FUNDATIA IOAN BARBUS

Moldova alege ”Estul sau Vestul, Europa sau… în afara Europei”

Alegerile de duminică din Republica Moldova decid destinul țării. Presedintele Mihai Ghimpu o spune limpede, în vremuri decisive: ”Estul sau Vestul, trecutul sau viitorul, Europa sau… în afara Europei.” Presedintele Georgiei, Saakasvilli (Foto), l-a vizitat saptamâna aceasta pe Mihai Ghimpu cu acelasi mesaj. 

După doar un an de guvernare, partidele care compun Alianța pentru Integrare Europeană au lăsat o bună impresie partenerilor europeni. Jurnaliști care lucrează pentru publicații prestigioase occidentale (și au acoperit și negocierile de aderare ale României) nu ezită să-ți vorbească despre plăcuta surpriză făcută de actualii lideri de la Chișinău după lungii ani Voronin. În România liberă, Cristian Câmpeanu subliniază că ”anul acesta, Chişinăul a făcut mai multe progrese în acest sens [integrare europeană] decât în  20 ani; au primit asigurări ferme de sprijinire a reformelor din partea Bruxelles-ului, a semnat acordul de asociere cu UE şi a demarat procesul de ridicare a vizelor.”

[pullquote]Anul acesta, Chişinăul a făcut mai multe progrese în acest sens [integrare europeană] decât în  20 ani.
Cristian Câmpeanu, România libera[/pullquote]

E adevărat, comuniștii lui Voronin sunt însetați de revanșă. Dar tot România liberă arată că, potrivit sondajelor de opinie, ”de această dată, Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea alege în sfârşit un preşedinte” dacă va reuși să păstreze actuala formulă. ”Cei patru lideri ai AIE au promis europenilor că vor rămâne împreună şi după alegeri”, deși, deocamdată, ”nu au reuşit să se înţeleagă asupra unui candidat comun la preşedinţie”.

Într-un interviu acordat Rompres, președintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurări privind păstrarea Alianței după alegeri, în ciuda unor contre între liderii partidelor care o compun: ”Nu confundaţi aşa zisele ‘replici dure’ cu declaraţii de război sau de despărţire. Campania este campanie, dar după 28 noiembrie va fi altceva. Principiile sunt solide şi rămân în vigoare. Alianţa pentru Integrare Europeană s-a despărţit strategic, în timpul campaniei, dar partidele membre se vor reuni în numele principiilor care au dus prima dată la constituirea AIE.”

[pullquote]Alianţa pentru Integrare Europeană s-a despărţit strategic, în timpul campaniei, dar partidele membre se vor reuni în numele principiilor care au dus prima dată la constituirea AIE.
Mihai Ghimpu[/pullquote]

Problema majoră ce se poate contura în urma scrutinului de duminică e legată de înscrierea în partidul condus de Marian Lupu (cel care l-a părăsit pe Voronin anul trecut) a oligarhului Vlad Plahotniuc, o mișcare descrisă de  Petru Bogatu drept Groaznica sinucidere din Partidul Democrat: ”un controversat om de afaceri poate să-ţi ofere pomene. El însă nu are cum să-ţi aducă voturi. Este în stare să pună în slujba ta ziare şi televiziuni. Ca oligarhul rus Gusinski. Ca mogulul român Dan Voiculescu. Sau ca Boris Berezovschi care, de altfel, a fost stăpânul canalului ORT, a cărui filială moldovenească o gestionează acum Plahotniuc. Şi la ce i-a folosit? A ajuns un paria şi acasă, şi în exil. Marian Lupu, singur şi nesilit de nimeni, şi-a băgat zilele în sac. Lespedea care va coborî asupra gropii sale politice va însemna şi începutul sfârşitului pentru Partidul Democrat.”

Joi, Jurnal.md a analizat situația politică înainte de alegeri propunând Obiective pentru 28 noiembrie. Jurnaliștii de la Chișinău scriu despre ambiția lui Plahotniuc de  ajunge prim-ministru. Asta l-ar putea împinge să joace dublu, mai ales că Voronin a transmis joi că  nu-l interesează soarta lui Lupu care ar fi pretul unei eventuale alianțe cu partidul acestuia (”facem coaliție doar cu condiția ca Lupu să nu fie președinte”).

[pullquote]Comuniștii nu vor obține mai mult de 40 de mandate, iar obiectivul nostru ar trebui să fie împiedicarea lui Plahotniuc de a avea mandatele necesare ce l-ar pune în postura de a putea juca la două capete.
Jurnal.md
[/pullquote]

”Acum, pericolul adevărat nu-l reprezintă comuniștii, ci Plahotniuc. Comuniștii nu vor obține mai mult de 40 de mandate în viitorul parlament, iar obiectivul nostru, al tuturor, ar trebui să fie împiedicarea lui Plahotniuc de a avea mandatele necesare ce l-ar pune în postura de a putea juca la două capete. Până duminică mai avem suficient timp să salvăm Moldova de la mafiotizare totală. Cum cei mai importanți oameni în stat, Filat și Ghimpu, nu au creat deloc impresia până acum că și-ar dori să lupte cu Plahotniuc, obiectivul acesta ne rămâne nouă, celor ce am răsturnat și comuniștii în anul 2009”, scrie Jurnal.md.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Un comentariu

  1. abbu
    26 noiembrie 2010

    De prea multe obiective majore,de regula nu vedem padurea.
    alegerile sunt pentru a se stabili cine si cum va conduce Moldova.
    Sunt un impuls regasirii radacinilor moldovenesti,dar sa nu uitam ca moldova afara de moldoveni are si alte nationalitati
    Moldovenii,care in marea lor majoritate se declara vorbitori de limba moldoveana si nu romana,au mari probleme cu echilibru national,cu saracia, cu lipsa de investitori si mai ales cu nenumaratii chibiti de pe margine care ii tot ajuta si ii „ajuta”..
    Deocamdata au atata treaba de facut intai in curtea lor, ca pana la concediul in UE este slava domnului timp berechet si mai ales treaba multa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian