitatea scad, mai întâi populația se extinde, apoi se stabilizează; în cele din urmă, se poate contracta. Dar în Rusia acest proces a avut loc cu o intensitate deosebită.

La momentul dizolvării sale, Uniunea Sovietică era casa a 290 de milioane de oameni, cu 50 de milioane mai mult decât în SUA. Astăzi, Federația Rusă are mai puțin de jumătate din acest număr – și mai puțin de jumătate din populația SUA. În mare măsură, acest lucru este rezultatul pierderii republicilor non-ruse, inclusiv a Ucrainei (care, la izbucnirea conflictului actual, avea o populație de 43 de milioane de locuitori). Dar, spre sfârșitul perioadei sovietice și la începutul perioadei post-sovietice, țara s-a prăbușit, de asemenea, într-o orgie de sinucideri și alcoolism, care i-a afectat în special pe bărbați.

Un jurnalist aflat în Rusia la acea vreme a scris despre cum „decesele continuau să se acumuleze. Oamenii … cădeau sau poate săreau din trenuri și de la ferestre; se asfixiau în casele de la sate cu sobe defecte sau în apartamente cu lacăte de ușă blocate … se înecau intrând cu mașina, beți, într-un lac … se intoxicau cu prea mult alcool … mureau la vârste absurd de fragede din cauza atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale”. În primii ani ai acestui secol, speranța de viață a bărbaților ruși era la același nivel cu cea din țări precum Madagascar și Sudan.”

Peter Zeihan:

Câteva declarații cheie, notate de Lawrence Person din prezentarea lui Peter Zeihan:

 • Rusia a suferit întotdeauna din cauza tehnologiei inferioare, motiv pentru care a fost umilită în Războiul Crimeii.
 • „Dar nu se vor opri niciodată până nu vor fi nevoiți, sau vor fi forțați să o facă.”
 • „Rușii văd asta ca pe o criză existențială. Vor lupta până când nu vor mai putea.”
 • „Asta va dura luni, probabil ani.”
 • Obiectivul actual al Rusiei: „Distrugerea completă a infrastructurii civile” din Ucraina.
 • Rușii îi consideră pe toți cei care nu fug din calea lor luptători care trebuie împușcați pe loc.
 • Au ucis cel puțin 50.000, dar ar putea fi și un număr apropiat de 100.000.
 • Zeihan afirmă că rușii încearcă să blocheze coridoarele tradiționale de invazie în Rusia. „Două dintre aceste coridoare sunt de cealaltă parte a Ucrainei, unul care merge spre Sud-Vest în România și unul care merge spre Nord-Vest în Polonia.”
 • Din moment ce știm că intenția rușilor este de a nu se opri în Ucraina, ci de a intra în mai multe țări NATO, știm că lupta dintre forțele americane și cele rusești este menită să se întâmple, iar acum știm cum se va termina: rușii vor fi nimiciți și vor fi puși în fața unei alegeri simple – o retragere strategică de-a lungul întregii linii de contact până în Rusia, poate chiar dincolo de ea, sau o escaladare care să implice bombe nucleare, din moment ce rușii văd ceea ce se întâmplă ca pe o criză existențială, este o luptă pe care trebuie să o prevenim. Iată de ce Statele Unite în mod special și, în general, NATO trimit orice sistem de armament care poate fi cărat sau pus într-un camion.
 • „Dacă nu putem ucide Rusia în Ucraina, armele nucleare intră în joc.”
 • Dacă ești Polonia sau România, știi că, în cele din urmă, rușii te vor ataca, iar asta îți schimbă calculele și riscurile pe care ești dispus să ți le asumi, iar dacă te afli la granița cu Polonia sau cu România, același lucru e valabil.”
 • „Dacă reușim să dăm ucrainenilor drone Predator și Reaper, aceștia pot arunca în aer podul de la strâmtoarea Kerci și atunci, dintr-o dată, Crimeea este complet izolată. Iar din punct de vedere militar, acest lucru ar fi fantastic, deoarece majoritatea câștigurilor pe care le-au obținut rușii au legătură cu Crimeea.”
 • Rusia are nevoie să câștige în Ucraina, deoarece aceasta „este ultima lor șansă”.

Paul Morland are o carte tradusă în limba română, Valul uman, în care realizează o istorie a schimbarilor demografice “care au facut si au desfacut natiuni, continente si imperii”. Un interviu cu Paul Morland realizat de Cristian Pătrășconiu, aici.

Peter Zeihan este un geopolitician american, autor al mai multor cărți și fost analist de geopolitică la Stratfor, agenția inființată de George Friedman. În analizele sale, examinează tendințele din domeniile politic, economic și social, pe baza cărora face predicții. 
Puteți citi și: Peter Zeihan: Cum va muri Rusia (după ce va distruge Ucraina și va ataca NATO și nord-estul României)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here