Soldat ucrainean: Rușii folosesc tactici militare sovietice. M-a șocat cruzimea soldaților ruși față de camarazii lor

0

“Cel mai mare aliat al nostru în acest război este corupția Rusiei și natura armatei sale” spune Dima, un soldat ucrainean care luptă luptă împotriva rușilor de la începutul lui martie. Acesta a acordat un interviu jurnalistului britanic David Patrikarakos, care s-a dus în orașul Nipru pentru a afla mai multe despre războiul din estul Ucrainei.

„Este la fel ca în Al Doilea Război Mondial, dar cu tehnologie modernă. Anul 2014 a fost loc de joacă în comparație cu ceea ce se întâmplă acum”, spune Dima în interviul publicat în rezumat de Patrikarakos pe contul lui de Twitter.

„Cel mai mare aliat al nostru în acest război este corupția Rusiei și natura armatei sale. Soldatul de pe teren își informează ofițerul: „nu e bine, dar rezistăm”; următorul tip raportează superiorilor: „rezistăm”; următorul tip: „merge bine!”

Iată de ce Putin nu știe cât de rău stau lucrurile.”

Dima spune că nu se aștepta la o invazie din pentru că rușii erau complet nepregătiți.

„N-am crezut că războiul va avea loc pentru că o invazie are nevoie de o superioritate numerică de cel puțin 2-1. M-am uitat la armata de la granițe și era clar că nu o au. Este o nebunie. Uneori joci poker cu o mână rea. Rusia joacă fără nicio carte.”

„Ceea ce m-a șocat este cruzimea soldaților ruși față de proprii lor oameni.”

Dima îi arată apoi jurnalistului britanic o fotografie făcută din dronă în care soldați ruși iau prânzul într-o casă în ruine, lângă mai multe cadavre care zac în noroi.

„Mănâncă la 20 de metri de cadavrele în descompunere ale camarazilor lor.”

„Pur și simplu aruncă trupurile prietenilor lor în tranșee. Uneori nici măcar nu se obosesc să le acopere. Am găsit un mormânt cu 15 cadavre cu ceva timp în urmă. Au aruncat puțin pământ pe ele, dar asta e tot. Nu au respect nici măcar pentru viețile propriilor camarazi. Incredibil.”

“Tacticile lor sunt nebunești, Cernobaivka are un mic aeroport militar. Au încercat de 17 ori să-l cucerească. De 17 ori i-am zdrobit. Și totuși vin. Soldații noștri se întreabă: „Sunt proști?”. Nu, doar incapabili de o gândire independentă. Ei doar urmează ordinele – oricât de nebunești ar fi.”

„Soldații ceceni? Ha, noi îi numim soldați TikTok. Filmează tot timpul. Am găsit unul care era rănit și care încerca nu să lupte, ci să-și facă un selfie.”

„Sarcina lor nu e să lupte, ci să-i împuște pe băieții recruți ruși care nu vor să lupte. Este o tactică sovietică.”

Sistemul de internet prin satelit oferit de Elon Musk a întors războiul în favoarea Ucrainei

„Vreau să spun un lucru: sistemul Starlink al lui Elon Musk este ceea ce a întors războiul în favoarea Ucrainei. Rusia a făcut tot posibilul ca să ne arunce în aer toate căile de comunicație. Acum nu mai pot face asta. Starlink funcționează sub focul Katiușa, sub focul artileriei. Funcționează chiar și la Mariupol.”

Armata rusă mizează pe forța brută

„Ei folosesc tactici militare sovietice, care sunt depășite de 30 de ani. Dar noi studiem Afganistanul și Israelul. Lucrurile s-au schimbat! Rusia încearcă să prun prin cantitate. Strategia noastră este simplă: să distrugem cât mai multe ținte. Dar ne lipsesc resursele, așa că trebuie să o facem în mod creativ.”

„Uite, întotdeauna poți face diferența între o lovitură reală a partizanilor contra unei ținte rusești și o încenare pusă la cale de ruși. Prima țintește infrastructură importantă. Ei pur și simplu bombardează o clădire civilă sau altceva. Ar ținti vreodată ceva valoros? Nici într-un milion de ani.”

Pentru ucraineni, Boris Johnson este un erou național

„Știu că voi, britanicii, aveți o relație complicată cu prim-ministrul vostru, dar aici Boris Johnson a devenit un fel de erou național. Am știut de la început că Marea Britanie este o națiune foarte veche și importantă – și este o țară care se ține de cuvânt.”

„NLAW-urile (arme antitanc) sunt cele mai bune: ușor de folosit, de fixat ținta, de încărcat și de deplasat; fără ele nu am fi distrus atâtea tancuri rusești. În ceea ce privește tancurile: am capturat mai mult de 100 de tancuri inamice. Avem o glumă în armata ucraineană: cel mai mare furnizor de arme al nostru este Rusia.”

Traducere din:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here