Vladimir Bukovski, disident anti-sovietic expulzat din URSS în anii 70, trăiește acum în Marea Britanie. Vladimir Bukovski a fost prieten cu Alexander Litvinenko, disident rus și fost ofițer KGB, mort în 2006 prin otrăvire cu poloniu. Autoritățile britanice suspectează că ordinul uciderii lui Litvinenko a venit de la Putin.

Vladimir Bukovski este cercetat pentru posesie de “pornografie infantilă”, proces ce pare orchestrat de KGB.

“More than 150 former Soviet political prisoners, their relatives and descendants have signed a petition to “Save Vladimir Bukovsky,” which will be delivered to the Departmental Ministry of Justice in London”, scrie Diana West

Diana West recomandă semnarea petiției în apărarea lui Vladimir Bukovski.

petitie vladimir bukovski

Doina Jela scria în urmă cu câteva zile pe Contributors:

“Textul petiției de susținere inițiată de un grup de compatrioți, este un om despre care, în josnicia lui de diavol meschin, acum bine documentată prin atâtea biografii ce i-au fost dedicate, Putin știe foarte bine că nu era suficient să-l ucidă. Putin știe foarte bine că, în ciuda indiferenței la cauzele majore, care s-a abătut asupra noastră ca o boală a secolului, Bukovski trebuia mai întâi ucis în efigie, doborât de pe soclu, că legendara lui biografie trebuia terfelită, târâtă în mizeria abjecției, care lui Putin și mafiei lui le este atât de familiară. Fiindcă, spre deosebire de propria-i biografie, cea a lui Vladimir Bukovski este chiar legendară. Intrat pentru mai bine de 12 ani în închisorile, lagărele și azilele psihiatrice sovietice, dinainte de a împlini el 20, exasperându-și torționarii, temnicerii și gardienii cu gura lui mare și cu protestele lui bazate chiar pe Constituția și legile brejneviste, este expulzat din URSS, la presiunea organizațiilor de drepturi ale omului și a guvernelor occidentale, la schimb cu comunistul Luis Alberto Corvalan, aflat în închisorile lui Pinochet.”

Aflu cu o întârziere de neiertat, și numai grație unei postări pe fb a lui Vladimir Tismăneanu, despre cel mai recent episod al luptei de 50 de ani a lui Vladimir Bukovski cu Leviatanul asasinatului politic ruso-sovietice.

Un fragment din petiție, în traducerea Doinei Jela:

„Îl considerăm pe Bukovski, un om de o statură morală gigantică”, spun ei. Ei arată că Bukovski este cetățean britanic și locuiește în Cambridge din 1976. „Să ne imaginăm acum tragedia ca Bukovski să moară înainte ca dosarul lui să fie examinat, arată ei. Asta ar atrage rușinea asupra Regatului Unit și a instituțiilor sale pentru întârzierea nepermisă a actului de justiție. Bukovski a fost prieten cu Aleksander Litvinenko ucis în 2006 pe pământ britanic. Astfel, ancheta oficiala a Home Office-ului (departamentul guvernamental pentru imigrație și securitate) a stabilit «printr-o analiza detaliata ca statul rus era responsabil și că (ordinul de ucidere a lui Litvinenko) a fost probabil aprobat de Președintele Putin». Părerea noastră este că de data aceasta guvernul Marii Britanii este indus în eroare pentru a face treburile murdare ale executanților lui Putin. Facem un apel către toți oamenii cu judecata dreaptă din Marea Britanie să pună presiune pe guvernul Marii Britanii și pe Procuratură, cerând de urgență o analiză independentă a cazului lui Bukovski.(…)”

litvinenko
Alexander Litvinenko

În continuare, apropiații, îngrijorați de starea sănătății marelui disident, arată: „Bukovski, este cu toate astea de neclintit. El a spus că nu are nicio grabă să moară, dar că este pregătit s-o facă dacă cererea lui de a i se face dreptate nu e luată în considerație”, scrie Doina Jela.

Petiția a fost semnată și de Garry Kasparov:

Semnați petiția aici.

“Un om de statura morală a lui Vladimir Bukovski, din familia tot mai rărită de timp a lui Vaclav Havel, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Aleksandr Soljenițîn, Jean-François Revel, este târât în noroi de o fantoșă politică temută, ca Vladimir Putin, sub ochii noștri, ai urmașilor. Pentru ca măcar să ne întrebăm ce-ar trebui să facem”, încheie Doina Jela.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here