SIR KENNETH CLARKE’S CIVILISATION: Parea 1, Partea 2
Un documentar foarte interesant şi pentru profani, ca subsemnatul, în care cele mai importante creaţii ale civilizaţiei occidentale sînt explicate simplu şi pe înţelesul tuturor.
Într-un moment în care ideologia relativistă a multiculturalismului, care pretinde şi legiferează că toate culturile sînt egale de cîteva decenii (cu excepţia celei occidentale care este retrogradă şi detestabilă), a umplut Europa occidentală cu zeci de milioane de imigranţi musulmani, devine şi mai important să ne reamintim de ce nu este aşa. Încercaţi să priviţi acest documetar ca o recapitulare a motivelor pentru care civilizaţia născută pe axa Ierusalim-Atena-Roma este neîndoielnic superioară islamului, şi desfiinţează relativismul ideilor atît de la modă, prevalente elitelor conducătoare occidentale.
Am întrat în UE. Aceste probleme ne privesc direct şi pe noi, românii.
SIR KENNETH CLARKE’S CIVILISATION: Romantism şi realitate
Acest episod explorează lumea gotică a celui de-al XIV-lea secol european, o epocă a cavalerismului, a cortoaziei şi a romatismului. Arhitectura a atins un punct de extravaganţă inegalată pînă atunci, iar imaginea femeii în artă reflecta o perspectivă cavalerească, cu Sfînta Fecioară drept culme a reprezentării acelui ideal. Curtoazia era subiectul lungilor povestiri şi poeme care au influenţat scriitori romantici din secolele ce aveau să vină. Printre marii patroni ai artei şi învăţăturii a fost Jean de France, Ducele de Bey, ale cărui manuscrise descriau viaţa de la curte şi scene din mediul rural al Franţei medievale. Francis de Assisi, refuzînd confortul material pentru o viaţă în sărăcie dedicată ajutorării celor mai puţini norocoşi şi reconstruirii de biserici, a fost atît de influent încît Popa Innocent al III-lea i-a dat permisiunea de înfiinţare a unui nou ordin. Bazilica ridicată după moartea acestuia, decorată de cei mai mari pictori din Italia secolului XII şi XIV, era o capodoperă a arhitecturii gotice şi un memorial iconic adus unui om al cărui cult pentru sărăcie urma să fie contrazis de Biserică şi imperiul ei financiar în extindere. Băncile şi capitalul erau concentrate în mîinile cîtorva familii; bancherii erau şi colecţionari de artă ce încurajau artişti ca Giotto, ale cărui figurine reflectau o soliditatea şi un realism ce anticipau Renaşterea. Scrierile lui Dante, în special Divina Comedie, au aparţinut erei goticului timpuriu, al marilor catedrale; echivalentul său în sculptură era Giovanni Pisano. Romantism and Reality
Text: The American Film Institute catalog of motion pictures
1 Comment
despina
21 February 2010Este o perioada fascinanta!
Mereu raman inmarmurita cand vad diverse opere realizate in aceasta perioada.