FUNDATIA IOAN BARBUS

„Marea Cultură Rusă” a eșuat la Mariupol, iar la București nu a fost salvată

Scopul culturii este sa civilizeze, iar cultura rusă nu i-a civilizat pe ruși. A eșuat la Mariupol și Bucea, spune poeta rusă Elena Fanailova, citată de presa poloneză

„Cultura rusă s-a prăbușit după Mariupol și Bucea. Nu a educat respectul elementar pentru viața umană la soldații care au „rescris” recent textul clasicilor din liceu, apoi au ucis și violat cetățeni ucraineni fără apărare. La urma urmei, se poate vorbi cu convingere despre moartea culturii ruse. Ea nu a făcut față celei mai simple sarcini – lăsați-o să se ducă după nava rusă. Stratul subțire al civilizației se desprindea rapid. Cultura nu sunt artefacte sau cafenele hipster, este o provocare morală și o modalitate de a controla agresivitatea unui anthropos”, spune poeta rusă.

Cultura nu înseamnă divertisment – să te duci la teatru, concert, muzeu, în timpul liber.

Cultura trebuie să te formeze ca om, să-ți determine comportamentul și atitudinea în situații limită.

La Bucea, Irpin și Mariupol, Ceaikovski, Dostoievski și Soljenițîn și-au arătat eficiența în a forma personalitatea rusului. Cultura rusă s-a dovedit doar o pojghiță bună exclusiv pentru a păcăli Occidentul în privința „sufletului rus”.

***

Un exemplu mai apropiat de noi: eșecul culturi ruse nu devine vizibil atunci când ascultăm concertele de pian de la Ateneu ale lui Andrei Vieru, sau în traducerile lui din Pușkin, ori în premiile primite de la Statul rus pentru acele traduceri, cu câteva zile înainte de invazia din februarie. Eșecul se vede, în schimb, în atitudinea batjocoritoare, în cinismul pianistului față de suferința victimelor armatei ruse în Ucraina. Vicimele eșecului „Marii Culturii Ruse”.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Stefan
    8 ianuarie 2024

    Cultura rusa nu i-a civilizat pe rusi asa cum cultura germana nu i-a impiedicat pe gernani sa se lepede de civilizatie acum 100 de ani.

    Cat despre Andrei Vieru, legatura sa cu cultura Rusiei este similara legaturii Dianei Sosoaca cu cultura Macedoniei de Nord, de Sud si de Mijloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian