FUNDATIA IOAN BARBUS

Lukoil șantajează cu tupeul statului fărădelegii

boycot lukoilCu susținerea fățișă a primului-ministru al României, rușii de la Lukoil au ajuns să negocieze acum cu procurorii români sechestrul asigurător pentru un prejudiciu estimat de 230 milioane de euro.

Imediat după o declarație critică și manipulatoare a ambasadorului Rusiei a București, premierul României (nu al Rusiei) a pus presiune pe procurorii români care investighează un dosar greu de evaziune fiscală și spălare de bani la Lukoil.

Procurorii care investigheaza dosarul Lukoil au dat înapoi după declarațiile lui Victor Ponta.

Acum, vicepreședintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a ajuns să negocieze de-a dreptul cu procurorii români măsurile pe care aceștia consideră de cuviință a le lua pentru garantarea recuperării posibilului prejudiciu. Și să șantajeze pe față statul român prin această declarație nerușinată:

„Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine conducerii Lukoil.

Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu.

Noi consideram ca taxele de 700 milioane dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii.”

Cazul Lukoil, mod de operare

În 2004, jurnalistul David Satter, fost corespondent la Moscova pentru Financial Times și Wall Street Journal, scria o carte tulburătoare: „Întuneric la Răsărit. Ascensiunea statului rusesc al fărădelegii”. Mulți considerau că exagerează. Un autor canadian de origine poloneză scria însă că „Satter trebuie apreciat pentru că spune ceea ce mulți abia îndrăznesc să gândească.”

Doi ani mai târziu era ucisă Anna Politkovskaia, urma asasinarea lui Litvinenko, invazia Georgiei, chiar Smolensk-ul, și, în fine, acum Ucraina. David Satter, care revenea la Moscova acum un an să conducă secția rusă a Europei Libere, a fost expulzat în decembrie din Rusia.

În cazul Lukoil, vedem perfect modul de operare al „statului fărădelegii”.

Și nu putem să nu ne amintim de cele spuse de Robert Kaplan în interviul acordat în vară acestei platforme (Statul de drept și gazele de șist – rețeta contra subversiunii ruse).

Întrebat care e principala vulnerabilitate a României, Kaplan a răspus fără ezitare:

„Instituții slabe ale statului. Instituțiile puternice reprezintă apărarea în fața subversiunii externe. (…)

Pe plan intern, este o problemă de construire a unor instituții puternice, impersonale, de construire a statului de drept.

Rușilor nu le place statul de drept. Lor le plac chestiile tulburi, vagi, în care pot mitui politicieni.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

4 comentarii

  1. radu
    8 octombrie 2014

    Si cand te gandesti ce simplu poate fi!!!! 1. Procurorii sa-si faca treaba 300%. 2. Rusii inchid firmele, din prostie sau razbunarea prostului. 3. Romania procedeaza la nationalizari. 4. Repun rafinariile in productie sub management 100%. 5. Procesele impotriva rusilor isi continua drumul firesc. Si….gata!!!

  2. radu
    8 octombrie 2014

    completare. management 100% ROMANESC. CA AVEM SPECIALISTI DE PRIMA MANA.

  3. Vlad M.
    8 octombrie 2014

    Radu, nationalizarile nu sunt o solutie.

  4. Corneliu
    8 octombrie 2014

    Asa se intampla cand obiective economice importante ale tarii se dau pe mana unor societati rusesti.
    Anchetarea unor nereguli economice majore devine ca prin farmec o chestiune de stat pentru Rusia, o periclitare a bunelor relatii cu acest stat. Inseamna ca o data cu aceasta concesionare, rusii vad in obiectivul respectiv un fel de domeniu exteritorial, un fel de enclava ruseasca, in care statul roman ar face bine sa nu-si bage nasul.
    Pozitia ruseasca, pe langa ca este de o impertinentza amintind alte vremuri, constituie exercitarea deschisa de presiuni grosolane asupra statului roman sa lase practic conducerea Lukoil sa faca ce vrea in Romania.
    Si precum scrie la sfarsitul episoadelor de seriale TV, “TO BE CONTINUED”.
    Semnele arata ca sensul devine unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian