Specialistul în relații internaționale, istoric, analist și “profesor” (cf. lui Rareș Bogadan) etc, Ștefan Popescu spunea pe 19 februarie 2017 la Realitatea, ca de altfel la fiecare apariție TV, că trebuie “Să fim lucizi!!”. În traducere, trebuie să strângem relațiile cu Rusia.
Analistul și istoricul atrage atenția asupra “isteriei [rusofobe] din opinia publică românească” și dă ca exemplu ceea ce el spune că ar fi fost reacția din presă la întâlnirea dintre proaspătul numit Ministru de Externe Meleșcanu și ambasadorul Rusiei, pe 13 februarie. Realitatea e un pic diferita: lui Meleșcanu i s-a reproșat nu întâlnirea în sine, ci conținutul acesteia, și faptul că a trebuit să aflăm de la Kuzmin despre ce a fost vorba . Dar pentru analistul Popescu principala problemă a relațiilor ruso-române este “isteria” criticilor Rusiei, nu comportamentul pro-rus al lui Meleșcanu; nu amenințările Rusiei cu invazia la adresa României, ci “isteria” amenințaților. Despre întâlnirea Mele-Kuzmin, deci și despre acorduri, Popescu a spus la Realitatea că sunt ceva “absolut normal!”, “o banală întâlnire!!” Un alt exemplu de “isterie” dat de expert a fost reacția la vizita lui Corlațeanu în 2013, la Moscova, dar, la fel ca acum, ce a fost criticat în presă nu e neapărat vizita, ci mai faptul că în urma vizitei a apărut Centrul Cultural Rus (în care același Popescu a conferentiat pe 8 februarie a.c. În sine, nu e nimic rău în asta, dar depinde de subiectul conferinţei. Din câte am înţeles a explicat onoratei audienţe politica externă rusă în lumina discursurilor/articolelor lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Adică a intrat în secţia de “aghitprop” a ruşilor.)
Care-i problema cu ce-a făcut Meleșcanul
A fost de acord cu ambasadorul rus, în numele României, cu un “nou Program de cooperare in domeniul culturii, educatiei, mass-media, sportului, tineretului si turismului, un nou Protocol de cooperare in domeniul invatamantului pe perioada 2017-2022, intre Ministerul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania, precum si Protocolul privind desfasurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare stiintifica intre aceleasi ministere (asa-numitul memorandum de granturi).”
Exact ce are nevoie România acum, nu? Nu chiar, cred că strângerea relațiilor cu Rusia, la fel ca OUG 13, a avut în spate gândul pesediștilor la scăparea de inchisoare, nu prioritățile României. Nu știu pe nimeni, nici măcar proruși, care să fi spus până acum că vor mai multe cărți rusesti, mai multe filme rusești, mai multe concerte ale Corului Armatei Rosii (bolșevice) la București, mai multe afișe cu secere și ciocane. Cu siguranță nu avem nevoie de mai multe evenimente la care să vorbească Ernu, Capsali, mai multe conferințe cu Bogdan Duca de la Sputnik. E posibil ca Centrul Cultural Rus să aibă nevoie de un generator electric pentru ca Dl Popescu să poată conferenția în condiții optime (nu pe întuneric, ca hoții), dar asta se poate aranja și fără acorduri bilaterale și dezghețări România-Rusia. Nu cred că avem nevoie nici de un Russia Today în limba română, apropo de cooperare mass-media, iar România se poate descurca excelent și fără Centrul Cultural Rus.
Mai ales acum acum, când Rusia ne amenință în mod repetat cu invazia și a declarat România, foarte recent, o “amenințare clară la adresa noastră” din cauza scutului de la Deveselu.
Ma întreb, atunci, cum poți înmulți relațiile de prietenie cu un stat pe care l-ai declarat inamic? Știe cineva câte schimburi culturale și colaborari în mass-media, turism și sport etc există între Iran și Israel, sau între Hamas și Israel? Din punctul de vedere al Rusiei, pentru ca România să nu mai fie un stat inamic, trebuie să renunțăm la scutul de la Deveselu. Fără asta, intâalnirea lui Kuzmin și Meleșcanul ori nu au sens, ori înseamnă altceva.
Îmi scapă ceva, dle Popescu?
P.S.
- Despre “profesorul” Ștefan Popescu unele surse spun că e “profesor universitar” la SNSPA, altele ni-l prezintă drept “lector”, “conferențiar” sau “profesor asociat”. Adevărul e că nu e clar, diferitele surse sunt contradictorii. De exemplu, site-ul TVR ni-l prezintă drept “lector” în iulie 2014, iar în aprilie același an se recomanda drept “conferențiar“, deși conferențiar universitar este o funcție superioară celei de lector universitar.
- Conform clasicradio.ro, Ștefan Popescu a fost consilierul lui Andrei Marga în 2012, când acesta, proaspăt numit în funcția de Ministru de Externe, lansa faimoasa observație: “Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa și de la noi să fie la fel de competenți”.
- Ștefan Popescu are și repere intelectuale:
P.S.2
În februarie Ștefan Popescu a fost căutat și intervievat de Rossia 1, un canal TV național din Rusia care a venit la București să facă un reportaj despre protestele împotriva corupției și despre dezastrul care ar fi produs în România de cei 10 ani de UE. Puteți urmări reportajul aici (analistul Popescu apare de la minutul 2:10).
Actualul ministru de Externe al României democrate a justificat, într-o lucrare de diplomă din 1966, necesitatea și legalitatea uneia dintre cele mai mari nelegiuiri comise de comuniști: naționalizarea. Pentru a-și susține teza, Teodor Meleșcanu folosește documente din Marx, Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lenin, Buletinul Oficial Comunist și argumente juridice.
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.