FUNDATIA IOAN BARBUS

Nu Rusia, ci România e pe primul loc în balanța comercială a R. Moldova

Toată Europa, și îndeosebi Polonia, îi invidiază pe moldoveni că exportă mere în Rusia și ei nu pot. Sunt sigur că visul cel mare al polonezilor este să-l aibă pe geniul Igor Dodon președinte, ca să poată exporta și ei mere în Rusia.

Exportul de mere în Rusia reprezintă între 2 și 3 procente din valoarea exporturilor Republicii Moldova în 2019. În cifre absolute, dintr-o valoare a exporturilor de 2,77 miliarde de dolari, exportul de fructe și nuci în UE a constituit 101 milioane de dolari, aceleași produse exportate în spațiul CSI – 91 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din acestea reprezintă merele exportate în Rusia. Însă dintr-un volum total al exporturilor de fructe și nuci de 211 milioane de dolari, exporturile de mere în Rusia abia dacă reprezintă un sfert. Cât despre destinația exporturilor de fructe și nuci, observăm că UE a depășit deja Rusia. În acest moment UE, și nu Rusia, este piața noastră principală pentru exportul de fructe și nuci.

Însă ascultându-l pe pșîdinti, ai impresia că în afară de mere în Rusia, R.Moldova aproape că nici nu mai exportă altceva. În același timp, peste 1,83 miliarde de dolari (din totalul de 2,77) reprezintă exportul în Uniunea Europeană – o proporție de 65,8%. În România se exportă mărfuri în valoare de 765 de milioane, adică 27,5% din total, ceea ce face din România principalul partener comercial la export al Republicii Moldova, dacă luăm în calcul doar statele. Către toate țările CSI se exportă mărfuri în valoare de 434 de milioane de dolari, adică 15,61% din total, de aproape două ori mai puțin decât în România.
În același timp, în Rusia ajung exporturi moldovenești în valoare de 249 de milioane de dolari, adică 8,96% din total, de peste 3 ori mai puțin decât în România.

Chiar și la capitolul importuri (în valoare de 5,8 miliarde de dolari), România depășește Rusia, cu doar puțin sub 15% din total (ocupând poziția 1 în topul statelor din care se importă mărfuri în R.Moldova), în timp ce Rusiei, cu toată dependența de gazul importat de acolo, îi revin doar 12%. În total, 49,5% din importurile Republicii Moldova provin din UE, și 24,2% din CSI. Tendința este de creștere a ponderii României și Uniunii Europene atât la export, cât și la import.

Sumând datele exporturilor și importurilor, ajungem la concluzia că, în balanța comercială a Republicii Moldova, România ocupă de departe locul 1, cu aproape 19%, sau peste 1,6 miliarde de dolari din 8,6, în timp ce Rusia are aproape 11%, sau peste 900 de milioane de dolari. O diferență aproape dublă.

În același timp, Uniunea Europeană deține o pondere de aproape 55% din comerțul exterior, iar CSI – 21%. Sunt date ale Biroului Național de Statistică, accesibile oricărui cetățean la o simplă căutare pe Google.

Odată cu punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău, apar premizele pentru reducerea importului din Rusia în jumătate, ca urmare a reorientării importurilor de gaz, ceea ce va coborî această țară de pe poziția a doua pe locurile 6-7 în topul importului. Și dacă actuala guvernare va prefera să păstreze și pentru 2021 dependența de gazul rusesc, din motive politice, următoarea va rezolva această problemă foarte rapid, deoarece acum avem cu ce.

Igor Dodon încearcă să inducă în eroare milioane de persoane, prezentând o situație denaturată a comerțului nostru exterior. În condițiile în care România a ajuns partenerul numărul 1, cu aproape o cincime din totalul balanței comerciale, Dodon repetă obsesiv, ca o mantră, piesa sa preferată – exportul merelor în Rusia. Toate cifrele le prezintă în lei moldovenești, ca să fie cât mai impresionant.

Asta nu înseamnă că nu e important să exportăm mere. Însă condițiile în care se face acest export sunt netransparente, pșîdintili controlează lista exportatorilor – doar anumite firme pot exporta. Pentru că și pșîdintili e om, politician moldovan, ceea ce înseamnă că are și el nevoie de niște otkaturi. Tipărirea pliantelor electorale și plătirea propagand… iștilor din trust costă bani. Iar kuliokul lui Cornel are fund.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dan Nicu

Dan Nicu

Un comentariu

  1. LivStOmer
    24 august 2020

    Pshidintili pare, in poza, c-a mai slabit, fata de momentul cand facea baie la copca, in decembrie, avand alaturi halat de baie cu stema tarii. Il epuizeaza, probabil, drumurile dus-intors catre anticamera lui Putin, asteptarile indelungate….poate binevoieste si pleaca acolo definitiv, zic, si sper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian