Copții din Egipt încearcă de ani de zile să atragă atenția asupra situației dramatice în care se găsesc datorită tratamentului la care sînt supuși de majoritatea musulmană a țării. Totul sub privirile îngăduitoare ale autorităților egiptene și în spatele zidului de tăcere ridicat de media occidentală și de hoarde de activiști pentru “drepturile omului”, mult prea preocupați cu apărarea drepturilor teroriștilor Hamas și delegitimarea Israelului, lupta împotriva încolzirii globale, a islamofobiei și alte inchipuiri.

Blogurile ortodoxe românești, de ce nu vuiesc? Mii și mii de bloguri ortodoxe, cu zeci și sute de mii de cititori, care scriu kilometri întregi despre masoni și societăți secrete, evreii și satanismul sionist, care sînt motivele tăcerii voastre? Nu vă interesează frații vostri ortodocși din Egipt? Sînteți prea preocupați cu dezvăluirea “marilor conspirații evreiești de a cuceri lumea și de a instaura noua ordine mondiala sionistă?”

Saccsiv, curajos apărător al ortodoxiei și luptător împotriva sioniștilor, nimic?

Apologeticum, mare luptător împotriva organismelor modificate genetic, cipurilor și catolicismului, nimic?

Sau tu, Savatie Baștovoi, voi, dughiniștii de la AXA, sînteți ocupați cu plănuirea războiului împotriva occidentului?

Voi toți, nu găsiți timp pentru creștinii ortodocși care sînt uciși zilele astea în Egipt, printre atîtea conspirații evreiești și omagii aduse lui Zelea Codreanu?

Al Arabyia spune că ciocnirile dintre creștinii copți și forțele de securitate egiptene s-au soldat cu cel puțin 36 de morți și 272 de răniți. Ciocnirile au avut loc lîngă televiziunea de stat din Cairo, a declarat Ministrul Sănătății al Egiptului.

hotnews:

Coptii ii invinuiesc pe musulmanii radicali pentru demolarea completa a unei biserici copte din provincia Aswan. Tensiunile intre cele doua tabere au crescut dupa ce presedintele Hosni Mubarak a fost alungat in urma unei revolte populare.

Un corespondent AFP relateaza ca ciocnirile dintre protestatarii musulmani si crestinii copti au continuat in cursul noptii de duminica, in apropierea unui spital central din Cairo, unde se gasesc cadavrele mai multor manifestanti copti, ucisi in urma demonstratiilor din fata cladirii televiziunii publice.


Ciocnirile au inceput in fata cladirii televiziunii publice din centrul Pietei Masperi, insa s-au raspandit curand in Piata Tahrir, epicentrul demonstratiilor care au dus la demisia presedintelui Mubarak. Nu se stie inca cati dintre cei ucisi sunt soldati si cati demonstranti.

Mii de oameni s-au alaturat marsului initial, care a pornit din nordul capitalei Cairo catre cladirea televiziunii de stat, unde acestia intentionau sa organizeze un protest. Ei au declarat ca au fost atacati de alte persoane inainte ca ciocnirile cu fortele de securitate sa izbuneasca.

Premierul Essam Charaf a cerut crestinilor si musulmanilor din tara sa nu cedeze in fata “apelului la razvratire”. El a declarat, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, ca ceea ce se intampla nu sunt ciocniri intre musulmani si crestini, ci “incercari de a provoca haos si revolta”.


Coptii, care reprezinta cea mai mare minoritate din Egipt, se plang de discriminare intr-o societate majoritar musulmana. Coptii au nevoie de permisiune din partea presedintelui pentru a construi biserici, potrivit unei legi. Egiptul recunoaste conversia de la crestinism la islam, dar nu si invers.

Imagini:

Sursa imaginilor: http://vladtepesblog.com/
Mai multe secvențe video, aici: https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/lupte-de-strada-in-cairo-intre-fortele-de-securitate-si-protestatari-coptici/

Copţii egipteni şi mitul toleranţei islamice

Episcopul zonelor El-Quassia şi Mair din Egyptul Superior a devenit călugăr în 1983 şi preot în 1987. Episcopul Thomas lucrează neobosit pentru apărarea libertăţii religioase şi a drepturilor omului, înfruntînd riscuri personale. A fost primul cîştigător al premiului St. Stephen, un premiu înmînat de Misiunea Norvegiană în Orient pentru eforturile lui de a lua atitudine împotriva opresiunii comunităţilor religioase. Episcopul Thomas construieşte şcoli şi dezvoltă programe educaţionale în Biserica Egipteană Coptă.

Conferinţa organizată de Hudson Institute, via KitmanTV

Episcopul începe vorbind despre originile creştine ale Egiptului, originea cuvîntului “copt” şi transformările suferite de Egipt de la invazia islamică din secolul VII. Încheie discursul cu aceste cuvinte:

Nu sîntem o biserică slabă. Nu sîntem un popor slab. Sîntem un popor puternic şi vom supravieţui. Dragostea din noi, dragostea e mult mai puternică decît ura lor. Cu această ură vom continua să ne confruntăm şi să ne integrăm în societate şi să lucrăm pentru binele societăţii, să încercăm să ne ajutăm fraţii şi surorile care trăiesc în această ţară. Dacă fundamentaliştilor nu le place, trebuie să ne straduim să gasim cîtiva moderaţi şi să lucrăm cu ei. Şi mai sînt cîtiva moderaţi. Foarte, foarte, foarte puţini, dar mai sînt unul sau doi care încă spun adevărul, dar majoritatea cred propaganda stereotipică a majoritatii.

Asta vreau să spun: chiar dacă înfruntăm multe greutăţi nu sîntem slabi, pentru că adevărul este puternic, dragostea e puternică, speranţa e puternică iar asta ii ajuta pe crestinii din Egipt să continue.
Foarte multi creştini pleacă din Egipt, iar acesta este un strigăt de ajutor pentru creştinii care vor sa rămînă în ţara lor.

Print Friendly, PDF & Email

68 COMENTARII

 1. Foarte grav şi foarte trist ce se întâmplă. Iar tăcerea celor citaţi nu e deloc întâmplătoare. Cu nişte ani în urmă se vorbea (în print, prin “România Mare”, parcă; chiar şi după 9/11) de o alianţă între “ortodoxie şi islam”. Bineînţeles, prin “ortodoxie” se avea în vedere Rusia, dar asta nu se mai scria decât en passant.

 2. De ce tac trompetele blogo-mioritice cand vine vorba despre asaltul din Orientul Mijlociu impotriva crestinilor? Tine de lungul nasului: nu ti-l bagi unde nu-ti fierbe oala. Cu atat mai mult cu cat fervoarea islamica impotriva evreilor si statului Israel bate, in ordinea prioritatilor, micile asperitati de pe parcurs. Este imaginea in oglinda a unei declaratii de acum citiva ani a unui cleric iranian sus-pus, care a admis senin faptul ca vreo citeva zeci sau sute de mii de victime palestiniene in cazul unui atac nuclear asupra Israelului ar fi absolut acceptabile. Martiriul in slujba cauzei majore – exterminarea evreilor – e dezirabil si il inteleg pina si palestinienii. Saccivo-sfera se orienteaza similar: exterminarea sursei releleor din lume spala de pacate micile excese impotriva crestinilor din zona. Nu-i asa, martiriul crestinilor se merita pentru aceasta cauza mareata.

 3. Onorabilii,carora le ceri Costin, sa se trezeasca din halucinatiile anti-occidentale sau anti- semite se afla, poate fara stirea lor, intr-o companie selecta.
  In urma cu cateva zile, in Israel, un tata si bebelusul sau au fost asasinati de teroristii palestinieni. Drept razbunare, un grup de evrei au incendiat o moschee din vecinatate. Actul lor , a fost infierat de intreaga opinie publica din Israel, in frunte cu presedintele, primul ministru si ministrul de externe al Israelului. Brusc, Parisul s-a trezit la viata si Quai d’Orsay-ul, a socotit ca este momentul prielnic sa se amestece intr-o afacere interna a statului israelian, “ condamnand cu tarie “ incendierea moscheii Tuba Zangariva.
  Daca sleahta de eunuci de la Paris, ce supervizeaza ocuparea Frantei de catre musulmani, simte o adiere de barbatie si i se ingroasa glasul, protestand cand este vorba de un caz izolat in Israel, atunci cand este vorba de exterminarea crestinilor egipteni ( 4 biserici distruse, sute de oameni omorati, 93000 de crestini copti plecati din tara, dupa asa zisa revolutie democratica din Egipt) tace malc, se intoarce cu fata la Mecca, se prosterneaza pe covoras si protesteaza izbindu-se cu fruntea de podea de 34 de ori pe zi.
  Intr-o situatie asemanatoare se afla si cei la care faci apel sa se trezeasca si sa se solidarizeze cu fratii nostri crestini. Rusia a intrat in tara noastra de peste 35 de ori, o parte din teritoriul tarii ne-a fost furat de catre “maica Rusie” impreuna cu tezaurul national, sute de mii de romanii si-au gasit sfarsitul in Siberia, tara fiind din nou ocupata, pentru o perioada lunga de timp, dupa al II- lea razboi mondial, si acesti “ patrioti” urla cu spume contra americanilor si evreilor, fara sa constientizeze ca adevaratul pericol il reprezinta invazia musulmana combinata cu incurabilul complex imperial rus.
  Oricum, imi place cum le-ai varsat in cap galeata cu apa. 🙂

 4. Cre(s)tinii astia, cred ca n-ar reactiona nici daca ar afla ( fapt real ) ca din cartile de scoala din Arabia Saudita ( fapt real ) copiii arabi pot invata ca Grecia, Bulgaria si Romania sunt teritorii ocupate de catre crestini, ce asteapta sa fie eliberate de catre Islam !

 5. Martiriul in slujba cauzei majore – exterminarea evreilor – e dezirabil si il inteleg pina si palestinienii. Saccivo-sfera se orienteaza similar: exterminarea sursei releleor din lume spala de pacate micile excese impotriva crestinilor din zona. Nu-i asa, martiriul crestinilor se merita pentru aceasta cauza mareata.

  Intocmai, Emil.

  Costin, bine ai facut ca i-ai numit pe toti acesti ortodocsi de salon, numai buni de pus la inaintare cand la mijloc sunt evreii, catolicii sau protestantii, dar atat de tacuti cand vine vorba despre miile de crime comise impotriva crestinilor de catre musulmani ori de Maica Rusie cea pravoslavnica.

 6. Nu sint crestini, si se mai si pun rau cu fratii nostri musulmani, deci merita sa moara. Ortodoxia de fatada, ortodoxia dughinista pentru care crestini sint doar cine spunem noi si Dughin/FSB/KGB/Maica Rusie?

 7. @ Costin

  acum cativa ani, un amic de-al meu a nimerit in camera de camin cu un student la Teologie.

  In afara de cuvantul “jidan” si predici “crestine, anti-jidanesti” inregistrate pe caseta (teme de studiu, evident) nu se auzea nimic prin camera.

 8. Creştinii sunt aceia numiţi de către Sinoadele Ecumenice prin Sfintele Canoane, nu de către om, autoritate lumească sau alt „mare” înţelept al veacului.

  „Biserica” coptă din Alexandria este eretică şi deci nu este realmente Biserică! Cei ce nu fac parte din Biserică nu pot fi numiţi creştini.

  Vă îndrum pe toţi cei cu dubii să citiţi acest text foarte lămuritor despre subiectul de faţă – http://atitudini.com/intrebari-si-raspunsuri-despre-monofiziti-si-copti/

  N-o spune KGB-ul! N-o spune FSB-ul! O spun Sfinţii ! Ei iaca să văd doar că-i contraziceţi pe ei…

 9. @ colaps

  Mai frate, ce pasi de step a la Fred Astaire as mai exersa eu pe fetzele voastre.
  Lasa-ma sa ghicesc: nici catolicii/protestantii nu-s crestini, ‘ai?

  Burn in hell, fatzarnic de 2 lei.

  Na, ca m-am enervat si m-ai facut sa ma costumez in drac de Halloween. Ai vazut ce-ai facut?!?!

 10. @ anarchix, e internetul plin de ele.


  iustin parvu poate este un om depasit de batrineti, iar gistele care cinta aici or fi prea tinere, nu ca asta ar fi o scuza, dar cu el care e problema? pare tinar si in putere:

 11. La Amfilohie, dacă pui niţel sita anti-antisemitism, se strecoară nişte adevăruri despre Lisbon Treaty şi UE (am descoperit primele clipuri cu el prin 2007-2008, când nu aveam încă clară imaginea despre “Europa Unită”; respingerea referendumurilor UE din 2005 le receptasem drept ceva exotic, neobişnuit).

 12. La Amfilohie, dacă pui niţel sita anti-antisemitism, se strecoară nişte adevăruri despre Lisbon Treaty şi UE (am descoperit primele clipuri cu el prin 2007-2008, când nu aveam încă clară imaginea despre “Europa Unită”; respingerea referendumurilor UE din 2005 le receptasem drept ceva exotic, neobişnuit).

  @ Riddick

  Pana si un ceas stricat arata ora exacta de doua ori pe zi.

 13. Toti sunt luptatori impotriva chip-ului biometric/globalizarii/[whatever]; aceiasi popi si crestini cu pedigree de 2000 de ani care au tinut ciocul mic pe vremea lui ceasca si ii dadeau cu “capul plecat sabia nu-l taie”.

  Iar faza cu legionarii ma amuza de fiecare data. Legionar intr-o viata anterioara, unul din fratii bunicului meu a ajuns mare director de fabrica pe vreamea comunistilor. Good one!

 14. Din pacate BOR s-a facut frate cu dracu’ (comunistii) pina a trecut puntea (’89). Dar daca s-a “diluat” atit de mult incit nu mai pot reveni la crestinismul adevarat?
  Cei citiva duhovnici mari (Arsenie Boca, Constantin Galeriu, Papacioc etc etc) s-au dus saracii si BOR a ramas in bratele PCR/FSN/PDSR/PSD/PDL/USL/?
  De-asta cei din America de Nord s-au desprins de BOR si n-au mai avut incredere (pentru cele doua Americi sunt doua “mame” ortodoxe romanesti: una “Vatra” afiliata la rusi si de limba romana bineinteles si una afiliata la BOR)…

 15. N-am fost explicit: BOR ar trebui sa ia apararea coptilor bineinteles. Numai ca exista o anumita “liniste” in legatura cu Islamul din partea BOR. Exista in cadrul BOR ideea asta complet aiurea ca si ei Islamistii se roaga la ceva si asa cum ar trebui sa-i lasam pe ei sa se roage asa ar trebui si noi ortodocsii sa fim lasati sa ne rugam.
  Ar trebui si BOR sa fie mai “outspoken” in anumite chestii. De asta cei de la “Vatra” sint “reluctant” sa se uneasca. Daca BOR e inca plina de “cozi de topor”?

 16. Colaps

  „Biserica” coptă din Alexandria este eretică şi deci nu este realmente Biserică! Cei ce nu fac parte din Biserică nu pot fi numiţi creştini.

  1. Toate celelalte biserici sunt eretice din punctul de vedere al bisericii careia ii apartii. Ca ortodox, sunt convins ca varianta ortodoxa este cea corecta, dupa cum un catolic este convins ca numai crestinismul catolic este crestinismul “corect”.
  2. Ereticul este o oaie ratacita, nu un necredincios.
  3. Coptii au tatuata pe mana dreapta o cruce si sufera in fiecare zi pentru Hristos. Au o parte de o viata extrem de grea sub prietenarii vostri musulmani. Sunt tratati ca suboameni, discriminati, umiliti, atacati; rapiti, violati sau convertiti daca sunt femei; impuscati si batuti in general, mai nou calcati cu tancul de armata care trebuie sa ii apere si pe ei. Asta fac coptii pentru Hristos, chiar si rataciti fiind de calea cea dreapta.

  Voi cum suferiti pentru Hristos, fariseilor? Plangandu-va pe bloguri ca niste babe? Se compara lamentarile voastre despre biocipuri cu martiriul adevarat in numele credintei? Daca erati crestini adevarati, n-ati mai fi dormit la noapte bine ca in intreaga asta lume se moare si se sufera pentru Isus ca pe vremea apostolilor si a primilor crestini, cei care se refugiau in catacombe pentru ca la suprafata nu era chip de a trai. Dar nu, ma, voi aveti probleme serioase (EVREII, catolicii, etc.), nu va impiedicati voi de niste amarati de monofiziti.

  Diavolul trebuie ca isi freaca mainile de bucurie cand vede atata luciferism. Si unde! In Biserica Ortodoxa, aparatoarea credintei drepte! Las’ ca are Iadul loc de voi toti astia care se spala pe paini pe principiul “nu-s crestini (de-ai mei), nu ma intereseaza”.

  Rusine sa va fie!

 17. Nu va este rusine voua, celor care nici macar nu ati studiat istoria sau Biblia, sa vorbiti?! Ce stiti despre crestinism? Mersul la biserica, aprinderea unei lumanari si pupatul mainii popei??? Cum puteti voi discerne cale este calea cea dreapta cand voi insiva sunteti pierduti in “cautarea adevarului”? Daca intr-adevar ati dori sa va salvati sufletele ati avea macar curiozitatea sa studiati religia in care ati fost “botezati” sa stiti in ce ape va scaldati. Dar nu, este mai usor sa va ridicati si sa aruncati cu pietre. Prima forma de crestinism a pornit din Egipt de aceea este numit ortodox, inseamna “radacini”. Egiptul este singura tara mentionata in Biblie si singura care a supravietuit pana in momentul de fata. Credeti ca e din cauza piramidelor sau din cauza celor pe care ii numiti acum “coptii nu sunt crestini. deci nici ortodoxi”. Stiti macar ce inseamna copt? Stiti ce limba este copta? Stiti ca este limba radacina pentru greaca veche? Stiti ca religia greaca-ortodoxa este desprinsa din copt-ortodoxa pentru ca exista o mica diferenta in credinta? In momentul crucificarii Isus a spus: “Oh Doamne, Oh Doamne, de ce m-ai parasit?” expresie pe care grecii ortodoxi o preiau ca fiind latura umana a lui Isus, iar coptii ortodoxi spun ca este expresie care dovedeste ca acest lucru s-a mai intamplat, profeti au mai fost trimisi inainte de Isus, pentru ca Moise a spus aceleasi cuvinte si Isus incerca astfel sa le aminteasca evreilor faptul ca fac mereu aceleasi greseli de-a lungul istoriei. Coptii sunt martirii care se sacrifica pentru ceea ce cred: Dumnezeu, Fiul Sau Isus si o fac cu inima deschisa ca voi, ceilalti sa dormiti linistiti noaptea si copii vostrii sa se poata inchina in fata unei biserici si pentru a va putea trai viata in liniste. Rusine!

 18. Vlad, Emil, Calehari, oameni buni:

  l final: “coptii nu sunt crestini, deci nici ortodocsi”.

  Ce vor ei sa spuna acolo, dar “n-au cuvintele la ei” (vorba lui Ponta despre Geoana” vor ei sa spuna ceva, dar nimeni nu intelege ce) e ca e de fapt invers: coptii sunt catolici, nu sunt ortodocsi, prin urmare nici crestini. Ce vreau sa spun: dupa stiinta mea, da, coptii sunt de rit catolic (sigur, bineinteles, asta nu-i face sa fie mai putin crestini, ba dimpotriva). Insa, stiuta fiind ura traco-dacico-protocronista stupida a multor ortodocsi romani, creiere care n-au ajuns inca nici in sec. XIX cu bine, nici n-are rost sa vorbim de sec. XXI, macar de la bloguri tip “Apologeticum” (ce nume, D-zeule!! Suna a “apology”, a “ma scuzati!”, seamana cu “islam=supunere”! Brr!) sau “Bastovoi”, macar de la oamenii astia stiam la ce sa ma astept. Nu-i banuiam ca ar avea nici vreun dram de logica, nici vreo urma de coloana vertebrala, macar cat de-un coccis, nu mai mult. Nu, de la ei ma asteptam. Insa “indignarea” cocosheilor francezi din #3 de care spune Calehari chiar imi da fiori pe sira spinarii. Pt. ca astia sunt, ca sa zic asa, “de-ai nostri”, catolici, oameni de la care puteam spera o scanteie macar de normalitate.
  Oribile filmuletele alea, si fotografiile. D-zeu sa ii odihneasca, pe bietii oameni.
  E absolut oribil ce se intampla. Parafrazand pe cineva, i-as pune pe toti bastovoii si toata adunatura aia de babe, ortodocsi crestini doar cu numele, i-as aduna cu forta si le-as pune intr-o sala de cinema sa ruleze filmuletele astea ore in sir, pana i-as face sa verse, si in pauze, scris mare, pe ecran: “luati aminte, tembelilor!! maine, vi se poate intampla si voua!! luati aminte!!”

 19. Biserica Ortodoxa Romana intretine relatii fratesti cu Biserica Copta, iar PF Shenouda a fost oaspetele PFP Patriarh Teoctist.

  Sursa: crestinortodox.ro

 20. Eu va rog sa nu faceti gresala de pe care o fac predicatorii Pol.Corect. Daca cineva are de impartit ceva cu BOR e treaba lui. Eu ca si crestin ortodox din BOR zic: NU ma reprezinta bloggeri de auto-proclamata ortodoxie, ci Biserica in care sunt botezat; Hristos e unul si cuiele din mainile lui sunt pacatele noastre, iar ceea ce se intampla cu coptii este prilej de durere in inima oricui crede in Cuvant.

  Biserica Copta s-a desprins de a noastra printr-o imprejurare de factori politici si teologici. Astazi se fac eforturi ca prin comunicare si mai buna intelegere sa se re-apropie de Biserica Ortodoxa. Marturisirea lor de credinta NU ESTE MONOFIZITA.

  Am citit mai sus tot felul de nazbatii despre ce inseamna Biserica Copta si ce inseamna ortodoxia.

  Cred ca a ne bate in teologii este o mare prostie in situatia data, facandu-ne de rusine ca rataciti si ratacitori. Hristos a invatat ca si pe “samaritean” trebuie sa il ajuti cand e lovit si aruncat in marginea drumului. Daca pe samaritean trebuie sa il ajutam, cu atat mai mult pe unul ce marturiseste pe Hristos ca Dumnezeu perfect si om perfect:

  “Coptii marturisesc ca Domnul este perfect in divinitatea Sa si ca este perfect in umanitatea Sa, dar divinitatea si umanitatea Sa erau erau unite intr-o singura fire (natura) numita “firea Cuvantului intrupat,” definitie data, dupa cum intele ei, de catre Sfatul Chiril de Alexandria (“o singura fire intrupata”). Astfel, coptii marturisesc doua firi “umana” si “divina” care sunt unite intr-una singura “fara amestecare, fara confuzie si fara stricaciune”.

 21. Oameni buni, ma aflu la cateva strazi departre de Catedrala din Abbasia. Sunt crestina si am familie crestina. Ce vedeti voi in poze eu vad pe viu si multi dintre voi indraznesc sa comenteze fara cunostiinta de cauza? “Mergeti si cautati cartile” scrie in Biblie, asa va indemn si eu, mergeti si cautati si apoi veniti sa imi spuneti ce traiesc si cum traiesc. Dumnezeu sa ne ierte ca pacatosi suntem si nici dupa atata timp nu ne-am invatat lectia ca si evreii.

 22. Asadar mai multa rabdare, mai multa blandete si mai multa smerenie poate face ca judecata aproapelui sa nu mai fie atat de aspra. Ca sa nu fim rusinati la Judecata, ca unii ce au omorit pe fratele lor cu cuvantul.

  Toata compasiunea pentru crestinii copti care sufera persecutii.

 23. Biserica greaca-ortodoxa s-a desprins de cea copta. Biserica copta a fost prima care a raspandit crestinismul in lume si a pornit din Egipt.

 24. Prietenul meu Mina Daniel, blogger, crestin tanar ce a indraznit sa spuna adevarul, a fost ucis duminica. Noi, cei de aici postim 4 zile si ne rugam pentru cei morti, dar si pentru cei vii. Pentru toti crestinii din lume ne rugam. Faceti si voi la fel. Sunt in Abbasia oameni buni, in mijlocul evenimentelor, in Cairo. E chiar atat de greu de inteles ca voi ne judecati cand voi traiti linistiti cat timp noi ne zbatem de secole pentru ca crestinismul sa fie inteles? Isus ne-a dat exemplul sacrificiului de sine nu de aruncat cu pietre. Pocaiti-va oameni buni si cititi si iertati. Nu va dau exemple din Biblie pentru ca fiecare bun crestin ar trebui sa stie ce e scris acolo si cat de simplu este explicat ce a facut Dumnezeu pentru noi. Ce facem noi pentru a merita iubirea Lui?

 25. Am gresit, coptii nu sunt catolici, scuze. Ceea ce oricum, nu schimba cu nimic datele problemei.
  Tanchistii aia care i-au calcat pe bietii oameni, they should literally burn in hell, pentru asta. Mi-amintesc ca si in 89, la revolutie, tot asa, intrau cu tancurile-n oameni, reprezentantii regimului care ne adusese “fericire” 50 de ani.
  Dar despre cei de la Apologeticum, ce pot sa spun? Citesc un titlu de acolo: “Zeci de necrestini copti au fost ucisi la Cairo in confruntarile stradale cu musulmanii. Iata pericolul iesirii in strada!” si ma frec la ochi, poate ca nu inteleg eu bine. Poi, vad una din sectiuni, numita “anti-ecumenism”; pai, de la oameni ca astia, Emil, la ce pot sa ma astept, daca ei nici macar nu accepta ideea de ecumenism (sunt unii care nu o inteleg, macar aia sunt recuperabili)…? Sau uite niste titluri din sectiunea aceea a apologetzilor:
  “Marele poet” al jidanilor, pe care nici ei nu-l citesc, lustruieste din nou ciubotele mai marilor sai bucurosi si preabucurosi atacand, pe ocolite, invatatura Sfintilor Parinti ai Ortodoxiei
  BOR-ul este singura patriarhie din Ortodoxie care a semnat Acordul de la Balamand, prin care catolicismul este recunoscut “biserica-sora” a Ortodoxiei!-despre “ereziile catolice”
  “Marele poet” al jidanilor, pe care nici ei nu-l citesc, lustruieste din nou ciubotele mai marilor sai bucurosi si preabucurosi atacand, pe ocolite, invatatura Sfintilor Parinti ai Ortodoxiei
  Spre luare aminte de catre ss Daniel: Parintele Arsenie Papacioc despre catolici, secte si jidani
  Si asa mai departe, pana la greata. Imi vine sa spun, asemeni lui Olavo, “ba jidanca e mama dvs, domnilor”.
  Repet, m-as fi asteptat, la unii ca astia. Mai stupid mi se pare ca pe http://www.patriarhia.ro nu scrie absolut nimic, la “comunicate”, despre ce se intampla azi. Probabil o sa apara asa, vreo 2-3 randuri, peste 5-6 luni, ca tot ce e aici n-a mai fost updatat de multa vreme. Trist.

 26. Rosu, nici eu nu ma simt reprezentat de acesti oameni care-si spun crestini, dar nu au nici cea mai mica compasiune fata de ce patesc fratii lor intru credinta. Ca le convine, ca nu le convine, crestinii din Egipt sunt crestini si OAMENI. DIferentele dintre noi (micile noastre erezii) nu au cum sa distruga ceea ce ne uneste si asta trebuie sa fie de ajuns.

  snmmgm, suntem cat se poate de atenti la ce se intampla in Egipt. Trebuie sa marturisesc ca ne asteptam sa se ajunga la asa ceva… nu am vazut deloc cu ochi buni asa-numita “primavara araba”. Cum ai ajuns, insa, acolo? Roman/ Romanca, egiptean cu studii in Romania? Ce mai poti sa ne spui despre ce se intampla acolo?

  Pentru a fi cat se poate de clari: ip-ul lui snmmgm e din Egipt.

 27. Sunt romanca plecata de ceva ani de zile, nascuta in Romania, botezata grec-ortodoxa si casatorita copt-ortodoxa. Am plecat datorita dezbinarii dintre romani si din cauza lipsei credintei fata de Dumnezeu. Am ajuns in aceasta tara, acest pamant binecuvantat, unde am invatat ce inseamna a fi crestin cu adevarat. Am invatat ce viata “luxoasa” duceam in Romania, ca asa zis crestin, fata de adevaratii crestini care sufera si se zbat pentru a fi lasati sa se roage sau sa aprinda o lumanare. Am vazut biserici ascunse de ochiul uman, pentru ca musulmanii nu dau voie bisericilor sa fie la vedere. Putine au fost autorizate a se ridica in vazul tuturor si multe au fost umbrite de o moschee de doua ori mai mare alaturi de ele. Crestinii nu au cedat si credinta puternicai-a impins mai departe, astfel ca biserici au fost cladite in apartamente doate de familii crestine pentru cei care doresc sa gaseasca o oaza de liniste si meditatie in tumultul vietii noastre de aici, a unei minoritati mereu persecutate de majoritatea musulmana. Ceea ce ati vazut zilele trecute a pornit de la fapul ca este a sasea-a biserica arsa demolata de catre musulmani de cand revolutia a avut loc si autoritatile nu ridica un deget asupra celor care au comis aceste fapte. Casele crestinilor din zonele bisericilor distruse au fost si ele luate cuforta sau demolate de care vecinii musulmani. Astfel ca in atatea luni de zile de la revolutie indignarea si furia crestinilor a crescut, simtindu-se uitati, ocoliti, abandonati de catre autoritati . Nu ne dau voie sa cladim biserici in vazul lumii, nu avem voie sa ne facem o cruce pe strada in fata bisericii, nu avem voie sa ne rugam in public, Craciunul si Pastele se desfasoara in biserici, manastiri si case cu usile inchise inconjurati de securitate. Nu cunoastem bucuria Sarbatorilor precum cei din Europa. Bucuria evenimentelor sfinte o cunoastem dor in suflete si alaturi de cei dragi. Guvernatorul din Aswan a declarat ca biserica locala, o cladire ce adunase obiecte de cult crestin si unde crestinii veneau sa se roage, nu este potrivita nici ca locatie si nici ca arhitectura pentru a deveni o biserica, asa ca a dat ordin pubic sa fie distrusa. Localnicii musulmani au pornit catre locul respectiv si au distrus lacasul de cult crestin. Intre timp autoritatile egiptene, politia in speta, a dat ordin de ucidere a preotului bisericii arse si persecutarea tuturor celor care il vor ajuta pe parinte. Preotul a cerut ajutorul organizatiilor crestine tinere din Shobra Cairo pentru organizarea unui protest pasnic ce sa atraga atentia televiziunii egiptene nationale asupra evenimentelor. Asa s-au adunat in jur de 10000 de oameni in fata sediului televiziunii si au protestat pasnic cu sloganuri si cruci de lemn. Sloganurile cereau ca autoritatile egiptene sa ia masuri impotriva guvernatorului din Aswan pentru ceea ce a facut si declansat. Alte grupari crestine au pornit joi in a se alatura celor deja prezenti in fata televiziunii, care continua de martea trecuta sa ignore multumimea stradala ce cerea dreptate, pentru ca deja armata ucisese 36 de crestini si musulmani. Musulmani au inceput a se aduna alaturi de crestinii protestanti pentru a ii sprijinii si ajuta pe fratii lor crestini (nu toti musulmanii sunt fanatici si cred totusi ca exista o foarta suprema ce vede tot si stie tot numai ca nu stiu cum sa o “traduca”, dar asta este o alta poveste). Joi se adunasera 50000 de oameni in fata televiziunii, crestini si musulmani laolalta. Alte grupari crestine, carora li se alatura musulmani, pornesc Duminica catre sediul televiziunii ce ramane continuu muta si oarba. Grupuri de huligani au inceput sa atace protestantii. Ajungand pe una din arterele podului 6 octombrie, ce traverseaza orasul Cairo, intr-o zona apropiata de Tahrir si ce trece peste Nil, protestantii au fost din nou atacati cu pietre de catre cetateni care doreau sa incite violenta. Gruparile crestine protestante erau alcatuite din femei, copii si barbati. In momentul atacului barbatii au impins femeile si copii sub pod pentru protectie insa in acel moment o masina blindata a armatei a pornit in ritm accelerat indreptandu-se catre grupul de femei in zona cea mai concentrata si barbatii au observat asta si le-au sarit in ajutor, astfel ca blindatul a trecut inainte si inapoi “cu furie” peste cei care incercau sa apare si in acelasi timp tragea cu gloante de jur imprejur. Atunci, infuriati, protestantii au inceput sa rupa bucati de asfalt si sa arunce in armata si huligani pentru a ii indeparta.Protestantii strigau: “Jos cu regimul militar de la guvernare” si “Ridica capul egipteanule”, “Ridica-ti capul crestinule”. Televiziunea nationala primeste ordin de la armata sa transmita evenimentele si pun ca stiri fierbinti faptul ca: “Coptii au ucis un soldat cu focuri de arma”. Apoi au marit numarul soldati ucisi la 3. La toate televiziunile care apartineau de televiziunea nationala(avem 8 canale: 3 din canale ce transmit prin satelit) crainicii femei si barbati cer si indeamna musulmanii sa iasa in strada sa protejeze armata impotriva coptilor si sa atace coptii. Dupa o ora aceeasi televiziune declara ca soldatul ucis nu a fost ucis de focuri de arma si organizeaza interviuri cu soldati in spital care aveau sange pe uniformele lor si ce se vedea clar ca apartinea altcuiva (sange provenit de la cei pe care ei ii atacasera) si ce nu aveau nici o rana vizibila pe corp pentru a declara intr-o maniera violenta cum: “monstrii crestini au ucis pe prietenul lor” si cum il tineau in brate in timp ce ei nu aveau nici macar armament real pentru a se apara. Dupa aceste interviuri, televiziunea aduce cativa crainici de la alte televiziuni locale pentru a declara ca “coptii viciosi au distrus si ars masinile ce erau parcate sub cladirea televiziunii” (nota: in aceasta arie nu este permis a se parca masina si nu existau masini parcate la acea ora). Apoi Al Jazeera News face interviuri cu oameni ce nu sunt crestini si care aveau in dotare sabii si care declara ca se afla acolo pentru a proteja armata si pentru a ucide crestinii ce s-au dat la musulmani. Dupa ce numaratoarea celor ucisi a ajuns la 39 au anuntat ca de fapt sunt numai 21 de oameni ucisi,iar dupa 7 ore de violenta si 400 de oameni raniti in stare grava cu gloante, pietre si sabii, televiziunea anunta ca e posibil sa nu fi fost crestinii cei care au atacat armata si asta de abia atunci cand lucrurile devenisera foarte grave si era deja tarziu si musulmanii erau mobilizati deja impotriva crestinilor pe toata intinderea Egiptului. Intre timp cei raniti si cei ucisi au fost adusi in graba la spitalul , 5 km departare de televiziune unde au fost asteptati de catre musulmani extremisti astfel ca 14 oameni au mai fost ucisi in incaierarile ce au avut loc in fata spitalului. Extremistii au incercat sa arda spitalul si au ars toate masinile de ambulanta. Luni dimineata televiziunea declara ca a existat o eroare de transmitere a informatiilor: “cei 3 soldati ucisi erau de fapt usor raniti si lesinati. Au fost tratati si eliberati din spital in timpul zilei de luni”.

 28. Nu stiu de ce nu imi pare comentariul. Incerc sa il atasez din nou si imi spune ca se detecteaza duplicarea unui comentariu anterior. Totusi, cand incerc sa ma reintorc la pagina sa il vad afisat, comentariul nu apare, ultimul comentariu fiind al domnului Vlad M. 🙁

 29. Mai am o parte ce trebuie postata, dar nu imi apare. Scuze adminilor daca vor gasi mesaje repetate pentru ca in incercarea mea de a posta se pare ca intampin probleme. 🙁

 30. Dupa o ora aceeasi televiziune declara ca soldatul ucis nu a fost ucis de focuri de arma si organizeaza interviuri cu soldati in spital care aveau sange pe uniformele lor si ce se vedea clar ca apartinea altcuiva (sange provenit de la cei pe care ei ii atacasera) si ce nu aveau nici o rana vizibila pe corp pentru a declara intr-o maniera violenta cum: “monstrii crestini au ucis pe prietenul lor” si cum il tineau in brate in timp ce ei nu aveau nici macar armament real pentru a se apara. Dupa aceste interviuri, televiziunea aduce cativa crainici de la alte televiziuni locale pentru a declara ca “coptii viciosi au distrus si ars masinile ce erau parcate sub cladirea televiziunii” (nota: in aceasta arie nu este permis a se parca masina si nu existau masini parcate la acea ora). Apoi Al Jazeera News face interviuri cu oameni ce nu sunt crestini si care aveau in dotare sabii si care declara ca se afla acolo pentru a proteja armata si pentru a ucide crestinii ce s-au dat la musulmani. Dupa ce numaratoarea celor ucisi a ajuns la 39 au anuntat ca de fapt sunt numai 21 de oameni ucisi,iar dupa 7 ore de violenta si 400 de oameni raniti in stare grava cu gloante, pietre si sabii, televiziunea anunta ca e posibil sa nu fi fost crestinii cei care au atacat armata si asta de abia atunci cand lucrurile devenisera foarte grave si era deja tarziu si musulmanii erau mobilizati deja impotriva crestinilor pe toata intinderea Egiptului. Intre timp cei raniti si cei ucisi au fost adusi in graba la spitalul , 5 km departare de televiziune unde au fost asteptati de catre musulmani extremisti astfel ca 14 oameni au mai fost ucisi in incaierarile ce au avut loc in fata spitalului. Extremistii au incercat sa arda spitalul si au ars toate masinile de ambulanta. Luni dimineata televiziunea declara ca a existat o eroare de transmitere a informatiilor: “cei 3 soldati ucisi erau de fapt usor raniti si lesinati. Au fost tratati si eliberati din spital in timpul zilei de luni”. Si acum sunt protestatii ale crestinilor pe toata intinderea Egiptului si musulmanii extremisti, salafeeni, incearca sa ii ucida. Mai devreme in decursul acestei dimineti cineva a explodat o butelie in spitalul de langa catedrala.

 31. Oribil. Gretos.

  Televiziunea nationala primeste ordin de la armata sa transmita evenimentele si pun ca stiri fierbinti faptul ca: “Coptii au ucis un soldat cu focuri de arma”. Apoi au marit numarul soldati ucisi la 3.

  Soldatii acestia, in frunte cu conducatorii lor din fruntea statului Egipt, merita sa arda in Iad pt lucrurile astea.
  Dar arunc si eu, ca boul, o intrebare in eter: nenea Obama, conducatorul, premiatul pt pace, care declara mai demult despre cetatenii Libieni ca “trebuie sa ii aparam de statul lor care ii omoara”, si altele asemenea, Sarko, Cameron, care dadeau articole mandre in presa despre cat de democrati si iubitori de libertate sunt ei, oamenii astia ce fac acum? Macar o declaratie, cat de marunta, ceva, acolo? Poate n-am vazut eu, ca n-am urmarit stirile inca. Dar subliniez ca o asemenea marsavie merita nu declaratii, ci actiuni urgente, similare ca principiu cu cele din Libia dar inzecite ca forta militara. Si mai intreb ceva: toti oamenii astia, Oba, Merkel, Sarko, Cameron, nu sunt crestini, nu asa se declara? Daca asa se declara, nu se simt catusi de putin responsabili pt. ce se intampla acolo? Nu li se ridica putin, asa, parul maciuca pe cap? Nu simt nevoia sa actioneze cumva?
  Intreb, nu dau cu parul.

 32. Nu le doresc moartea, ma rog sa fie iertati asa cum Isus se ruga pentru cei care l-au torturat si l-au crucificat. Rugati-va si incercati sa il gasiti pe Dumnezeu in sufletele voastre. Cand rugaciunea este spusa de mai multi este mai puternica. Cat despre cei numiti ce anume ii face crestini? Faptele lor sau faptul ca s-au nascut intr-o anumita religie?

 33. Nu stiu ce anume ii face crestini. Chiar nu am nici cea mai vaga idee. Ceea ce ma socheaza insa, literalmente ma socheaza, este ca de 30 min. tot caut pe toate ziarele/revistele/site-urilor televiziunilor romanesti, care sunt actualizate, teoretic, in timp real, si nu gasesc nimic despre ce se intampla in Egipt. Si asta chiar ma socheaza.

 34. snmmgm@33. Impresionanta relatare de la fata locului. Ar trebui postata pe prima pagina. Oamenii astia sunt niste martiri si au nevoie de tot sprijinul nostru

 35. Multumesc ca ati citit si, cu ajutorul lui Dumnezeu, va voi tine la curent cu evenimentele care se desfasoara aici. Domnul fie cu noi toti!

 36. 😆 Tare Costin

  Un material ce trebuia scris mult mai demult. Creștinii trebuie să aibă curaj, să fie în prima linie în lupta împotriva răului. Altfel, nu-și merită numele. Aberații de genul celor găsite pe saccsiv (Sunt oare neortodocșii martiri?) țin de patologic. Unii se pot îndreptăți prin fapte, iar alții prin credința nestrămutată. Fericiți cei ce reușesc să le împlinească pe ambele. Un om care moare sau pătimește în alte feluri pentru Adevăr, nu poate fi un simplu fraier, ci erou al Hristos, adică martir. Nu m-ar mira ca saccsiv&co. să se creadă ei mai degrabă martiri, în spatele monitoarelor, așa loviți și atacați cum sunt de către neortodocși sau ortodocșii in name only. Câtă vreme acei oameni pătimesc pentru mărturisirea Dumnezeirii lui Hristos, sunt creștini pe drept cuvânt. Ca să-l frecventezi pe saccsiv, trebuie să fii un creștin tare timorat, lipsit de Bucuria Învierii, de bună dispoziție și de candoarea sufletească specifică marilor Sfinți.

  Când eşti bine dispus, totul ţi se pare tolerabil. Ierţi. Iertarea e un chip al bunei dispoziţii. Trebuie să nu uităm asta când vorbim de iertare în perimetrul creştinătăţii. A obţine starea interioară din care să emane, fără efort schimonositor, iertarea, e a obţine o egală şi iradiantă bună dispoziţie. Creştinul adevărat e bine dispus. Credinţa însăşi e o formă de bună dispoziţie. Numai buna dispoziţie salvează iertarea de la mereu posibila ei alunecare în strictă condescendenţă, în bonomie ipocrită, în ilustrare mieroasă a unei simple ideologii. Dar când eşti bine dispus? Când eşti îndrăgostit. Sau când tocmai ai răspuns unei întrebări grele. A fi tot timpul ca unul care e îndrăgostit şi care a înţeles… Aceasta ar putea fi cheia bunei dispoziţii. Şi a credinţei… (Andrei Pleșu, Jurnalul de la Tescani)

  Deci gloata aceea adunata pe bloguri e una tristă și, nu de puține ori, frizează clinicul. Prin dezinformare sau mal-formare sufletească, chiar nu mai contează.

  Și acum două observații:

  1. creștinii copți NU SUNT ortodocși, prin urmare titlul trebuie corectat, iar adresa întrebării ”Nu vă interesează frații vostri ortodocși din Egipt?” trebuie extinsă și spre catolici și protestanți. Doar suntem cu toții frați creștini. Întrebarea ta, Costin, nu se poate adresa doar ortodocșilor, din două motive:
  a) copții nu sunt ortodocși, deci nici frați întru Ortodoxie cu cei din Biserica Ortodoxă;
  b) le faci o nedreptate ortodocșilor, dacă nu ridici aceeași întrebare și blogerilor catolici și protestanți din România. Copții sunt și frații creștini ai acestora, deci nu văd sensul adresei restrânse. Nu cunosc blogosfera catolică sau protestantă de la noi, se preocupă de persecuția copților? Dacă da, întrebarea ta e țintită corect.
  2. cum te-ai gândit tu să-l aduci pe Savatie în discuție, nu-mi dau seama. Îl urmăream foarte atent într-o vreme și știu că e unul dintre cei mai echilibrați reprezentanți ai Ortodoxiei. Chiar dacă își mai ridică uneori întrebări asupra unor nume evreiești ajunse prin sferele Finanțelor mondiale, se ferește de generalizări. Din cât am reușit eu să-l cunosc este un om mereu atent să nu nedreptățească pe cineva.
  În fine, uimirea mea e mai mare când văd că imediat după numele lui apar menționați dughiniștii? Ține de aranjarea în pagină, dar nu se face, dă prost rău, mai ales că Savatie nu s-a ferit niciodată să scrie împotriva KGB și chiar a Patriarhului Rusiei. Monahul acesta scrie împotriva legalizării islamului în Moldova, împotriva corectitudinii politice, a progresismului, a ateismului…

 37. Nu va mai socati de lipsa de reactie a tembeliziunilor. Astia in afara de Basescu = Satana, Simona Sensual, Becali, Dan Diaconescu. Columbenii, Truica si alte cateva petarde pentru idioti nu cunosc altceva.

 38. snmmgm@43. Iti multumesc si-ti multumim cu toti ( membri familie mele) pentru comentariile tale. Le-am trimis pe cate mail-uri am putut. Cat mai multi romani trebuie sa afle, ceea ce mass-media le ascunde sau le serveste distorsionat si cenzurat. Crestinii din Egipt si din celalalte tari in care musulmanii calca in picioare drepturile, care le sunt oferite pe tava in tarile Europei, prin sacrificiul lor pentru credinta, prin martiriul lor, deschid cartea de istorie la filele cu martiri din primele vremuri ale crestinismului. O lacrima pe mormintele fratilor nostri.

 39. Domnule Bogdan Calehari mi-ati adus lacrimi in ochi si va multumesc dumneavoastra, domnului Vlad M. si nu numai pentru vorbele bune. Dumnezeu sa va binecuvanteze oriunde v-ati afla! Cairo este linistit in zonele marginase. Nu cunosc inca situatia in Down Town Tahrir. Inca ma interesez si va scriu imediat ce aflu ceva. Cunostiinte ne suna, ne incurajeaza si ne ofera sprijinul, fie ei musulmani sau crestini.

 40. Lucrurile incep sa fie spuse asa cum s-au intamplat. Trei ministrii si-au dat demisia. Insa ministrul mass-mediei, care manipuleaza stirile emise de televiziunea egipteana nationala, refuza sa demisioneze, precum si guvernatorul Aswanului care a provocat totul. Teatrul national si cinematografele sunt inchise pentru 3 zile in semn de doliu. Ministerul agriculturii declara ca suspenda activitatea pentru 3 zile tot in semn de respect pt cele intamplate. Si consiliul clericului bisericesc a declarat 4 zile de post si slujbe sunt facute in fiecare zi in care ne rugam lui Dumnezeu sa aduca pacea asupra Egiptului.

 41. Vlad P, coptii isi spun ortodocsi, ce drept am eu sa ii numesc altfel? e adevarat, mentionarea lui Savatie linga Axa nu e intentionata, dar el nu a scris nimic, cel putin ultimele zile, despre asta, iar ca formator de opinie si apropo de ce am vb noi in particular despre el, nu are nici un fel de scuza. Atit deocamdata, scriu de pe tel ca am calc stricat.

  P.S. snmmgm, multumesc foarte mult pentru interventia ta valoroasa! Sintem alaturi de voi. Tragedia coptilor o urmarim de mai bine de un an indeaproape. Poti citi mai multe daca dai click pe tagul Egipt, de pe prima pagina, jos dreapta. Nu pot sa las linkuri acum. Ne rugam pentru voi si te rugam sa ne tii la curent.

 42. Vlad P, coptii isi spun ortodocsi, ce drept am eu sa ii numesc altfel? Asta e oricum o discutie care nu isi are locul aici. Sint in primul rind oameni, dar mai sint si crestini, iar tacerea si atitudinea multor bloguri ortodoxe de la noi este regretabila putin spus, e mai degraba ticaloasa.

  e adevarat, mentionarea lui Savatie linga Axa nu e intentionata, dar el nu a scris nimic, cel putin ultimele zile, despre asta, iar ca formator de opinie si apropo de ce am vb noi in particular despre el, nu are nici un fel de scuza. Atit deocamdata, scriu de pe tel ca am calc stricat.

  P.S. snmmgm, multumesc foarte mult pentru interventia ta valoroasa! Sintem alaturi de voi. Tragedia coptilor o urmarim de mai bine de un an indeaproape. Poti citi mai multe daca dai click pe tagul Egipt, de pe prima pagina, jos dreapta. Nu pot sa las linkuri acum. Ne rugam pentru voi si te rugam sa ne tii la curent.

 43. Am gasit link-ul si am citit cateva articole. Voi raspunde in masura cunostiintelor mele la unele din ele prin a descrie ce s-a intamplat in acele momente. Poate veti reusi sa realizati ce viata avem si cum gandim.

 44. Snmmgm, asteptam parerile tale despre articole. Am incercat sa intelegem cit am putut de bine situatia, dar nu ne deranjeaza corectiile.

  Vlad p,
  Foarte frumos citatul din Plesu. Pe masura ce il citeam nu eram sigur daca autorul e Plesu sau Steinhardt.

  Urmareste discursul din postare si ii vei recunoaste pe ambii in fata luminoasa a preotului.

 45. Nu e usor ca stat (Israel) sa fi minoritar in mijlocul natiunilor / tarilor islamiste. Din pacate nu e mai putin periculos (iar aceste momentea, cu atit mai mult) a fi minoritar intr-un stat cu multi islamisti, carora li se mai si urca cu usurinta singele la cap.

  Urez coptilor sa depaseasca aceasta situatie critica si sa ajunga in sfirsit la liniste!

 46. Sa spun acum “cutremurator” legat de tragedia crestinilor curzi, dupa ce am spus tot “cutremurator” vazand soarta florilor din Polonia, ar putea parea cumva, inadecvat.
  Si totusi, ma intreb daca resorturile interioare ale celor care, in zone si conditii atat de diferite, trezesc o aceeasi revolta interioara, unii interzicand rugaciunea, altii interzicand dreptul la viata al celor care se roaga, ma intreb deci, daca resorturile interioare ale acelor “ucigasi” de spirit si trupuri, nu au ceva comun. Ce ar face diferenta intre tinerii polonezi, desfigurati de uratul din ei, proferand injurii si batjocorind credinta semenilor si conationalilor lor si musulmanii plini de ura, patati de sangele coptilor? Dincolo de evidenta diferentei, exista Raul, Raul comun…
  Este de datoria noastra, a celor care ne simtim solidari si cu crestinii polonezi si cu cei copti si cu toti crestinii acestei lumi, sa exprimam aceasta solidaritate, asa cum faceti voi prin ceea ce scrieti si comentati in acest spatiu.

 47. Costin,

  coptii si altii isi pot spune cum poftesc ei. Biserica Ortodoxa nu-i recunoaste ca ortodocsi, dupa cum Biserica Catolica nu-i recunoaste de catolici.
  In plus, coptii recunosc doar 3 sinoade, pe cand catolicii toate cele 7. Prin urmare, catolicii ar fi mult mai indreptatiti sa-si spuna ortodocsi, doar pastreaza nealterata traditia sinoadelor ecumenice din primul mileniu al Bisericii. A te numi ortodox, cand tu te-ai despartit de restul Patriarhiilor la abia 4 secole de crestinism, e absurd si nu ne priveste. Sa-si spuna cum vor.
  Apropo, primul stat crestin a fost al armenilor, nu al coptilor, ca se spunea pe-aici si asta.

  Cat despre Savatie, nu-mi dau seama ce e cu fixatia asta. Da, este formator de opinie in blogosfera ortodoxa, iar faptul ca monitorizeaza in special tarile ortodoxe mi se pare ceva firesc. Omul nu e agentie de presa. Are un trai monahal si o cu totul alta organizare a timpului personal, decat a acelora cu laptopul mereu in brate si cu mobilele conectate la net. Omul se intereseaza cu precadere de confesiunea de care apartine si de probleme dinlauntrul ei: intruziunile politicului de la Chisinau, Moscova, KGB, etc. Pe aceste teme, cum am spus deja, scrie, pentru ca e satul si el de comunisti, pe de-o parte, si de moliciunea credinciosilor, pe de alta parte.
  A-l alege asa, din sumedenia de bloguri, doar pentru ca nu monitorizeaza tarile musulmane, mi se pare, repet, nedrept, tocmai pentru ca e vorba de unul dintre cei mai echilibrati si activi luptatori monahi in spatiul public. Cu alte cuvinte, nu sta doar in chilie, ci militeaza chiar pentru aducerea Cuvantului in cetate.
  Aveai mostre nenumarate de bloguri inepte, de asta nu te inteleg. Asteptam si o monitorizare a blogosferei catolice si protestante, cu formatorii lor de opinie. Din rarele mele intalniri pe diverse bloguri sau forumuri cu protestantii si cu catolicii, impresia mea e ca acestia sunt mult mai atenti la crestinismul general, dincolo de confesiune, ceea ce e un merit, fara indoiala, iar o paralela in acest sens era si mai usturatoare. Asta in cazul in care crestinii romani nu sufera ”in bloc” de inertia pe care le-o reprosez si eu ortodocsilor. Este de condamnat fara rest recluziunea in care se complac si la care fac apel dintr-o comoditate ticaloasa, prin complicitatea ei, sau din pura ignoranta, nu mai putin vinovata, daca ne uitam cat de vocali sunt pe unele ineptii, dupa cum bine ai semnalat aici.

 48. O altă relatare a unui martor ocular:

  Bloodbath in Cairo: An Eyewitness Account

  […] As the protesters gathered, a massive security presence had amassed around them. Armored personnel carriers (APCs) lined the far side of the street and hundreds of military police, clad in army fatigues, black helmets and wielding large wooden sticks and shields, stood on a median pavement in the center of the road facing the crowd. Dusk settled and the excitement began to build as the marchers were said to be approaching along the corniche.

  It took only a few seconds for the peaceful scene to be transformed into one of violence and mayhem.

  A line of military police crossed the street and formed a cordon directly in front of the protesters, holding them back as traffic inched by. The crowd suddenly swelled, pushing the military police back. Several protesters continued moving forward, forcing the soldiers to retreat past the median and across the street to where the APCs were stationed. One protester threw a rock that hit the side of an army vehicle.

  Then, the military attacked.

  A line of military police rushed the crowd, swinging long wooden sticks and beating people. The sound of gunfire erupted in the air. People began to flee in all directions. Several fell over and were trampled in the stampede. The shooting continued as hundreds ran into a street behind the Hilton Ramses.

  On the corniche in front of the hotel, APCs began driving at high speed through crowds of protesters. “An APC mounted the island in the middle of the road, like a maddened animal on a rampage,” writes journalist Sarah Carr in Al Masry Al Youm English Edition. “I saw a group of people disappear, sucked underneath it. It drove over them.”

  Protesters retaliated by setting police vehicles on fire. Young men on motorcycles, riding two at a time, rushed into the melee to collect the wounded and bring them out. The sound of wailing filled the air. Many wounded, unconscious and wrapped in blankets, were carried through the streets. One man who appeared to have been shot in the stomach, his shirt soaked through with blood, was carried into an ambulance that had arrived at the scene.

  In the middle of the chaos, a lone policeman in a black uniform, apparently stranded, ran through the crowd, desperately trying to reach the military forces at the other end of the street. A protester with blood streaming down his face grabbed a thick wooden plank and began to chase after him, but he was held back by other demonstrators.

  Running battles ensued between thousands of enraged protesters and military, police and plainclothes thugs, each side temporarily gaining the advantage. Security forces resorted to tear gas, firing canisters in high arcs that landed in the midst of the crowds, forcing people to run back, coughing and spitting with tears streaming down their face.

  In a building nearby, security forces stormed into the studios of independent television stations TV 25 and Al Hurra TV and cut their live feeds as they were reporting on what was happening in the streets below. A videographer taping near Maspero was surrounded by several soldiers and forced to hand over his memory card, which was then tossed into the river.

  In the meantime, State TV and radio were reporting that “the Christians” had attacked the army first and killed three soldiers, a claim they were forced to retract the next day. It also broadcast interviews with soldiers lying on stretchers describing how they had been attacked. State TV anchors, repeatedly using sectarian language, called on “honorable civilians” to come to Maspero to protect the military from “the Copts.”

  The fighting continued as men wielding clubs and sticks raced toward the area, chanting Islamist slogans and vowing to stand with the military.

  Many of the dead and wounded were taken to the nearby Coptic hospital. Eyewitnesses described horrific scenes of corpses with flattened faces and missing limbs lying on the floor of the morgue. A hospital medic later said that all of those killed had either been run over or shot. The hospital itself came under attack by a mob of thugs who threw Molotov cocktails and burned cars.

  The violence continued around the streets of downtown until early Monday morning. All told, at least 25 people were killed and more than 300 wounded–a bloodbath in the streets of Cairo.

  The scene at the Coptic hospital the following afternoon was harrowing. Families and friends of the victims crowded into an open-air courtyard at the hospital morgue. Some sat stone-faced, staring into empty space. Others wept uncontrollably, pulling at their hair. Sixteen coffins were laid out on the courtyard floor and in an adjacent room. They had been decorated with white flowers and crucifixes. Some families had taped on photographs of their lost relatives–haunting images of the dead staring out from their caskets in large, colorful studio shots.

  The coffins remained empty as families and lawyers worked to get autopsies that would officially record the cause of death. There was shouting and confusion as people argued about the right course of action. The air hung heavy with sorrow.

  People loudly criticized the media for its coverage of the attack, aghast that they had been portrayed as having instigating the violence.

  Outside the hospital gates, a large crowd rallied and chanted against the military council and Field Marshal Hussein Tantawi, Egypt’s interim leader. A march of thousands from the nearby Coptic cathedral joined them as the sun was setting. Chants for Tantawi to step down and of “Muslim, Christian, one hand” echoed in the street.

  The Supreme Council of Armed Forces, headed by Tantawi, announced it would form a fact-finding committee to investigate the violence. Many asked how the military could honestly investigate itself, especially in a situation where army officers were directly implicated in the killing of civilians for the first time.

  Night fell and the bodies of several of those slain were finally being prepared to be taken to the Coptic cathedral for a funeral service. Meanwhile, the streets of Cairo remained noticeably emptier and quieter than the usual Monday bustle. It appeared many Egyptians had stayed home out of fear.

 49. Vlad, poate este unul dintre cei mai echilibrati, dar ignora ce se intimpla in Egipt, si pt asta nu exista scuza, parerea mea. Cit despre echilibrat, chiar nu stiu ce sa zic.

  Bloguri catolice despre copti:

  http://www.catholica.ro/2011/10/11/cardinalul-naguib-despre-situatia-din-egipt/

  http://www.infosapientia.ro/Informatii/tabid/64/articleType/ArticleView/articleId/638/Conflicte-intre-crestini-si-musulmani-in-Egipt-Mons-Tewfik-de-rit-copt-crede-ca-vor-aparea-perplexitati.aspx

  http://www.infocrestin.ro/egipt-politia-securitatii-tortureaza-o-femeie-covertita-la-crestinism-3.html
  http://totalschimbat.ro/2011/03/06/rugaciune-pentru-crestinii-persecutati-din-egipt/
  http://www.orizonturieterne.ro/o-declaratie-ue-despre-persecutiile-crestine-nu-contine-nimic-despre-protejarea-crestinilor/

  In plus, majoritari in Romania sint ortodocsii, deci blogurile lor, si nu cele catolice si protestante, formeaza opinia crestinilor in tara noastra.
  Sa nu crezi ca pe mine ma bucura ce vad, ca ma bucura comparatia, sau ca as cauta nod in papura blogurilor ortodoxe. M-as bucura ca ele sa aduca o contributie pozitiva, nu sa raspindeasca paranoia printre cei mai slabi de inger.

  apropo, ai vazut ca ne saluta saccsiv?

  Baietii astia (ILD) n-au inteles cum e cu ortodoxia si nici cum e cu dreapta. Ei nu pricep cum functioneaza SISTEMUL si nici ce au de gand ELITELE, dar ii ataca pe cei cu „teoria conspiratiei”.

  Ei cica lupta impotriva stangii, dar prin ecumensimul cel promoveaza de fapt pun umarul la pregatirea religiei NOII ORDINI MONDIALE.

  Ei cica lupta impotriva islamismului, dar de fapt folosesc aceasta lupta pentru a lovi in ortodoxie. In mintea lor ratacita de draci, a informa despre ELITE, inseamna ca ortodoxia lupta umar langa umar alaturi de islam. Pentru ei, a informa despre SISTEM, inseamna a da mana cu doctrina de stanga.

 50. Da, am vazut ieri salutul desteptului.

  Mai, nici eu, chiar nu mai stiu ce sa zic. Poate chiar trebuie un catalog al bancurilor permise cu evrei si inchisoarea pentru cei care se indoiesc de Holocaust.

  Ce zici de acuzele de antisemitism pentru copiii aceia de 12 ani? Tare, nu? Sau de protestele lasate cu violente pentru ca unii decid sa lucreze sambata.

  Vina pe care i-o gasesc eu este ca adminul care se ocupa de blogul lui nu filtreaza mai atent opiniile. In rest, sincer, chiar nu retin sa-l fi auzit pe el cu declaratii nete antisemite. Semne de intrebari, da, a avut si probabil ca mai are.

  Repet, despre pericolul islamic si ce se intampla in Moldova, Caucaz sau alte regiuni, Savatie a scris. Nu stiu daca ceilalti enumerati de tine au vreun articol anti-islam

 51. Eu am o intrebare – oare, cf. definitiei genocidului, pe care o tot auzim mareu de la dl Tismaneanu, ca poate sa fie si 1 singur om, etc asta nu e genocid pe baze religioase (25 morti, 300 raniti)? Si repet, au declarat, de luni si pana azi, ceva, regii prompterului Obama-Sarko-Merkel-Cameron? Poate stiti voi ceva, ati auzit ceva?

 52. Purtatorul de cuvant Jay Carney a declarat luni ca mollahul Obama este “profund nelinistit”. Jay Carney si-a exprimat solidaritatea cu Egiptul (!!!!) “ in aceste momente dificile”. “ A venit clipa, ca partile sa dea dovada de retinere ( deci si crestinii !! ) pentru ca egiptenii sa poata face progrese in construirea unui Egipt puternic si unit “. Allah Akbar !
  Ministrul de externe al Califatului Britanic, William Hague, a declarat in Luxembourg, unde s-au strans oile sefe ale diplomatiei europene, ca : “ Libertatea religioasa este un bun universal, ce trebuie protejat pretutindeni “ si a facut apel catre toate partile sa “ inceapa dialogul”
  Secretarul general al Partidului Islamic cu sediul la Natiunile Unite, Ban –Ki Moon, a declarat ca este “ profund intristat”, dar a mai avut puterea sa-i “ cheme pe toti egiptenii sa ramana uniti pentru a pastra spiritul schimbarilor istorice de la inceputul lui 2011”

 53. La mine in dictionarul Babylon nu e prezentat nici un dubiu despre crestinismul coptilor. Sint declarati crestini si gata.

  Nici in Wikipedia nu gasesc indoieli daca sint sau nu sint crestini.

  The Copts are one of the oldest Christian communities in the Middle East. Although integrated in the larger Egyptian nation, the Copts have survived as a distinct religious community forming around 10–20% of the population, though estimates vary. They pride themselves on the apostolicity of the Egyptian Church whose founder was the first in an unbroken chain of patriarchs.

  According to ancient tradition, Christianity was introduced to the Egyptians by Saint Mark in Alexandria [caruia i se atribuie una din evanghelii], shortly after the ascension of Christ and during the reign of the Roman emperor Claudius around 42 AD. The legacy that Saint Mark left in Egypt was a considerable Christian community in Alexandria. From Alexandria, Christianity spread throughout Egypt within half a century of Saint Mark’s arrival in Alexandria, as is clear from a fragment of the Gospel of John, written in Coptic, which was found in Upper Egypt and can be dated to the first half of the 2nd century, and the New Testament writings found in Oxyrhynchus, in Middle Egypt, which date around the year 200 AD. In the 2nd century, Christianity began to spread to the rural areas, and scriptures were translated into the local language, today known as the Coptic language (which was called the Egyptian language at the time). By the beginning of the 3rd century AD, Christians constituted the majority of Egypt’s population, and the Church of Alexandria was recognized as one of Christendom’s four Apostolic Sees, second in honor only to the Church of Rome. The Church of Alexandria is therefore the oldest church in Africa.

  Mai scrie acolo;

  The Egyptians contributed immensely to the formation of the worldwide Christian mind. For example, the Catechetical School of Alexandria was the oldest catechetical school in the world. […]

  Another major contribution made by the Egyptians to Christianity was the creation and organization of monasticism. The most prominent figures of the monastic movement were Anthony the Great, Paul of Thebes, Macarius the Great, Shenouda the Archimandrite and Pachomius the Cenobite. By the end of the 5th century, there were hundreds of monasteries, and thousands of cells and caves scattered throughout the Egyptian desert. Worldwide Christian monasticism stems, either directly or indirectly, from the Egyptian example. […]

  The major contributions that the See of Alexandria has contributed to the establishment of early Christian theology and dogma are attested to by fact that the first three Ecumenical councils in the history of Christianity were headed by Egyptian patriarchs.

 54. Jay Carney si-a exprimat solidaritatea cu Egiptul (!!!!) “ in aceste momente dificile”. “ A venit clipa, ca partile sa dea dovada de retinere ( deci si crestinii !! ) pentru ca egiptenii sa poata face progrese in construirea unui Egipt puternic si unit “. Allah Akbar !
  Ministrul de externe al Califatului Britanic, William Hague, a declarat in Luxembourg, unde s-au strans oile sefe ale diplomatiei europene, ca : “ Libertatea religioasa este un bun universal, ce trebuie protejat pretutindeni “ si a facut apel catre toate partile sa “ inceapa dialogul”
  Secretarul general al Partidului Islamic cu sediul la Natiunile Unite, Ban –Ki Moon, a declarat ca este “ profund intristat”, dar a mai avut puterea sa-i “ cheme pe toti egiptenii sa ramana uniti pentru a pastra spiritul schimbarilor istorice de la inceputul lui 2011”

  Calehari, esti funny ca de obicei :))
  Dar D-zeule, cine i-a adus p-astia in posturi?? Pana nu-l vad pe Bam ca-si exprima nelinistea cu un Nuke, eu nu-l voi crede. Decat ca fiind un ticalos. Deja Sarko m-a dezamagit la faza cu Georgia 2008, de la Bam stiu la ce sa ma astept, desi se declara crestin (gresesc?). “Despre” Cameron ma cam ia cu greata, doar alaltaieri l-am auzit ca “daca presedintii statelor UE nu fac aia si aia, vom intra in colaps”, nerealizand parca faptul ca tocmai declaratii de-astea risca sa ne duca acolo (probabil nu-i gasise la telefon, sunase ocupat si s-a speriat, poor Cam).
  Dar tu unde ai gasit declaratiile astea?

 55. #4 Calehari,
  Si eu te intreb despre o sursa. Ai cumva linkuri la materialele pe care le-ai amintit in $4? E real ca asa scrie in cartile lor, Ca Romania e teren ocupat, sau ai dat doar un exemplu de cretineala, ca n-ar reactiona nici la asa ceva daca ar fi asa si pe dincolo…

 56. Liv@64 Silvapro@65. Scuze dragii mei pentru raspunsul tarziu, dar n-aveam de unde sa stiu ca nu respectati somnul unui om matur( era sa ma dau de gol si sa zic in varsta) si il luati la intrebari in toiul noptii. 🙂 Informatiile le am de pe unul din blog-urile mele francofone ( unde, din Romania, numai eu si tovarasul Iliescu intram, pentru ca am ramas singurii francofoni in viata. :). Sa va dau link-ul:http://www.postedeveille.ca/2011/10/condamnation-internationale-du-massacre-des-coptes-en-egypte.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here