FUNDATIA IOAN BARBUS

Demonstrațiile masive din Armenia au schimbat premierul, dar regimul rămâne favorabil Rusiei

Într-o mișcare surprinzătoare pentru o fostă republică sovietică, premierul Armeniei, Serj Sargsian, și-a prezentat demisia în urma protestelor masive din capitala Erevan din ultimele zile.

Protestatarii au ieșit în stradă înfuriați de deciziile politice ale acestuia, care trebuiau să îi aranjeze rămânerea pe termen sovietic, adică oarecum nelimitat, la conducerea țării.

După două mandate de președinte (din 2008 până în martie 2018) Sargsian a manevrat sistemul pentru a ajunge premier și apoi a modificat legile pentru a muta atribuțiile prezidențiale către noul sau post. Din postul de premier ar fi continuat să fie, de facto, conducătorul suprem al statului pe durata dorită doar de el, în republica fosta prezidențială, transformată acum în republica parlamentară.

În cele zece zile de proteste, în care au fost arestați peste 200 de demonstranți, a avut loc o evoluție spectaculoasă, ajungând să fie văzuți la demonstrațiile pașnice chiar și militari în uniformă și mulți preoți.

Mișcarea încercată de Sargsian e una clasică în fostele republici sovietice, văzută în primul rând la președintele Putin, de care acesta era destul de apropiat. Sargsian a parcurs același joc al schimbării funcțiilor și atribuțiilor acestora, pentru a rămâne practic la nesfârșit la conducerea statului. Surpriza e că societatea a rectionat atât de radical, încât Sargsian a trebuit să demisoneze. Nikol Pasinian, liderul protestatarilor, arestat după încercarea de negociere cu premierul Sargsian în primele zile ale demonstrațiilor, a fost eliberat și premierul acum demisionat a declarat: Nikol Pasinian a avut dreptate. Eu am greșit. Voi ascultă cererile mișcării din stradă.

Victoria demonstrantilor are însă limitele ei – lui Sargsian i-a luat locul în postul de premier Karen Karapetian, fost premier la rândul lui, fost primar al Erevanului și fost angajat de rang înalt al Gazprom, pentru o perioada de cinci ani. Pe lângă toate acestea, Karapetian este și un cunoscut aliat al lui Serj Sargsian. Rusia, care până acum cataloga demonstrațiile împotriva regimului din Armenia că fiind expresia amestecului ostil al Occidentului în treburile interne ale statului caucazian, a tratat diferit de data aceasta demonstrațiile și demisia premierului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitri Peskov, a declarat: „Kremlinul e mulțumit cu situația din Armenia, care nu a dus la destabilizare. Rusia speră că ordinea și stabilitatea vor rămâne in Armenia”.

SURSE   USNEWS.com, NEWS.am, RADIO FREE EUROPE

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Un comentariu

  1. Stefan
    24 aprilie 2018

    Armenia are o situare geopolitica aparte.
    La Vest si la Est se invecineaza cu Turcia si Azerbaidjan. Cu Azerbaidjanul se afla in stare de razboi activ, desi la foc mic.
    Cu Turcia nu are relatii diplomatice, iar frontiera este inchisa. Memoria Holocaustului inceput in 1915 si a razboiului pierdut se extinde pina azi.
    Trupe rusesti sunt desfasurate la frontiera turceasca ca sa impiedice o noua invazie.
    La sud, Armenia se invecineaza cu Iranul, cu care are relatii normale.
    La nord, cu Georgia, un stat fragil, aflat in conflict cu Rusia.

    Alternativa „pro-Occidentala” nu prea exista pentru Armenia.

    Investitii din partea diasporei armenesti sunt singura cale de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian