Traian Basescu la lansarea volumului „Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu” de azi, 16 septembrie la MTR.

(b1.ro)

„Avem șansa uriasă ca încă fiind în viață, să știm aceste lucruri, cum s-au luat decizile, care au fost obiectivele deciziilor și vă rog să mă credeți că fiecare nou pas în susținerea cu documente din arhivele naționale sau orcărei alte instituții a raportului prin care, pe 18 decembrie 2006, am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim și criminal îmi dă sentimentul că probabil umbrela prezidențială așezată asupra muncii istoricilor a fost unul din cele mai inspirate și corecte atitudini și acțiuni ale Administrației prezidențiale în cele 2 mandate. Nu exagerez, pun deasupra proceselor de modernizare a statului raportul de condamnare a comunismului pentru că aici avem explicația multor lucruri care se petrec astăzi. De la instisfacția noastră pentru decalajul între România și statele care nu au avut parte de comunism, de la atitudinile noastre încă vizibile și astăzi, generate de metode și mentalități neadaptate încă noului drum al României”

„Toate acestea au o explicație în ceea ce cercetătorii ne dau șansa să vedem cu ochii noștri încă aflându-ne în viață. Cei care am fost cetățeni ai statului totalitar am avut de multe ori convingerea că facem ce trebuie, cei care ne-am proiectat viața după niște obligații generate de niște ideologii care nu au nimic in comun cu cel mai sfânt lucru pentru om- libertatea de a-ți decide viața. Am convingerea că volumele urma vor fi cel puțin la fel de concludente ca volumele 1 și 2”

[…]

„Mi se pare extrem de important ca aceste volume de documente să apară. Este singurul mijloc pentru a da substanță și a nu lăsa la nivel de discurs raportul pentru condamnare a comunismului, fără aceste volume, oricând acel raport poate fi contrazis, mistificat. Noi o să ne ducem și rămân copiii noștri, care nu au trăit în comunism. Rămâne ce scrie în aceste documente. Acel regim a fost criminal. Am convingerea că ne trebuie și volumul 6, care să acopere efectele comunismului de după revolutia din 89, care se simt și astăzi”

“Cred ca, imi permit sa spun, si nu vreau sa stirnesc nici un fel de rumoare sau semne de intrebare, dar cred ca, daca aduc bine, 2 volume plus 3 inseamna 5 volume de documente. Am convingerea ca ne trebuie si volumul 6 care sa acopere efectele comunismului de dupa revolutia din 89. Le vedem si astazi.”

via Cristian Patrasconiu, Traian Basescu de la lansarea vol I de documente despre Raportul Final (2009)


Vladimir Tismaneanu – Ilegitim si criminal: Trei ani de la condamnarea regimului comunist

MTR: Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1965-1971), publicat recent la Editura Polirom sub egida Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Volumul a apărut sub îngrijirea lui Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu. La eveniment, vor lua cuvântul: Traian Băsescu – Preşedintele României, Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu. Amfitrion: Virgil Ştefan Niţulescu.

Istoria comunismului din România volumul II – a apărut cu sprijinul Fundaţiei KONRAD ADENAUER, Biroul din România, şi al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
„Al doilea volum al anexelor Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România acoperă începutul perioadei în care Nicolae Ceauşescu s-a aflat la conducerea ţării. Cele 102 documente din intervalul martie 1965 – decembrie 1971 sunt, în marea lor majoritate, inedite. Am urmărit temele principale ale Raportului final, pentru a le ilustra cu exemple concrete şi a aduce un plus de informaţie. Astfel, cercetătorii sau persoanele interesate de aceste subiecte vor fi în măsură să facă un pas suplimentar în înţelegerea lor.
Volumul este centrat pe modul în care s-a realizat transferul puterii către noul prim-secretar, devenit de la Congresul al IX-lea secretar general; consolidarea acesteia prin cumul de funcţii şi de atribuţii şi marginalizarea eventualilor competitori, lichidarea moştenirii lui Gheorghiu-Dej şi, în cele din urmă, condamnarea perioadei precedente; instaurarea cultului personalităţii. O altă temă analizată este relaţia conducerii partidului şi a lui N. Ceauşescu personal cu organele de poliţie politică, Securitatea şi Miliţia, care se va încheia cu subordonarea acestora direct secretarului general.
Multe dintre documentele prezentate permit stabilirea limitelor a ceea ce a fost definit drept liberalizarea regimului din anii 1960. În paralel cu reideologizarea treptată a sistemului – vizibilă în raporturile cu cultele, cultura, tineretul etc. – se înregistrează o consolidare a poziţiei partidului în toate domeniile, reactivarea şi întărirea rolului nomenclaturii şi activiştilor. Documentele demonstrează tendinţele de restalinizare a sistemului, evident anterioare vizitei în China şi Coreea de Nord din 1971, considerată în istoriografie ca fiind evenimentul declanşator – e suficient să amintim politica demografică, iniţiată din 1966.
Anul 1968 apare ca un moment-cheie nu numai în ceea ce priveşte raporturile româno-sovietice. Ceauşescu profită de poziţiile obţinute printr-o legitimare pe plan intern şi recunoaşterea pe plan extern pentru impunerea unei viziuni personale asupra politicii pe care vrea să o pună în aplicare. Din 1968 apar clar germenii sistemului pe care îl va dezvolta în deceniile următoare.” (Editorii)

Mihnea Berindei este cercetător la Institut des Sciences Sociales du Politique, CNRS. La Editura Polirom a mai publicat Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă. Vol. I: 1979-1985 (în colab., 2010).

Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi. La Editura Polirom a editat Ţărănimea şi puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii în România (1949-1962) (în colab., 2005) şi Listele morţii. Deţinuţi politici decedaţi în sistemul carceral din România potrivit documentelor Securităţii, 1945-1958 (2008).

Armand Goşu este conferenţiar al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

 1. anti-anticomunistii de la Militia Spirituala au semnalat si ei lansarea, conform cu inclinatiile ideologice (camunflat anteniste):

  16 octombrie 2012. La “Muzeul unor Tarani Romani” 🙂 (fostul Muzeu de Istorie al PCR) a avut loc lansarea unui volum de documente din perioada comunista. La eveniment au participat Traian Basescu, Dorin Dobrincu, Armand Gosu, Mihnea Berindei etc. In cadrul manifestarii a luat cuvantul si Virgil Nitulescu, un hopa mitica al tuturor regimurilor politice (un fel de Vlad Nistor alias “Pupi”). Va redam cateva “perle” cu ocazia acestei lansari de carte: “Lucrarea e fascinanta, se citeste ca un roman politist” (precizam ca e vorba de un volum de documente); “Saptamana aceasta Muzeul va organiza o expozitie despre politica de inmultire a populatiei” (mentionam ca este vorba de o expoziţie despre politica pronatalistă a regimului Ceauşescu care va avea loc chiar in institutia pe care Nitulescu o conduce: sala Foaier a MŢR, Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti, în perioada 19 octombrie – 10 noiembrie 2012.)….

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=497775773579742&set=a.357311034292884.86692.130535190303804&type=1

  odata iiccmer scapat de sub autoritatea “intelectualilor lui basescu” si intrat in mina aliantei restauratorii, a inceput o strinsa colaborare cu militia spirituala http://www.militiaspirituala.ro/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=373&cHash=72ddc78fffd144f8df022097e08f792d

 2. „Toate acestea au o explicație în ceea ce cercetătorii ne dau șansa să vedem cu ochii noștri încă aflându-ne în viață. Cei care am fost cetățeni ai statului totalitar am avut de multe ori convingerea că facem ce trebuie, cei care am trait si ne-am proiectat viața după niște obligații generate de niște ideologii care nu au nimic in comun cu cel mai sfânt lucru pentru om: LIBERTATEA. Libertatea de a gandi, libertatea de a fi tu insuti, Libertatea de a trai bine sau rau, functie de cat muncesti, libertatea de a spune, libertatea pana la urma de a-ți decide viața.”

  vs

  “Nu conteaza cine are dreptate, conteaza cine ramane ultimul..”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here