FUNDATIA IOAN BARBUS

The Heritage Foundation: E timpul ca trupele americane să se întoarcă în Europa

Influentul think tank conservator american, The Heritage Foundation, a publicat pe 15 septembrie 2017 un editorial în care susține că, datorită amenințării reprezentate de Rusia, a venit momentul ca Statele Unite ale Americii să revină la amplasarea permanentă a forțelor militare americane în Europa.

Recent, SUA a intensificat prezența militară în Europa, desfășurând o brigadă de blindate în ianuarie 2017 și o brigadă de aviație, în luna următoare. Acest lucru reprezintă o reluare binevenită a angajamentului cu aliații noștri europeni și un semnal clar transmis potențialilor adversari – dar situația din prezent și a celei care poate fi anticipată în privința securității  necesită mai mult decât o prezență militară rotativă. Din motive militare, politice și logistice este timpul să revenim la amplasarea preventivă a trupelor americane, la scară largă și pe termen lung.

Sfârșitul Războiului Rece a dus la reduceri masive a prezenței militare americane în Europa.

Reducerile nu s-au bazat pe o revizuire empirică sau strategică a necesarului de forțe americane în Europa, ci mai degrabă pe doi factori: oportunitatea de a face economii și pe decizia politică mai puțin controversată de a închide instalațiile militare de peste ocean, în locul celor din SUA.

Între timp, mulți factori americani de decizie politică ajunseseră să creadă că Rusia era pe drumul spre democrație și un partener credibil și onorabil al Statelor Unite. Învazia Georgiei din 2008 ar fi trebuit să schimbe acest calcul. Nu a facut-o. În schimb, administrația Obama a lansat, în 2009, „resetarea” relațiilor cu Rusia. A fost un eșec. Cu toate acestea, în 2012 și 2013 SUA a desființat două brigăzi de luptă staționate permanent în Europa; a rechemat peste 10.500 de soldați și toate tancurile americane de pe continent.

Invazia ruseacă a Ucrainei în 2014 a destrămat, într-un final, iluzia administrației Obama, care considera Moscova un aliat pașnic al vestului. Prin urmare, SUA a reluat angajamentul în Europa, restaurând rapid mai multe politici, printre care revenirea trupelor și a finanțării pe teatrul de operațiuni european. La o lună după ce Moscova a anexat Crimeea, de exemplu, Statele Unite au lasant operațiune Atlantic Resolve pentru a-i reasigura pe aliații noștri europeni, în special pe cei de la granița cu Rusia.

Operation Atlantic Resolve, august 2017. Sursa foto: defense.gov

Anul acesta, SUA a readus o brigadă de blindate în Europa – deși sarcina urmează să fie îndeplinită de unități rotative ale armatei, ce se schimbă la fiecare nouă luni. În mod similar, brigada de aviație care a venit în februarie va fi înlocuită în noiembrie de o nouă desfășurare rotativă a forțelor aeriene 1ACB – 1st Air Cavalry Brigade.

Trebuie să facem mai mult de atât.

Forțe militare permanente oferă o capacitate de descurajare mult mai mare decât trupele rotative. Conducătorul EUCOM de la acea vreme, Philip Breedlove, a subliniat acest lucru în 2015: „Forțele militare staționate permanent reprezintă o forță ce nu poate fi egalată de amplasările rotative”. Pe de o parte, acestea afirmă permanența angajamentului față de aliații noștri din NATO. Alte avantaje au fost conturate într-un editorial recent al locotent-colonelului Joseph Goetz: […] În ciuda a ceea ce se spune, o unitate rotativă care vine în Europa nu este mai pregătită de luptă doar pentru că a făcut exerciții în Deșertul Mojave. A crede asta nu ia în considerare complexitatea operațiunilor coaliției și valoarea cunoștințelor acumulate trăind și operând în mediul în care unitățile sunt așteptate să lupte.

Goetz citează de asemenea accesul la exerciții militare; cunoștințele cumulative dobândite prin ani de exerciții pe teatrul de operațiuni, în locul a câteva luni de excerciții; contactul personal care se stabilește cu aliații regionali; și interoperabilitatea îmbunătățită dpdv doctrinar, tehnic și cultural cu standardele NATO și cu aliații noștri europeni.

PRELUAT DIN   Heritage.org

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian