FUNDATIA IOAN BARBUS

3.4 milioane români au părăsit țara în ultimii 10 ani

Conform unui Raport al ONU privind migrația între 2007 și 2015, circa 3.4 milioane de români au emigrat, plasând țara pe locul doi, după Siria la nivel mondial, prin rata de creștere a emigrației între 2007 și 2015.

Emigrația nu este compensată prin imigrație, deoarece, la sfârșitul anului 2017, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrație, în România s-au stabilit doar 117. 000 de străini, dintre care 3.900 de persoane aflate sub incidența statutului de refugiat sau de protecție subsidiară. Numărul cererilor de azil politic a crescut de la 1.500 în anii anteriori, la 4.820 în 2017.

România are unul dintre cele mai mici procente ale rezidenților din afara UE – 0.3 la sută – similar cu cel al Sloveniei sau Slovaciei. Dintre toți străinii care emigrează în România, doar 9% o fac prin intermediul unui contract de muncă. Principalele motive pentru care străinii vin în România sunt reunificarea familiei (43%) și pentru studii (23%).

Ponderea persoanelor care au venit în România prin programe de protecție internațională este mult mai mică decât în ​​alte state, cum ar fi Germania. 5% dintre străinii din România se află sub protecție internațională.

Numărul persoanelor din afara UE care aleg România ca loc de rezidență este scăzut, deoarece acestea se lovesc de mai multe dificultăți: barierele lingvistice, limita mediană a salariilor pentru lucrătorii străini, înregistrarea defectuoasă a străinilor în statisticile instituțiilor de muncă.

În contextul crizei forței de muncă, „România nu a avut o evaluare serioasă a deficitului de forță de muncă în anumite sectoare și meserii și este departe de a avea o abordare sistematică a imigrației ca forță de muncă și tampon pentru îmbătrânirea populației”, a spus Luciana Lăzărescu de la CDCDI (Centrul de Documentare şi Cercetare în Domeniul Integrării Imigranţilor).

SURSA   Business Review

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. solo.13mmfmj
    7 martie 2018

    Emigratia masiva se itampla in toate tarile din europa de est si in balcani.Ii o problema structurala a europei care nu poate fii schimbata.Oameni vorbesc despre disparitia sau islamizarea vestului, dar estul va fi de mult mort si ingropat inaitea vestului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian