FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Franța & Israel: urme de gloanțe de pe două camioane ucigașe

Avem două cabine de camion. Mai precis, două cabine de camion ciuruite de gloanțe. Și mai exact: două cabine în care au stat două bestii, doi teroriști care au ucis cu o cruzime absolută și cu sînge rece oameni. Foarte mulți oameni.

Să le spunem Cabina nr.1 și Cabina nr.2. Și să rezumăm, foarte scurt, ce este cu fiecare dintre ele.

Cabina nr 1:

Cabina nr 2:

Cabina 1 este a unui camion care a lovit din plin mulțimea acum un an, în Europa. În Franța, la Nisa, chiar de Ziua Națională a acestei țări, Mohamed Bouhdel a mers peste oameni de-a lungul a mai bine de un km și jumătate. A ucis 85 de persoane și a rănit alte 100. Procurorul general al Franței a declarat, la scurt timp după teribilele crime, că acest atentat ”poartă înseamnele terorismului jihadist”.

Cabina numărul doi este a unui camion care a lovit din plin mai mulți tineri soldați în Ierusalim, în 8 ianuarie, anul acesta. Fadi al-Qanbar a ucis 4 soldați și a rănit alți 17. Era palestinian și, la fel ca și șoferul ucigaș de la Nisa, era simpatizant al Statului Islamic.

Priviți acum, cu atenție, vă rog, dispunerea găurilor de la gloanțele care au lovit cabina. Este un exercițiu inconfortabil, dar extrem de relevant, căci aceste două imagini stau și sub o umbrelă amplă a parabolei. Cruzimea, animalitatea, neantul agresiv sînt, a propos de gesturile celor doi șoferi-teroriști-ucigași, perfect comparabile. Dar nu și răspunsurile la gesturile lor. Repet: cele două atentate funcționează și ca parabole.

Simplu și de bun-simț spus: în primul caz, locul șoferului nu e țintit și nici lovit; în al doilea, s-a tras drept la țintă, exact către sursa crimei.

Imaginea cu urmele gloanțelor de pe cabina camionului de la Nisa vorbește și despre spaimă, despre un fel de tremur al mîinii care trebuie să oprească cu fermitate ceea ce e teribil și ceea ce este totalmente de neacceptat – politic, uman, religios. Interpretativ: e ca și cum o imensă problemă, cît se poate de reală, inumană în cel mai înalt grad, nu e recunoscută ca atare. În cazul al doilea, în Israel, avem replica promptă și adecvată față de ceea ce este de nenegociat. Avem o pedeapsă exemplară și imediată a barbariei. Prima imagine vorbește despre frică și despre indecizie – la limită, despre un refuz al realității; a doua, despre reacția fermă și corectă a civilizației față cu neatul ucigaș. Poate că nu e chiar întîmplător faptul că Israelul e singura democrație într-un cazan politic fierbinte, așa cum e Orientul Mijlociu. Și, la fel, nici amănuntul că multe dintre democrațiile vestice, cu elite politice tot mai decuplate de la realitate, sînt asaltate din ce în ce mai insistent de demoni ai populismului și extremismului (fapt care, să fiu bine înțeles, nu înseamnă o soluție, ci o agravare a problemei).

Aș vrea să cred că, în viitorul imediat și mediu, nu vom mai avea asemenea imagini și, cu atît mai puțin, tentația de a le compara, scoțând în evidență ceea ce, în mod fundamental, le diferențiază. Mă tem însă că aș fi prea naiv și din cale-afară de idealist dacă aș îndrăzni să cred așa ceva…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Pătrășconiu

Cristian Pătrășconiu

s-a născut la 3 decembrie 1976 la Drobeta-Turnu Severin. Este licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Publicist, scriitor. Este o prezență constantă în presa culturală din România.

3 Comments

  1. Cristian Ganciu
    19 January 2017

    La Nisa, gaurile din partea dreapta a parbrizului, in timp ce masina are volanul pe stanga, se datoreaza, foarte probabil, faptului ca tragatorul se afla undeva spre dreapta camionului si a tras oblic in timp ce in celalalt caz, tragatorul/tragatorii s-au aflat in fata camionului (cel putin unul din ei).
    Asta ar explica pozitionarea gaurilor stanga-dreapta.
    Ce nu e de explicat este imprastierea (gruparea) gloantelor.
    Foarte imprastiate pe verticala, la Nisa, aratand surprindere si graba.
    In Israel, dupa cum sunt grupate gloantele, par sa fi fost cel putin trei tragatori, unul chiar in fata camionului iar alti doi putin in lateral, stanga si dreapta, fata de primul.

  2. Daniela Paun
    19 January 2017

    La Nisa, nu erau polițiști în apropiere. Camionul a fost oprit de un erou. A fost o neglijenta criminala din partea autorităților, după Campionatul European de fotbal. Acolo, la circ, a fost siguranță maxima.
    Berlinului de-abia mai e amintit în Germania.
    În Israel, am înțeles că s-a intrat intr-o coloana de femei soldat. În Israel, toată lumea capabila sa poarte o arma, trece alternativ din rezerva în serviciu activ și vice versa. Femeile trebuie sa facă armata.
    In Romania bine ar fi sa se reintroduca armata pentru barbati. Israelul e o societate care se apără. Au învățat prin lecții dure.

  3. dr pepper
    19 January 2017

    Cred ca oricine a facut cunostinta cu poligonul cat de cat isi poate da seama de haosul politistilor de la Nisa. Ar trebui bagati serios la antrenamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *