FUNDATIA IOAN BARBUS

AIG, Geithner, Obama şi bonusurile

Scandalul făcut de Barack Obama si Tim Geithner pentru cele 165 de milioane de dolari primiţi ca bonusuri de managerii diviziei Financial Products de la American International Group riscă să se transforme într-un autogol. Oficialii Casei Albe au negat că ştiau ceva de aceste „bonusuri de reţinere” pentru AIG, mai mult, Preşedintele Obama l-a lăudat pe Secretarul Trezoreriei Tim Geithner pentru modul în care lucrează într-o perioadă atât de grea.

Hai să vedem care a fost filmul întregii afaceri cu ajutorul informaţiilor culese de Jake Tapper, senior corespondent la Casa Albă al canalului de ştiri ABC News. La sfârşitul lui octombrie 2008 Congresul Statelor Unite a aprobat programul Troubled Assets Relief promovat de Administraţia Bush şi aprobat de Preşedintele Ales de atunci, Barack Obama, pentru salvarea unor organisme financiare, bănci, de asigurare etc. Aceast program, în valoare de 700 de miliarde de dolari era acompaniat de reguli pentru neacordarea de compensaţii managementului instituţiilor financiare ajutate de către stat, dar nu spunea nimic de aceste bonusuri de reţinere.

În perioadă amintită, Tim Geithner era CEO al New York Federal Reserve Bank iar în această calitate a acordat AIG un împrumut în valoare de 85 de miliarde de dolari pentru salvarea de la faliment a companiei. Edward Liddy devine CEO al AIG ca parte a înţelegerii AIG cu New York Federal Reserve Bank, poziţie pentru care primeşte un salariu de un milion de dolari pe an, fără bonusuri. În noiembrie, 40 de miliarde de dolari au fost pompaţi în AIG de Federal Reserve şi Departamentul Trezoreriei pentru a uşura povara celor 85 de miliarde de dolari luaţi cu împrumut de la New York Federal Reserve Bank. În momentul transferării fondurilor federale către AIG, oficialii Trezoreriei au aflat din scripte că există acest program de „bonusuri de reţinere” dar nu au mers mai departe cu investigaţiile. Tim Geithner era încă CEO al The New York Federal Reserve, unde se aflase de existenţa acestor bonusuri, dar viitorul Secretar al Trezoreriei spune că nu era la curent cu amănuntele, fiind în aşteptarea nominalizării pe postul guvernamental. Funcţionarii The New York Federal Reserve, au descoperit că existau „miriade de bonusuri”, un nume pentru cele 100 de tipuri de bonusuri destinate celor 116000 de angajaţi ai gigantului de asigurări.

În ianuarie şi februarie, oficialii Federal Reserve Board şi ai Federal Reserve Bank of New York au mai pregătit un pachet de suport în valoare de 30 de miliarde de dolari pentru AIG. Având spatele asigurat de proiectul de ajutor suplimentar din partea guvernului Statelor Unite, AIG şi-a prezentat actele companiilor de rating şi a obţinut pe 27 februarie un superb calificativ A, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat în ultimile 6 luni! De fapt, AIG devenise companie de stat în proporţie de 80% în urma planurilor de salvare începute în octombrie. Şi tot statul urma să o susţină în continuare, de aceea agenţiile de rating au acordat un calificativ atât de înalt. Totul e bine când se termină cu bine, deci când se primeşte calificativul A. Pe 28 februarie, deci chiar a două zi după ce s-a aflat de acordarea calificativului, oficiali ai Federal Reserve Bank din New York, de unde plecase Tim Geithner, au trimis un email către factorii de decizie ai Trezoreriei, unde se află acum Geithner, pentru a-i informa că există date despre acordarea de compensaţii managerilor AIG precum şi că le vor furniza date despre aceste bonusuri de reţinere. Pe 2 martie, oficialii AIG au prezentat date din care rezultă pierderile uriaşe ale companiei, precum şi un plan de restructurare. Tot atunci au anunţat că AIG a primit de la Trezorerie pachetul suplimentar de 30 de miliarde ajutor guvernamental. Trei zile mai târziu, Federal Reserve Bank din New York a trimis la Trezorerie detaliile privitoare la bonusuri, inclusiv pentru acele bonusuri de reţinere – 165 de milioane de dolari – ale Departamentului Financial Products din AIG, responsabil de cea mai mare parte a pierderilor grupului.

În luna februarie, în cadrul unor şedinţe cu uşile închise ale comisiilor de finanţe ale Senatului şi ale Camerei Reprezentanţilor, senatorul democrat Chris Dodd din Connecticut, şi-a convins colegii să renunţe la proiectul unei legi ce restricţiona acordarea de bonusuri mai mari de 100000 de dolari la persoanele din companiile care au primit ajutor de stat. Dodd a propus ca această limitare să nu afecteze angajamentele anterioare datei de 19 februarie, când s-a votat planul de stimul financiar în valoare de 787 miliarde dolari. Zis şi făcut, comisiile dominate de democraţi au acceptat acordarea de bonusuri fără limitare de sumă, cum a vrut Dodd. Şi bonusurile s-au încasat de cei de la AIG. Din relatarea lui Rush Limbaugh reiese că senatorul Chris Dodd a primit în timpul campaniei electorale de alegeri din 2008 suma de 103100 dolari de la AIG (date culese de pe OpenSecrets.org).

Cele 165 de milioane bonus de reţinere s-au plătit deja. Capacitatea guvernulului de a-i convinge pe beneficiari să returneze benevol sau silit aceşti bani este foarte limitată. Se vehiculează ideea că s-ar cheltui mai mulţi bani pe procese decât s-ar recupera şi că nu are rost. Suntem datori cu o explicaţie referitoare la aceste bonusuri de reţinere. O preluăm cu mulţumirile de rigoare tot din articolul lui Rush Limbagh. Bonusurile de reţinere sunt sume de bani pe care compania promite că le plăteşte angajaţilor anunţaţi de restructurare până în momentul în care se primesc scrisorile de încetare a contractului de muncă. Angajaţii – în cazul de faţă manageri – nu îşi caută locuri de muncă, rămân cuminţei pe loc deoarece sunt acoperiţi de umbrela acestui bonus. Se plăteşte loialitatea unor conducători incapabili sau corupţi. Un farewell imoral. Despre aceste bonusuri se ştia, atât pe filiera New York Federal Reserve Bank precum şi din discuţiile din comisiile Congresului, care informează direct Casa Albă.

Acum începe partea de imagine a lui Tim Geithner, Obama et Co. Geithner a telefonat lui Edward Liddy ca să protesteze, Obama a ieşit la rampă tunând împotrivă lăcomiei rechinilor de pe Wall Street, acum Obama cere formarea unui alt oficiu de control al organismelor financiare pentru a zădărnici tranzacţiilor oneroase. La corul prezidentialo-democrat s-a adăugat şi un congressman republican, Charles Grassley, care le cere managerilor de la AIG să-şi facă harakiri !

Geithner putea să ştie, poate char a ştiut, a fost doar CEO la New York Federal Reserve Bank, nu plecase de acolo când s-a aflat despre bonusuri. În plus, în Congres se ştia, în noiembrie a fost notificat despre suma de 469 de milioane pe care AIG dorea să le dea angajaţilor valoroşi, iar Geithner a preluat postul de la Trezorerie în ianuarie 2009, când detaliile relaţiei New York Federal Reserve-AIG erau cunoscute. Este la fel de ciudat că s-au primit informaţii de la New York Federal Reserve despre bonusuri abia după ce au fost aprobate noi fonduri de salvare. Apărat de Obama, Geithner merge înainte.

De unde deci această retorică anti-lăcomie pe care o afişează Obama, Geithner & Co Democrată? Este reală sau doar o acţiune de faţadă, praf în ochii contribuabililor, care văd cum o companie în care statul a băgat 182 de miliarde de dolari pentru a o salva de la un faliment meritat, le plăteşte aceloraşi manageri o sumă foarte mare doar pentru că au mai stat liniştiţi câteva luni până când s-a umplut visteria firmei cu bani de la Trezorerie. Rush Limbaugh susţine că acest scandal este o diversiune, ca să nu se pună întrebări incomode cu privire la acel transfer uriaş de 93 de miliarde de la AIG către bănci străine. Asta este miza. Acum Obama îl susţine pe Geithner, dar pentru cât timp?

Last moment. Din yahoo.news:

WASHINGTON – Sub o presiune imensă din partea Administraţiei Obama şi a Congresului, şeful AIG (Edward Liddy, nt.), gigantul de asigurări recent salvat, a declarat miercuri că unele din cadrele executive ale firmei au început să dea înapoi integral sau parţial bonusurile ce totalizează 165 de milioane.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

19 comentarii

  1. emil
    18 martie 2009



    … ah, si asta:
    AIG & Kabuki Theatre

  2. Imperialistu'
    18 martie 2009

    Nu are legatura directa cu Obama, dar se leaga foarte bine de partidul democrat american. Nancy Pelosi este un dezastru.

  3. Imperialistu'
    18 martie 2009

    Obama: AIG is like… a suicide bomber.

    But today, President Obama took that rhetoric in a different direction. He actually upped the ante explaining that AIG is like a suicide bomber.
    “We had to step in, it was the right thing to do, even though it is infuriating,” Obama said, explaining why the government needed to bail out the troubled banks.
    “The same is true with AIG,” he said. “It was the right thing to do to step in. Here’s the problem. It’s almost like they’ve got — they’ve got a bomb strapped to them and they’ve got their hand on the trigger. You don’t want them to blow up. But you’ve got to kind of talk them, ease that finger off the trigger.”

    House passes 90% tax on AIG bonuses

    Good news: Fed pumps another $1 trillion into economy

  4. dadatroll
    18 martie 2009

    Obama nu stie ca nu se mai zice suicide bomber? Se zice om de bine care din vina noastra sia pierdut mintile rusine sa ne fie. Sau asa ceva, poate nam tradus bine din engleza.

  5. Imperialistu'
    18 martie 2009

    Se pare ca nu este la curent. ????

  6. israelianca
    18 martie 2009

    pot sa vin si eu cu o propunere? este „calauza noastra spre tarimul celalalt”. Adica o chestie pur spirituala.

  7. dadatroll
    18 martie 2009

    Corect se zice catastrofe naturale. Ca nimic nui mai natural pe lume ca un cretin care se sinucide si ia cu el mi de oameni.

  8. Francesco
    18 martie 2009

    Obama No.2? Asa a fost pentru AIG, care l-a sustinut financiar pe Chris Dodd cu 103100 dolari, iar pe Obama cu doar 101,332 dolari.

    Diana West pune cateva intrebari platitorului de taxe american intr-un articol din JewishWorldReview. Stie acest platitor de taxe ca prin banii platiti AIG se sustine si AIG Takaful, divizia de asigurari AIG islamica, cea care psustine Sharia?

    Iata ce spune AIG Takaful:

    „We do not invest in anything that is haram (prohibited under Sharia). We do not borrow, lend or enter into any financial transaction that is unIslamic.”
    Traducere:
    „Noi nu investim in ceva care este haram (interzis prin sharia). Noi nu luam cu imprumut, nu dam imprumuturi si nu intram in nicio tranzactie financiara care este neislamica”.

    Foarte interesant este Departamentul de Justitie se opune unei actiuni in justitie contrara acestei sustineri financiare catre AIG. Thomas More Law Center este firma de avocatura care a luat atitudine, iar Thomas More, presedintele firmei ne spune de ce:

    “Although widespread public anger has rightfully focused on bonuses AIG paid to top executives using taxpayers’ money, that anger would be at an even higher pitch if the public knew that our tax dollars were being used by AIG to promote Islam and Shariah law, which provides support for terrorist activities aimed at killing Americans and destroying America.”

    Departamentul de Justitie cere respingerea actiunii Thomas More Law Center pentru urmatoarele motive:

    Department of Justice claimed that the government does not control AIG and that it provided billions of dollars in taxpayer money to AIG “to address what is possibly the worst financial crisis this country has encountered since the Great Depression.”

  9. Francesco
    18 martie 2009

    Sefii AIG din Europa refuza sa returneze bonusurile si sustin ca se incearca forme de santaj impotriva lor, dupa cum arata agentia Reuters. Gerald Pasciucco, seful departamentului AIG Financial Products din UK si Franta a declarat:

    „Nu exista o motivatie morala ca sa le dam inapoi (bonusurile, n.t.)”.

    Andrew Cuomo Procurorul General din New York, face presiuni mari asupre cadrelor de conducere ale departamentului Financial Products din statul sau pentru a da banii inapoi.

  10. Francesco
    18 martie 2009

    Candidatul Obama vs. Presedintele Obama: Change We Can Believe In?
    Este un videoclip realizat de NRSC (National Republican Senatorial Committee care se refera si la AIG.

  11. Imperialistu'
    18 martie 2009

    NRSC profita de situatie pentru a trage inspre Ales si bine face. Omul asta este cu adevarat un dezastru, in el imbinandu-se in mod nefericit ipocrizia, aroganta si prostia. Chiar daca obamaienii il prizeaza pe YouTube, sondajele de opinie arata ca popularitatea presedintelui Hussein a scazut considerabil in ultiam perioada.

    P.S. Nici nu cred ca e corect sa li se ceara banii inapoi celor de la AIG. Bonusurile pentru conducere au facut parte din pachet de la bun inceput. Ca Obama s-a razgandit atunci cand opinia publica a vazut in ce zone i se duc banii, asta este problema lui.

  12. dr jones
    18 martie 2009

    Francesco – am citit articolul tau si am ramas masca!
    deci s-au platit bonusuri europene cu bani americani?
    asta e mai rau decat orice mi-as fi putut imagina.
    chiar dezastru!
    asta in timp ce noua ne cresc taxele!

  13. Francesco
    18 martie 2009

    Dr. Jones, s-au platit la fel ca in SUA. Ca urmare a scandalului bonusurilor, joi 26 martie, doua cadre de conducere din AIG Europe s-au transferat la alte companii.

    In Europa nimeni nu poate fi constrans sa dea banii inapoi. Gerald Pasciucco le-a spus managerilor subordonati ca le recomanda calduros sa dea banii inapoi, dar ca aceasta decizie este una personala.

    De ce sa ne miram Dr. Jones, banii nu au miros, chiar si la nivel inalt. Obama a acceptat 101332 dolari de la AIG in campania electorala. Bani platiti acum de american taxpayer.

    Dupa cum se vede, in Europa unii au preferat sa plece, „satui” de scandal.

  14. Imperialistu'
    18 martie 2009

    Versiunea South Park a luarii deciziilor economice.

  15. Imperialistu'
    18 martie 2009

    Intregul episod poate fi vizionat aici. (Margaritaville)

  16. dr jones
    18 martie 2009

    Rahm Emanuel’s profitable stint at mortgage giant
    Short Freddie Mac stay made him at least $320,000


    Though just 49, Emanuel is a veteran Democratic strategist and fundraiser who served three terms in the U.S. House after helping elect Mayor Richard Daley and former President Bill Clinton. The Freddie Mac money was a small piece of the $16 million he made in a three-year interlude as an investment banker a decade ago.

    He was named to the Freddie Mac board in February 2000 by Clinton, whom Emanuel had served as White House political director and vocal defender during the Whitewater and Monica Lewinsky scandals.

    The board met no more than six times a year. Unlike most fellow directors, Emanuel was not assigned to any of the board’s working committees, according to company proxy statements. Immediately upon joining the board, Emanuel and other new directors qualified for $380,000 in stock and options plus a $20,000 annual fee, records indicate.

    On Emanuel’s watch, the board was told by executives of a plan to use accounting tricks to mislead shareholders about outsize profits the government-chartered firm was then reaping from risky investments. The goal was to push earnings onto the books in future years, ensuring that Freddie Mac would appear profitable on paper for years to come and helping maximize annual bonuses for company brass.

    The accounting scandal wasn’t the only one that brewed during Emanuel’s tenure.

    http://www.chicagotribune.com/…..ory?page=1

    si asta imediat dupa geithner.

  17. Francesco
    18 martie 2009

    Foarte instructiv articolul, dr. Jones! L-am citit pana la capat, mai rar asa ceva. Pai, nu promitea Obama ca schimba modul in care se face politica la Washington? A facut-o, cu Tim Geithner (nu si-a platit taxele si acum a ajuns seful Trezoreriei) si Mr. Rahm, cand Casa Alba tuna si fulgera impotriva managerilor corupti.

  18. Francesco
    18 martie 2009

    Chris Dodd a a avut motive pentru a lasa sa treaca bonusurile AIG. Conform lui Robert Borosage de la The Huffington Post, Dodd a avut tratament preferential din partea Countrywide Financial, o societate ce tranzactiona acele “Ninja loans”. Apoi, sotia lui Dodd este in board-ul directorilor IPC Holdings, o societate de asigurari cu baza in Bermuda, dar controlata de AIG!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian