Cum ați fi votat în noiembrie 2014 dacă la prezidențiale, alături de candidați ai partidelor parlamentare, ar fi concurat Ioan Gyuri Pascu, din partea partidului Divertis? Și asta după ce timp de 3 ani (2011-2014) ar fi rulat pe o televiziune de mare audiență un serial de satiră politică al acestui grup umoristic, în care în primul episod Ioan Gyuri Pascu ar fi fost ales președinte al României, în mod cu totul surprinzător, iar următoarele 50 de episoade ar fi povestit lupta echipei Divertis pentru eradicarea corupției și instaurarea unui regim politic corect.

Cine știe, poate că, în condițiile menționate, Gyuri Pascu ar fi câștigat, mai ales că cele 50 de episoade ar fi fost ca un fel de descriere amănunțită a programului politic prin care partidul Divertis își propunea să însănătoșească societatea românească. Dar cum știm, n-a fost să fie! A câștigat altcineva.

Surpriza uriașă a alegerilor prezidențiale din Ucraina

În schimb, exact așa ceva s-a întâmplat în Ucraina, în primăvara lui 2019. A fost ales președinte actorul Volodimir Zelenski, cel care fusese între 2015 și 2019 eroul principal al serialului ”În slujba poporului”, care descria pe durata a 50 de episoade lupta echipei unui obscur profesor de liceu (de istorie) Volodimir Zelenski, ajuns în primul episod președinte printr-un vot surprinzător al poporului ucrainian, pentru ca dreptatea, corectitudinea, cinstea să devină predominante în Ucraina. Divertis-ul ucrainian se numește Kvartal 95. Ca să zicem așa, viața a copiat filmul!

Ar mai fi de spus că în aprilie 2019 Volodimir Zelenski a obținut la primul tur al prezidențialelor cel mai bun procentaj dintre toți candidații, 30%, apoi, in al doilea tur, l-a bătut pe Piotr Poroșenko (președintele în funcție!), cu un zdrobitor 73%! Și asta într-o țară cu 44 de milioane de locuitori! Apoi, din mai 2019 (exact acum 3 ani), de la învestirea în funcție, s-a intrat exact în scenariul serialului ca să zic așa! Sigur, adăugându-se pandemia și invazia Ucrainei, care nu fuseseră prevăzute de serial!

Bloc de locuințe bombardat de armata rusă, Mariupol, 16 aprilie, 2022. Alexei Alexandrov | AP

Serialul câștigător

Din această primăvară, serialul ”În slujba poporului” este difuzat în România de Netflix. Am văzut deja primele 12 episoade și pot spune că mi se pare excelent gândit și realizat! Umor de cea mai bună calitate (la nivelul Divertisului nostru, din zilele lui bune), un scenariu plin de surprize, aștepți cu nerăbdare continuarea. Pot să înțeleg de ce a avut un succes atât de mare încât să determine chiar schimbarea regimului politic. Nu voi povesti acțiunea serialului pentru că sper ca cei care citesc aici să-l urmărească integral (se difuzează și pe Pro-Arena, post aflat pe rețelele de cablu). Totuși, ca să înțelegeți despre ce vorbesc, voi relata doar două ”stafide” din multele ce pot fi savurate.

La repetiția pentru ceremonia de învestire, vin în fața președintelui persoane asemănătoare cu mari demnitari din lume (Obama, Merkel etc.), el fiind povățuit cum să se comporte cu fiecare. La un moment dat apare unul asemănător cu Putin, iar președintele se întoarce spre organizatorul repetiției și îi spune cu reproș: ”Serios? Putin?”. Adică era clar că președintele rus nu va veni la învestire. Să nu uităm, acest prim episod e din 2015, iar Putin invadase deja Crimeea și o parte din Donbas în 2014.

A doua secvență. Președintele se duce pentru prima dată în Parlament, dar nimeni nu-l bagă în seamă, pentru că aleșii poporului sunt angrenați într-o bătaie, ca participanți sau ca spectatori. Președintele încearcă să se facă ascultat, nu reușește și atunci strigă tare: ”Putin a demisionat!”. Se instaurează o liniște deplină și președintele își poate începe cuvântarea.

Ar mai fi de adăugat că serialul a avut două sezoane de câte 24 episoade (în 2015 și 2017), în timp din al treilea sezon (2019) s-au difuzat doar 3 episoade, ultimul, pe 28 martie 2019. Cele două tururi ale alegerilor prezidențiale au avut loc pe 31 martie și 21 aprilie 2019, așa că cele 3 episoade difuzate în martie 2019 au constituit campania electorală a lui Zelenski pentru primul tur. Și a câștigat!

Nu e prima dată când apar, parcă din senin, filme care prefigurează evenimente (politice sau nu) de mare impact pe plan mondial. Îmi vine în minte un film american din 1968, cu Anthony Quinn în rolul Kiril Lakota, arhiepiscop de Lvov (Ucraina), fost deținut politic (20 de ani într-un lagăr siberian), care este ales Papă spre surprinderea tuturor. După exact 10 ani, în 1978, viața urmează filmul: cardinalul polonez Karol Woytila devine Papa Ioan Paul al II-lea, primul Papă din Estul Europei! Nu ucrainian, ci polonez, dar surpriza a fost la fel de mare.

E drept, sunt și producții cinematografice care încearcă să promoveze un produs politic, dar … fără succes. Așa s-a întâmplat cu foarte reușitul serial american ”Madam Secretary”, difuzat începând cu septembrie 2014. Este vorba despre o femeie cu calități deosebite, devenită Secretar de stat al unui președinte democrat, iar apoi, chiar președinte al SUA la următoarele alegeri. Orice telespectator, american sau nu, a înțeles că era vorba despre Secretarul de stat în funcție Hillary Clinton, care era destinată să devină candidat victorios al democraților la alegerile din noiembrie 2016. Serialul era foarte bine realizat, iar Téa Leoni făcea un rol extrem de convingător, probabil că telespectatorii serialului ar fi votat-o. Doar că … nu a candidat ea, ci Hillary Clinton. Așa că Donald Trump a învins-o pe Hillary și a fost timp de 4 ani Președinte al Americii.

Știu, o să spuneți că în 2019 ucrainenii de la Kvartal 95 (sau sprijinitorii lor…) probabil că învățaseră lecția serialului care nu și-a atins ținta politică și nu au susținut la alegeri un politician, ci chiar pe Volodimir Zelenski, actorul din serial! Posibil! De fapt, ei au reușit cu brio!

Cine e, de fapt, Volodimir Zelenski?

Întrebarea e justificată, pentru că vorbim despre personalitatea politică cea mai discutată în acest moment pe plan mondial, iar în spațiul public se vehiculează multe informații despre Zelenski, unele, false.

Pe 20 mai, președintele Ucrainei, a împlinit 3 ani de la învestirea în funcție! Am vrut să știu mai multe despre el, așa că am consultat Wikipedia, care are avantajul că orice afirmație despre cineva sau ceva trebuie să fie susținută cu citate ale unor surse cât de cât credibile. Iată ce am aflat.

Volodimir Zelenski s-a născut la 25 ianuarie 1978, în Krivoi-Rog, R.S.S. Ucrainiană (URSS). Ambii părinți erau evrei, tatăl fiind profesor universitar, șef al departamentului de Cibernetică și Calculatoare al universității locale, iar mama, ingineră. Atunci când Volodimir încă nu intrase la școală, familia lui a stat timp de 4 ani în orașul mongol Erdenet, unde lucra Zelenski senior. Școala a făcut-o integral în Krivoi-Rog (în ucrainiană, Kryvyi Rih), fiind absolvent al facultății de Drept a universității locale. Este căsătorit cu o fostă colegă de școală și are doi copii.

Nu a profesat niciodată în domeniul Dreptului, pentru că, încă din liceu, a devenit membru al unei trupe de comedie din orașul natal, care se producea în programul rus de televiziune intitulat KVN (în limba rusă, Klub Vesyólykh i Nakhódchivykh, adică al celor distractivi și inventivi). Acest show TV în care apăreau echipe de comedie formate în general din studenți, a fost difuzat mai întâi între 1961 și 1972, fiind apoi interzis de cenzură până în 1986, când Perestroika lui Gorbaciov i-a permis din nou apariția. Echipa lui Zelenski, numită Kvartal 95, a avut mare succes în cadrul KVN, astfel încât, între 1998 și 2003, membrii trupei petreceau mult timp la Moscova pentru înregistrări. Din 2003, membrii trupei Kvartal 95 au lucrat doar în Ucraina, Zelenski jucând în paralel în mai multe filme.

În februarie-martie 2014, Rusia a invadat Crimeea, apoi și o parte din estul Ucrainei. În august, același an, când Ministerul Culturii din Ucraina a propus ca artiștii ruși să fie interziși în țară, Zelenski a fost printre cei care s-au împotrivit acestei hotarâri. Drept urmare, un film rusesc în care juca și Zelenski a fost interzis în Ucraina. Pe de altă parte, atunci când s-a aflat că Kvartal 95 a donat un million de grivne pentru armata ucrainiană, un grup de artiști ruși a semnat o petiție pentru interzicerea spectacolelor Kvartal 95 în Rusia.

În 2015 a început difuzarea serialului ”În slujba poporului”, de mare success în Ucraina! Restul l-am povestit mai sus.

Și un amănunt interesant. La instalarea lui Zelenski ca președinte (20 mai 2019), demnitarul de rangul cel mai înalt rămas în funcție era premierul Volodimir Groisman (învestit de președintele precedent, Piotr Poroșenko), tot evreu, ca și Zelenski! Așa că, în acel moment, Ucraina a fost a doua țară din lume, după Israel, care avea atât președinte, cât și prim-ministru evreu! Situație care durat 3 luni, până la alegerea noului Parlament după alegerile anticipate din 21 iulie 2019 (la care partidul ”În slujba poporului” a câștigat majoritatea absolută în Parlament) și învestirea altui premier (Oleksi Honcearuk, la 29 august 2019), care, de această dată, nu a mai fost evreu, ci creștin.

Nu voi ocoli nici ”petele” din biografia lui Zelenski.

În campania electorală din 2019 s-a spus că este omul oligarhului Ihor Kolomoiski (evreu din Dnepropetrovsk) și că ar fi apropiat de Putin. Dacă prima afirmație nu a fost respinsă (mai mult, șef al administrației prezidențiale a fost numit Andrii Bohdan, fost avocat al oligarhului), cea de-a doua este ridicolă astăzi, după comportarea impecabilă a lui Zelenski în războiul cu Rusia.

În octombrie 2021, în Pandora Papers (o continuare a celebrelor Panama Papers, din 2016, care dezvăluiseră deja afacerile necurate – depunerea unor sume de bani în zone obscure și fără taxe din lume – ale unor persoane publice, printre care președinți precum Vladimir Putin sau Piotr Poroșenko), au apărut informații despre o posibilă implicare în astfel de afaceri a lui Volodimir Zelenski. Faptele ar data din 2012, iar biroul președintelui Zelenski a motivat (nu a negat) aceste acțiuni prin dorința echipei Zelenski de a-și proteja banii proprii de guvernul corupt al președintelui ucrainian pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici.

Viața copiază filmul

Să rezumăm! Actorul din rolul principal al unui serial ucrainian de comedie care povestește peripețiile unui simplu profesor de liceu ajuns în mod cu totul surprinzător președinte al țării transformă scenariul în realitate și chiar devine președinte al Ucrainei!

Confruntat cu invazia Rusiei lui Putin, Zelenski, desi nu este un politician (sau poate tocmai de aceea) se comportă mult peste așteptări. În primele momente ale invaziei, refuză propunerea SUA de a fi extras din țară (probabil, soluția perfectă pentru mulți dintre puternicii lumii…) și rămâne în Kievul asediat, să lupte alături de poporului lui, care își dobândește pe câmpul de luptă legitimitatea de țară liberă și europeană! Și reușește asta împotriva unei armate uriașe, care declara că va obține victoria în 3 zile. Mai mult, printr-un efort susținut, inteligent și bine orientat, Zelenski reușește să obțină sprijinul tuturor marilor puteri occidentale, în primul rând al Americii și al Marii Britanii, dar și al celui mai mare stat est-european liber, Polonia. Se discută deja de primirea Ucrainei în NATO și UE, desigur, datorită forței excepționale a acestui popor care, în frunte cu președintele său, a uimit întreaga lume!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se plimbă în orașul Bucea, la nord-vest de Kiev, pe 4 aprilie 2022. (Ronaldo Schemidt/AFP)

Și pentru ca să încheiem tot cu o trimitere la lumea filmului, aș zice că modul cum actorul Zelenski a intrat în pielea unui președinte ideal al Ucrainei seamănă cu rolul magnific făcut de un uriaș al ecranului, Vittorio de Sica într-un film din 1959, al altui monstru sacru, regizorul Roberto Rosselini. Acțiunea se petrece în al doilea război mondial, iar Italia este ocupată de nemți. De Sica este un om simplu, Emanuele Bardone, care, pentru a fi iertat de niște matrapazlâcuri făcute în folos propriu, este obligat de nemți să se dea drept un erou al rezistenței italiene, generalul Della Rovere, să se infiltreze în rândurile rezistenților și să ”toarne” în favoarea ocupantului. Doar că Bardone își intră atât de bine în rol, încât chiar devine un rezistent adevărat. Iar atunci când este prins de nemți și pus la zid, prefer să moară decât să iasă din pielea personajului!

Să fim bine înțeleși, această comparație nu este menită să aducă nicio umbră asupra lui Volodimir Zelenski. Dimpotrivă, ideea de bază e că nu știi ce forțe interioare stau ascunse într-o persoană decât atunci când este nevoie să și le pună în valoare! Iar Zelenski a dovedit întregii lumi că este acel Președinte de care Ucraina avea nevoie în acest moment!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAnglo-saxonii sunt aliații naturali ai Europei de Est în fața Rusiei – discuțiile_ILD, ep.4
Marius Bâzu
Marius Bâzu. Doctor inginer în domeniul fiabilității, a lucrat 44 de ani la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice (devenit din 1996 Institutul Național de Cercetări în Microtehnologie – IMT București). Autor al multor articole de specialitate și al unui număr de 3 cărți apărute la edituri din străinătate, pentru una dintre ele primind în 2013 premiul Academiei Române. Redactor la mai multe reviste științifice și editor al unor volume colective despre orașul natal, Ploiești. Publicistică politică în ziare și reviste din România, cu puncte de vedere conservatoare. Membru al Senatului Alianței Civice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here