FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Reduceti pensiile activistilor comunisti si securistilor

Petitite pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt initiata de Societatea de Studii Istorice din România, Iasi, 12 ianuarie 2010.
Adeziunile pot fi trimise în continuare la adresa asociatiassir@yahoo.com, sub forma: nume, profesie, orasul de rezidenta. Lista completa a semnatarilor petitiei se gaseste pe site-ul: https://ssir.org.ro/.

Prin aceasta petitie, readucem în atentie solicitarea societatii civile de reducere a pensiilor fostilor activisti comunisti de rang înalt si a responsabililor din aparatul represiv al Securitatii.

Aceasta cerere a fost formulata de mai multe ori pâna acum, în forme usor diferite, de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2008). Comisia Prezidentiala, care a declarat regimul comunist ca “ilegitim si criminal”, recomanda, în Raportul Final, ca “fostii activisti comunisti de frunte, fostii conducatori ai Securitatii, ai Militiei si ai Ministerului de Interne, ai «Justitiei» comuniste, fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim al populatiei”. Grupul pentru Dialog Social a cerut, la rându-i, printr-un comunicat, „reducerea cuantumului pensiilor fostilor securisti la nivelul unei pensii medii din sistemul public”. În fine, IICCR a initiat un proiect de lege prin care se stabilea ca pensiile responsabililor regimului comunist implicati în acte de represiune pe motive politice sa fie reduse la nivelul salariului de baza minim brut pe tara.

În prezent, pensiile fostilor activisti comunisti si angajati ai Securitatii sunt de câteva ori mai mari decât pensia medie. Reamintim ca angajatii Securitatii au fost pensionati dupa o lege speciala, care i-a favorizat în raport cu restul populatiei. Activistii si securistii au facut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 si au ramas privilegiati si dupa revolutie. Consideram ca este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal sa se bucure de impunitate într-un regim democratic si, în plus, sa beneficieze de favoruri. Orice reforma care vizeaza modernizarea statului nu poate fi compatibila cu onorarea acelora care au transformat statul în instrument de represiune politica, în perioada 1948-1989.

În contextul dezbaterilor legate de legea unica a pensiilor, solicitam Guvernului României sa gaseasca, împreuna cu societatea civila si institutiile academice care se ocupa de studiul comunismului, o formula legala, în acord cu Constitutia României, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist sa fie reduse. Exista precedente si solutii legale practicate în alte tari iesite de sub dictaturi, înregistrate în literatura de specialitate privind asa-numita „justitie de tranzitie”. Reducerea sau chiar eliminarea pensiilor s-au numarat printre masurile luate în Europa dupa 1945 împotriva responsabililor nazisti si a colaboratorilor acestora din tarile aliate. Câteva din statele est-europene post-comuniste au recurs, de asemenea, la sanctionarea celor responsabili de abuzurile comunismului prin reducerea pensiilor. Germania este cel mai cunoscut exemplu, iar Polonia, cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comunisti si ofiteri ai politiei politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

În conditiile în care România a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca masurile concrete de decomunizare sa fie puse în practica. Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu fata de victimele comunismului si pentru a arata ca încalcarea drepturilor omului, a legilor si normelor democratice nu ramâne nesanctionata.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *