FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Krautrock

Unii zic că germanii au inventat farfuriile zburatoare. Se ştie sigur că nepoţii acelor germani au inventat muzica de bord.

Kraftwerk — Ruckzuck (1970, live la postul tv WDR)

Tangerine Dream — Ricochet (1975, live in catedrala din Coventry; fragment 1 & 2)


Can — Paperhouse (1972)

Frumpy — How the gypsy was born (1971)

Neu! — Weissensee (1971)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

9 Comments

  1. costin
    24 May 2008

    foarte tare!

  2. costin
    24 May 2008

    aa.. si stii Can? tot din perioada aia, tot nemti, cred ca prieteni. Mie imi plac ceva mai mult Can

  3. Francesco
    24 May 2008

    Emil:

    Ai atins o zona sensibila cu Kraftwerk, zona Cornel Chiriac si Andrei Voiculescu. Nu reusesc sa-mi aduc aminte care din ei ne-au recomandat formatia germana dupa aparitia albumului Autobahn.
    Nu m-am impacat niciodata cu versiunea oficiala a mortii lui Cornel, iar „pedeapsa” data ucigasului sau, de opt ani de inchisoare a fost o batjocura.

  4. bugsy
    24 May 2008

    Ascult The ROBOTS si Radioactivity si nu/mi vine sa cred ce puteau sa cante acesti germani acum 40 de ani aproape. Interesant ce inseamna ignoranta si gandirea schematica, „in clisee”, dar la vremea lor, Kraftwerk au fost, nu de putine ori catalogati ca fiind o trupa nazi. Acum, Rammstein, cel mai nou si bun produs „made in Germnay” de pe scena rock, este la fel catalogat, drept un grup nazi. (cover-ul lor THE MODEL dupa Kraftwerk suna bine de tot). TRANSEUROPEEXPRES!!!!!

  5. emil
    24 May 2008

    Costin, Francesco, Bugsy.
    Can? Desigur, fenomenul Krautrock ar fi incomplet fara ei.

    Francesco, uite si un expemlu de Krautrock mai „mainstream”. Zic de Frumpy, o trupa a la Purple – Spooky Tooth, dar mai ales in genul de rock pe care il ascultam de la Chiriac si Voiculescu.

    Bugsy, asa e, daca stai si te gindesti cit de veche e aceasta muzica, iti dai seama cit de vizionari au fost acesti artisti. Geniul german, daca isi pun mintea la ceva dau clasa si influenteaza profund viitorul. Nu stiam de asocierea Kraftwerk – nazism. Stupida. Apropo de Kraftwerk. Pina in ’72 ’71 au fost un cvartet. Apoi, doi membri au parasit grupul si au infiintat Neu!, un alt grup de avangarda. O sa adaug un sample si cu ei.

  6. bugsy
    24 May 2008

    Emil, intr/adevar stupida asocierea. ea a fost facuta, in special, de jurnalisti.
    „It has been suggested occasionally that Kraftwerk’s concentration on machines reflects Nazi or otherwise fascist views. There is no evidence to support such speculation. Regrettably this has not stopped some of the less intelligent journalists over the years from concluding that an interest in technology coupled with being German equates to Nazism! The front cover design for The Man-Machine has caused some to comment on fascist imagery, but given that the uniforms are red and the title repeated in Russian, any reference is clearly to Soviet imagery (the Russian Constructivist artist El Lissitsky is an acknowledged influence on the design of the album sleeve).

    This issue is covered in Pascal Bussy’s book Kraftwerk: Man, Machine and Music. In his autobiography, Wolfgang Flür writes of the „dreadful mass stupidity and repulsive military fanticism of a generation submissive to orders”.

  7. Francesco
    24 May 2008

    Costin,

    Chiar ma intrebam ce e cu tine, pe unde calatoresti…Am sa „sap” dupa Can, I promise.
    Emil, chiar suna bine Frumpy, tocmai am terminat de ascultat Frumpy – Take Care of Illusion 1971 si How The Gypsy Was Born.

  8. Francesco
    24 May 2008

    Adaug un site pentru fanii progressive rock: http://www.progarchives.com/ ce isi propune sa devina „the most complete and powerful progressive rock resource„.

  9. Panseluţa
    24 May 2008

    Francesco:
    Cornel Chiriac de la Europa Libera? Ce vremuri… Il ascultam noaptea in pat la umilul radio cu tranzistori ceausist, ala imbracat in piele maro si purtat pe curea de junii care se plimbau agale pe bulevard in cautare de fete. La mine acasa nu se asculta Europa Libera pe fata, din motive care e mai bine sa ramina ingropate.
    Chiriac era extraordinar prin fler artistic, inteligenta, eruditie.
    Oricum, daca n-ar fi fost Chiriac, n-as fi descoperit-o pe Monica Lovinescu, dar a fost tirziu pentru mine. Oamenii liberi din generatia mea aveau de multi ani Europa Libera pe post, deschis, zi si noapte. Ma obisnuisem sa ma duc la colegi si prieteni si sa aud, in fundal, zumzetul enervant al bruiajului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *