FUNDATIA IOAN BARBUS

Jerzy Targalski: În spiritul Conferinței de la Munchen 1938, Steinmeier, Fabius, Sikorski luptă azi pentru pace în Ucraina

Într-un comentariu publicat de portalul niezalezna.pl, analistul polonez Jerzy Targalski apreciază că declarația miniștrilor de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei în privința doborârii avionului MH17 Malaysia Airlines este în spiritul conferinței de la München din septembrie 1938, prezentată, la vremea ei, de către Occident, drept un succes, de facto fiind un triumf al celui de-al Treilea Reich și al lui Adolf Hitler.

Frank-Walter Steinmaier, Laurent Fabius și Radoslaw Sikorski, cer ambelor părți aflate în conflict „o încetare a focului imediată, completă și permanentă”. Aceasta înseamnă, scrie Targalski, a consolida poziția mercenarilor ruși în Ucraina și a forța Ucraina să ducă negocieri cu ei. Astfel, se poate spune că, din punctul de vedere al intereselor Kremlinului, operațiunea de doborâre a avionului malaezian a fost întreprinsă de către Putin cu succes, întrucât răspunsul european este conform așteptărilor lui – consideră analistul polonez.

După cum se știe, mai ales în ultimele săptămâni, forțele armate ale Ucrainei reușiseră să curețe de teroriștii trimiși de Putin tot mai multe regiuni din estul țării. Situația „separatiștilor” era tot mai disperată, aceștia suferind mari pierderi, fiind demoralizați și forțați să se retragă încontinuu.

Înghețarea ostilităților în acest moment ar însemna că ucrainenii vor fi împiedicați să-și finalizeze operațiunile de restabilire a suveranității în zonele controlate de ruși, și va fi instituit și permanentizat în acea regiune un nou focar de conflict, de tip Transnistria, care le va permite rușilor să destabilizeze și să șantajeze și pe viitor Ucraina.

Iar acei lideri occidentali, care preferă mai degrabă să-și păstreze relațiile cu Putin, decât să recunoască și să sprijine efortul Ucrainei de a scăpa de imperialismul criminal al Rusiei, ar avea astfel un pretext să-i țină mereu pe ucraineni la distanță – nu putem să vă primim în UE, de NATO nici să nu mai discutăm, atât timp cât aveți probleme etnice în est; rezolvați-le și apoi veniți, poate atunci mai vorbim.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian