FUNDATIA IOAN BARBUS

Ayaan Hirsi Ali despre Europa de Est: Cei care au cunoscut libertatea târziu sunt dispuși să lupte pentru ea

Fragment din interviul cu Ayaan Hirsi Ali, intelectual american de origine somaleză, realizat de Uncommon Knowledge pentru think-tank-ul american Hoover Institution.

Peter Robinson, Hoover Institution: “«Are Occidentul dorința de a supraviețui?» Aceasta este întrebarea fundamentală?”

Ayaan Hirsi Ali: “Aceasta este întrebarea fundamentală. [Președintele american] a rostit aceste cuvinte în Polonia, și au fost bine primite [vezi aici]. Am ajuns în occident în 1992, deci sunt un nou venit.  În această scurtă perioadă de timp, ce am observat este că cei care au cunoscut libertatea mai târziu, ei sunt cei care sunt dispuși să lupte pentru ea. Est-europenii.

Pentru ei nu e vorba de o poveste vagă din istoria îndepărtată. Ei își amintesc cum era să trăiești în Uniunea Sovietică, să fii după acea Cortină de Fier, să nu ai libertate. Ei știu ce este o ideologie totalitară, o recunosc și sunt dispuși să lupte pentru principiile fundamentale ale libertății. Asta a garantat civilizația occidentală oamenilor, într-un anumit grad. A promovat instituțiile care protejează libertatea individuală. Ei [est-europenii] știu asta.

Nord-europenii, într-un anumit grad și americanii, care sunt liberi de atâta timp, nu mai știu ce este libertatea.

Ei sunt cei care se găsesc în această stare de confuzie morală, frecându-și mâinile și gândindu-se la cum putem apăra civilizația occidentală. Ce este civilizația occidentală? E supremația albă, sau altceva?

Dacă liderii, elitele noastre nu pot face diferența dintre naționalismul alb și civilizația occidentală, […] atunci cred că avem o mare problemă. Va trebui sa depindem de acei est-europeni.

Fragment din emisiunea Uncommon Knowledge, realizată de Peter Robinson. O puteți urmări în întregime aici.

Despre Ayaan Hirsi Ali, Vlad M. scria în 2009: “Ayaan Hirsi Ali este o feministă atee care de regulă nu se pierde în exagerările surorilor ei marxizate. Născută în Somalia, într-o familie musulmană credincioasă, a trăit şi în Arabia Saudită şi Kenya. Pentru a nu se căsători forţat cu vărul ei, aşa cum îi ordonaseră rudele, a cerut azil politic în Olanda. Acolo s-a făcut cunoscută ca o curajoasă apărătoare a drepturilor femeilor musulmane, spre profunda nemulţumire a partidelor politice de stânga, susţinătoare a multiculturalismului, şi a furiei unei părţi însemnate a comunităţii islamice. Împreună cu Theo van Gogh, nepotul faimosului pictor, a produs un scurt film numit Supunere [în 2004], prin care condamna abuzurile la care sunt supuse femeile islamice. Nu a renunţat la această luptă, nici după uciderea sălbatică a lui Theo van Gogh de către Mohammed Bouyeri, un musulman marocan din Olanda.”

În 2006, Ayaan Hirsi Ali a demisionat din parlamentul olandez după ce ministrul imigrației i-a retras cetățenia pe motiv că ar fi indus în eroare autoritățile. Deziluzionată de Olanda, ulterior Ayaan Hirsi Ali s-a mutat în Statele Unite ale Americii, scrie Hoover Institute. 

Hirsi Ali a avut două cărți traduse în limba română: Feciara încătușată și Necredincioasa.

Uncommon Knowledge is a show which brings in notable people to discuss the most pressing issues of our day. Past guests have included Milton Friedman, Thomas Sowell, Condoleezza Rice, Charles Koch, Senator Paul Ryan, Peter Thiel, and many more.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Cristi
    5 ianuarie 2018

    Cica e rasista si islamofoba…Am senzatia ca ii refuzasera dreptul de intrare in Australia la niste conferinte, pt ca urma sa vb impotriva Islamului.
    ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian