Cine are o lungime de 320 de kilometri, costă doar un miliard de euro (3 milioane euro/km), este monitorizată “cu un sistem deştept de camere video, conectate la satelit, care vor recunoaşte automat proprietarul maşinii în punctele de colectare a taxei, iar banii vor fi retraşi direct dintr-un cont bancar”, şi va fi gata anul ăsta, nu peste mult timp? Ei? “O autostradă la unguri !” Răspuns greşit! Ăia şi-au “ţesut” demult ţara cu autostrăzi; doar de le-o trece prin cap să-şi facă una şi pe sub pământ.
Hai să vă întreb altfel: cine are 320 de kilometri (dintre care ultimii 37 de km vor forma centura de nord a municipiului Iaşi), costă doar un miliard de euro, şoferii conduc cu ochii după sateliţi, începe la Târgu Mureş şi nu se va termina niciodată… nici măcar la Sculeni? Ei?
“Braşoava lui Ludovic Orban!”. Bravo, răspuns corect!
Marele om politic braşovean, cel care s-a rostogolit de pe Tâmpa oraşului până-n postul de ministru al transporturilor, a lăsat chitara şi şpriţul deoparte pentru a anunţa, în 2007, că vremurile când în România se construiau 7 km de autostradă pe an au apus… şi asta pentru că a răsărit el! Atunci au aflat românii, de la urmaşul celor care în vechime au inventat braşoavele, că în caţiva ani se vor duce, de-or vrea, şi până la buda din fundu’ curţii pe autostradă! Nu şi până la Buda–Pesta.
Azi, în 2013, unii mai au o speranţă; cu ea alături, merg cu 50 km pe oră prin localităţi. Îşi zic: ministru al transporturilor este “magicianul” Relu Fenechiu; poate reuşeşte el să facă o minune! Aşa cum a reuşit să vopsească nişte transformatoare aruncate la fier vechi, de le-a vândut apoi, nou nouţe, lui Electrica Moldova, va reuşi, spun tot ei, să dea la o parte şi vacile ce pasc pe proiectul autostrăzii, la Sculeni, şi va tăia panglica inaugurală!
Numai că: “Eu sa vă spun foarte transparent: nu sunt un fan al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş” ! Şi asta n-a zis-o vreun fitecine, ci taman Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură de interes naţional. Subliniez “de interes naţional”!
Şi cine ştie mai bine care, şi unde, ne este “interesul naţional”, decât primul ministru – Viorel Ponta. Acesta a vorbit cu părere de rău despre “braşoava cu 4 benzi” a lui Orban : “”Târgu Mureş – Iaşi este o autostradă extrem de importantă, marea problema este că e foarte scumpă, fiindcă trece peste munte şi că nu există nici pe fonduri europene o soluție de finanţare. Dacă se găseşte o soluţie de parteneriat public-privat, ar fi un lucru extraordinar să uneşti Transilvania cu Moldova la o sută de ani după ce ne-am unit politic”.
Acum, după ce ne-am convins, dacă mai era nevoie, ce prim ministru inteligent avem, hai să vă mai testez odată: cine are 58 de kilometri, 18 tuneluri, trebuia sa fie gata în 2014, nu este foarte scumpă pentru că nu trece peste munte (sic) şi va uni Muntenia cu Transilvania la 150 sau 200 de ani după ce acestea s-au unit politic?
Pâna găsiţi răspunsul am să remarc că Ludovic Orban i-a suflat în gură, ca semn al prieteniei ce leagă USL, lui Ponta cel care-l imită, n-am spus plagiază, în materie de “braşoave cu 4 benzi”. Numai ca “Zâmbetul cârlan al României” – “cârlan” l-a botezat ăl bătrân – a dus “braşoava” pe culmile perfecţiunii, declarând nonşalant: “Pe 28 februarie se anunţă precalificarea probabil pentru Bucureşti-Braşov, nu e Comarnic-Braşov. Dacă nu este gata până în 2016, nu mai candidez.”
Apogeul demagogiei tupeiste! Cu asta chiar că le-a închis gura celor care se întreabă uluiţi cum dracu’ a ajuns ăsta prim ministru!
6 Comments
Daniel Francesco
21 February 2013Omule, se pare ca nu intelegi frenezia imposturii si a impostorilor!
Bogdan Calehari
21 February 2013Da, privindu-i in actiune mai c-am putea spune: frenezia ingroapa Romania!
Liv St Omer
21 February 2013Nu mi-e clar, ce e in poza?
Liv STOmer
21 February 2013Serios, ce reprezinta poza? Autostrada in chestiune/alta?
Bogdan Calehari
21 February 2013In poza sunt ruinele celui mai mare viaduct din Romania si cel de-al doilea mai lung viaduct din Europa dupa cel de la Millau din Franta. Face parte din autostrada Bechtel si de afla situat langa castrul roman Surplacu de Barcau. Peste 1000 de ani, cei de atunci, ii vor putea admira ruinele. Putem spune, deci, ca reprezinta o importanta investitie in turism a guvernului Nastase ????
Liv STOmer
21 February 2013Tare asta, cu „investitie in turism”….la 1876, englezii sapasera deja 2 (doua!!) tuneluri pe sub Tamisa, noi ne chinuim incqa si-acum sa extindem metroul prin Bucuresti….uite si de-aici, alta „opera mareata” a lui „Şică”….
http://www.evz.ro/detalii/stir…..25539.html
De fapt, sa fiu sincer, nu-mi dau seama de nu cumva e vorba de aceeasi megalomanie. Oricum….ultra-penibil. Ultra-penibil. Cand mergi „afara” si vezi ce se construieste/s-a construit acolo, si mai ales cum, chiar te apuca greata de „neantul valah”. Pai numai un exemplu, ca sa intelegi despre ce vorbesc: la noi, inciuda tuturor legilor existente de protectia muncii, nu se pun balustrade din acelea, ingradiri din scanduri, cand se toarna ultima placa de beton; la ei se pun din astea, si daca e cladire cu doar un singur etaj. Ca nu de alta dar, scandurile,le-ai pus, le-ai scos, dar fara ele, mor oameni. Sau nu stiu daca a existat vreodata in vest vreo constructie unde sa ajungi pana la etajul 2 catarandu-te pe mormanul de caramizi, pt. ca santieristii n-au mai avut nici chef si nici bani pentru scara de lemn, asa cum mi s-a intamplat mie la o casa in Berceni. Deh. Tara frumoasa, pacat ca-i locuita.