FUNDATIA IOAN BARBUS

De ce este Italia epicentrul epidemiei de coronavirus din Europa?

Coronavirusul ar putea declanșa o criză globală care, în Europa, ar începe probabil în Italia. Lombardia și Veneto furnizează 1/3 din PIB-ul Italiei. Deja se estimează că cifra de afaceri din turism ar putea scădea cu 4 miliarde EUR.

Există mai multe motive pentru care Italia este epicentrul epidemiei de coronavirus în Europa: globalizarea, mafia și apropierea de China.

Potrivit Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor, turiștii cheltuiesc în această țară peste 40 de miliarde de euro pe an. În fiecare an, însorita Italie este vizitată de aproape 55 de milioane de străini. Este una dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume. Industria turistică generează direct peste 5% din PIB, și indirect peste 11%, oferind locuri de muncă pentru aproape 1,25 milioane de oameni.

Globalizarea

Dacă adăugăm la aceasta faptul că Italia se află în pragul recesiunii, rețeta pentru criză este, practic, gata. Dacă întreaga țară ar fi cuprinsă de panică, veniturile din turism – filoane aurifere pentru aproape toate regiunile Italiei – ar putea fi anul acesta în pericol. Zi de zi, apar tot mai multe știri alarmante. Există deja peste două mii de cazuri, crește numărul victimelor și apar noi focare în toată țara (cifre de la începutul lunii martie, când a fost scris articolul, n.trad.). Și încă tot nu se știe cine este așa-numitul „pacient zero” de la care a început infecția. Unele mass-media spun că ar fi un om de afaceri din Milano, altele că este un fermier din regiunile nordice.

Cert este însă că unele zone din Veneto și Lombardia amintesc de cele din China, și poate mai mult pe cele din filmele de science-fiction. Anna Golędzinowska, fostă model care locuiește în Italia, a informat prin rețelele sociale că oamenii sunt aproape de panică, se ceartă pe la casele de marcat ale magazinelor de mâncare și își smulg unii altora din mâini produsele alimentare mai atractive. Rafturile goale amintesc de timpul comunismului, când producția și furnizarea de materii prime stagnau. Pare într-adevăr înfricoșător.

Este interesant faptul că Italia a făcut față cu bine amenințării teroriste. Este practic singura țară mare vest-europeană care nu a cunoscut vreun atentat spectaculos. Serviciile acestei țări au făcut față pericolelor în mod exemplar, zădărnicind multe acte teroriste pregătite în această țară. Ele au acționat foarte discret, fără să trezească suspiciuni, furnizând opiniei publice doar informații minime despre aceasta. Pe de altă parte, Italia a fost prima țară din Europa care a înăsprit toate normele de siguranță, mai ales în privința monumentelor și obiectivelor turistice. Vederea transportoarelor blindate și soldaților înarmați până în dinți s-a înscris permanent în peisajul străzilor, dar a avut în mod evident un efect disuasiv asupra potențialilor agresori.

Este cu adevărat o realizare uriașă faptul că Italia s-a descurcat fără să izbucnească panica, mai ales având în vedere faptul că în țară activează un număr mare de celule ale unor organizații islamiste, alimentate cu regularitate de imigranți. La un moment dat, italienii au rămas într-adevăr singuri cu problema migrației. Conform datelor oficiale (Biroul Național de Statistică italian și Ministerul de Interne), creșterea migrației a provocat o creștere a numărului de infracțiuni. Italia rămâne una dintre principalele țări de pe ruta migrației, dar majoritatea noilor sosiți vin din Africa, nu din Asia.

China

Deja de secole, italienii cultivă legături cu Imperiul de Mijloc. Amintesc cu mândrie de călătoria lui Marco Polo de la Veneția în China în 1271. Când președintele Xi Jinping a venit în Europa anul trecut, Italia a fost pe primul loc pe lista sa. Roma s-a alăturat proiectului de pionierat al creării Noului Drum al Mătăsii. Inițiativa a fost întâmpinată, dacă nu chiar cu entuziasm, cel puțin fără vreo opoziție substanțială, de către toate forțele politice din Peninsula Apenină.

Principalul punct de interes al chinezilor erau desigur porturile italiene. Companiile chineze doreau să devină investitori în cadrul unor noi proiecte, pentru a controla fluxul de mărfuri asiatice spre Europa. Genova și Trieste urmau să devină poarta chineză către Europa. De remarcat este faptul că mai devreme chinezii deveniseră proprietari majoritari ai portului grecesc Pireu, și minoritari ai celui olandez Rotterdam, ca și ai Anvers-ului belgian. De asemenea, au în vedere și noi investiții la Hamburg.

Încă de la început, această tot mai strânsă cooperare a fost observată îndeaproape de către Uniunea Europeană și Statele Unite, care au avertizat împotriva unei docilități excesive. Bruxelles-ul a trimis în mod repetat Romei semnale de avertizare, numind Italia cal troian al Chinei în Europa. La rândul lor, Statele Unite se tem că s-ar putea crea o dependență a unor elemente strategice ale infrastructurii de transport NATO față de o putere competitivă.

Chinezii încearcă să pună încet-încet stăpânire pe micul comerț și mica industrie textilă din Peninsula Apenină. Doar în orașul Prato din Toscana, lângă Florența, locuiesc 35.000 chinezi, dintre care 20.000 în mod ilegal. Dintre cele 3.200 de firme înregistrate acolo, 3.000 aparțin asiaticilor. Chinezi sunt specializați în contrafaceri de înaltă calitate. Ei prind ultimele tendințe în materie de modă și își dau drumul imediat pe piață unor produse omoloage. Fenomenul își are deja un nume, „pronto moda” (moda rapidă). Se vorbește, de asemenea, despre un „asediu chinezesc”, de la titlul unei cărți despre acest fenomen (”L’assedio cinese : il distretto senza regole degli abiti low cost di Prato”, de Silvia Pieraccini, Milano 2010, n.trad.).

În urma izbucnirii epidemiei de coronavirus au fost luate măsuri stricte de precauție în oraș. Mulți locuitori s-au întors din China, unde au sărbătorit Anul Nou. Copiilor din familiile chineze li s-a interzis să meargă la școală, iar mulți dintre ei sunt monitorizați îndeaproape de serviciile medicale.

Mafia

Deocamdată, epicentrul infecției din Italia include Veneto și Lombardia. Dar apar noi infecții și în regiunea capitalei, Lazio, pe coasta de vest – în apropierea portului Genova, și chiar în Sicilia. Pentru observatorii atenți ai vieții din această țară, aceasta nu ar trebui să vină ca o surpriză. La urma urmei, Italia este o piață puternică pentru imigranții ilegali și traficul de persoane. Un cunoscut jurnalist și autor de cărți, Roberto Saviano, a descris piața ilegală a unor fabrici, situate în vecinătatea orașului Napoli, în care camorra produce contrafaceri ale unor mărci textile cunoscute. Regiunea Campania este plină de muncitori ieftini din Asia.

Grupurile infracționale italiene fac nu numai trafic de sclavi pentru muncă, ci și de prostituate asiatice. Traficul de persoane și forță de muncă ieftină este o sursă importantă de venit pentru multe bande, nu numai în Campania, ci și în Puglia și Calabria. Grupurile infracționale au pus stăpânire pe producția și piața de alimente, și chiar pe agricultură. Tocmai aici ajung sclavii contemporani, cărora le sunt luate pașapoartele și sunt forțați să lucreze peste puteri, adesea pentru niște lefuri de foame. Oamenii nu protestează, pentru că, și așa, adesea câștigă mai bine decât în ​​țările din care provin.

Cifra de afaceri a Agromafiei este estimată la aproape 22 de miliarde de euro și crește cu o rată de 30% pe an. Institutul de Cercetări Eurispes estimează că jumătate din agricultura și industria alimentară italiană este deja sub controlul mafioților. Grupurile infracționale includ și zeci de mii de afaceri și restaurante legale, în care sunt spălați banii din traficul de droguri, furturi, extorsiuni, răpiri și taxe de protecție.

Problema muncii în condiții de sclavie, a muncii forțate, precum și cea a imigrației necontrolate din Asia, cu siguranță pot accelera răspândirea coronavirusului în această țară. Muncitorii chinezi ilegali sunt în afara oricărui control legal și medical. Prin urmare, este de așteptat ca starea precară de sănătate a multora dintre ei să fie ascunsă.

În Italia, acționează și grupuri infracționale chineze, clanuri ale Triadelor, care se ocupă cu comerțul mondial și obțin profit din jocurile de noroc, falsificare de documente și asasinate la comandă. Astfel de grupuri chinezești puternice se găsesc la Milano, în sus-menționata Toscana, în Lombardia și Lazio. Prin urmare, era de așteptat ca cele mai multe știri despre noi cazuri să vină tocmai de acolo.

Coronavirusul ar putea declanșa o criză globală care, în Europa, ar începe probabil în Italia. Lombardia și Veneto furnizează 1/3 din PIB-ul Italiei. Deja, grupul Confesercenti estimează că cifra de afaceri din turism ar putea scădea cu 4 miliarde de euro. Până la 15.000 de firme ar putea fi amenințate de faliment. Și industria alimentară ar putea înregistra pierderi de câteva miliarde de euro. Moda și fotbalul – simboluri ale Italiei – pot fi, de asemenea, afectate de această criză. Industria modei, responsabilă pentru 5% din PIB, oferă locuri de muncă pentru mii de oameni. În același timp, mass-media relatează că au fost contaminați unii dintre microbiștii care urmăresc meciurile din Liga Campionilor. Dacă se confirmă acest lucru, atunci italienii vor fi nevoiți, probabil, să se lipsească, în Postul Mare, nu numai de competițiile europene, ci și din iubita lor Serie A.


Autorul, Dr. Tomasz Teluk, fondatorul și directorul Institutului Globalizării (www.globalizacja.org)
Articol apărut la 4 mar 2020 pe portalul polonez niezalezna.pl, sub titlul „Koronaitalia”.
Traducere Anca Cernea. Publicat de ILD cu permisiunea redacției niezalezna.pl.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian