FUNDATIA IOAN BARBUS

Aministrația Trump intenționează să vândă Ucrainei rachete antitanc Javelin

Administrația Trump a semnalat joi că intenționează să vândă guvernului ucrainean rachete antitanc Javelin, o armă pe care trupele ucrainene le-ar putea folosi în lupta împotriva separatiștilor susținți de Rusia.

Departamentul de Stat și-a anunțat intenția de a trimite armele într-o notificare către Congres, spunând că vor costa circa 47 milioane de dolari. Acordul va cuprinde 210 de rachete și 37 de unități de lansare, și instruire cu privire la modul de utilizare a acestora.

„Această vânzare propusă va contribui la politica externă și securitatea națională a Statelor Unite, prin îmbunătățirea securității Ucrainei”, a declarat Agenția de Cooperare în domeniul Apărării, din cadrul Departamentului de Stat. „Sistemul Javelin va ajuta Ucraina să își construiască capacitatea de apărare pe termen lung, pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și pentru a-și îndeplini cerințele de apărare națională”.

Vânzarea armelor va fi realizată printr-o cooperare între Raytheon și Lockheed Martin și vine într-un moment în care președintele Trump și susținătorii săi afirmă că el este mai dur față de Rusia decât fostul președinte Barack Obama. Trump s-a confruntat cu un val de criticism, după ce și-a exprimat scepticismul față de afirmațiile conform cărora Rusia ar fi influențat alegerile prezidențiale din 2016.

Numeroși Republicani i-au cerut lui Trump să facă mai mult pentru a ajuta trupele ucrainene în timpul primului său mandat, accentuând mai ales armele antitanc. Racheta Javelin, cu o lungime de aproximativ 1.2 metri, este concepută pentru a fi transportată pe jos și lansată de pe umăr, cu o rază de acțiune de la 75 până la 2.500 de metri, în funcție de circumstanțe și în conformitate cu specificațiile contractorului de apărare.

Oficialii ucraineni au cerut Statelor Unite să le trimită ajutoare letale de ani de zile, pentru a-i contracara pe separatiști. Administrația Obama a luat în considerare această solicitare, dar în cele din urmă nu i-a dat curs, preocupată de faptul că acest lucru ar provoca o escaladare a tensiunilor.

Oficialii ruși au avertizat în decembrie că Statele Unite, dacă vor furniza arme letale Ucrainei, vor cauza mai multe vărsări de sânge. Ei au negat acordarea de sprijin separatiștilor, deși Statele Unite au convingerea că Moscova le-a furnizat echipament și asistență logistică, transformându-i într-o armată neregulată.

„Armele americane sunt capabile să cauzeze noi victime în țara noastră vecină și noi nu putem rămâne indiferenți la acest lucru”, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.

Înalți oficiali din SUA au caracterizat rachetele drept arme defensive.

SURSA   Washington Post

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Kondor
    2 martie 2018

    Foarte bine..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian