George Rîpă: Sebastian Lazaroiu, este capabil un politician de dreapta sa castige alegerile prezidentiale. Dacă da, cum arata el? Ce calitati trebuie să aiba?
Sebastian Lazaroiu: Uite, iti spun deschis, cam orice politician care se afla pe zona de electorat anti-PSD poate castiga alegerile prezidentiale, cu o singura conditie: sa intre in al doilea tur. Si Iohannis, si Diaconescu si Macovei. Asta daca nu ar interveni vreun accident major. Sunt primele alegeri in care, teoretic, sansele cele mai mari sa ajunga presedinte le are candidatul care iese pe al doilea loc. Nu mai dezvolt teoria, e deja cunoscuta. Electoratul PSD e limitat si izolat. E un electorat captiv care tanjeste dupa trecut, dupa pomana, dupa stapan. E un electorat timorat de primar, de baroni etc. Multi au fost, putini au ramas, ca sa zic asa. Intrebare corecta ar fi: cine din zona de centru-dreapta e cel mai pregatit sa ocupe functia de presedinte?
George Rîpă: Si cine e?
Sebastian Lazaroiu: Pana sa intre Macovei in cursa am zis ca Diaconescu. Acum sunt doi: Macovei si Diaconescu. E adevarat ca exista un candidat mai pregatit decat amandoi. Se numeste Boc si e primar la Cluj. Dar probabil nu va candida. Iohannis ar mai avea nevoie de un an sau doi de politica la varf ca sa se pregateasca pentru functia asta. In ce priveste sansele lucrurile stau diferit.
George Rîpă: Adica? Cine are cele mai mari sanse sa intre in al doilea tur din cei trei?
Sebastian Lazaroiu: Cele mai mari sanse le are Iohannis. Apoi Macovei, apoi Diaconescu. Cu niste amendamente. Sansele lui Iohannis se pot diminua considerabil pana in campanie in trei conditii:
– sa iasa prea mult in fata. Omul n-are nicio carisma. La fiecare 100 de cuvinte pierde 1000 de voturi.
– Sa-si stranga Tariceanu semnaturile. Ceea ce nici nu cred ca e greu.
– Macovei reuseste sa pastreze un contact bun cu electoratul PDL.
In aceste conditii Macovei intra in turul doi si castiga.
George Rîpă: De ce crezi ca Diaconescu are cele mai putine sanse intre cei trei?
Sebastian Lazaroiu: Pentru ca deja e foarte tarziu si n a reusit sa se faca vizibil. N-are inca un mesaj simplu. Pe scurt, nu exista. A ratat startul, nu mai are timp sa recupereze.
George Rîpă: Crezi deci ca este o candidatura ratata ?
Sebastian Lazaroiu: Imi pare rau sa o spun, dar da, e o candidatura ratata. Desi Diaconescu, acum si Macovei, sunt candidatii cei mai pregatiti pentru functia de presedinte. E prea tarziu, e prea putin.
George Rîpă: Cu ce teme crezi ca s-ar putea castiga alegerile prezidențiale în 2014? Zi-mi două teme pe care sa le folosească candidatul dreptei, dar și 2 teme pe care crezi că ar trebui atacat Victor Ponta.
Sebastian Lazaroiu: Educatie si sanatate. Tema anti-coruptie e si ea importanta si va fi in fundal ca vrem sau nu vrem. Dar nu va face diferenta. Diferenta o face acum in sensul ca intre Ponta si contra-candidatii anti-PSD asta e un criteriu esential care diminueaza sansele lui Ponta si potenteaza contra-candidatii sai. Deci asta e diferenta actuala. Dar e nevoie de mai mult pentru a castiga. Si diferenta o pot face cele doua teme.
George Rîpă: Crezi ca PNL si PDL au greșit cand nu au luat in calcul toti candidatii cu sanse, precum MRU sau Macovei?
Sebastian Lazaroiu: Cred ca da. Dar nu in ce o priveste pe Macovei. O candidatura de partid nu se potriveste profilului Monicai Macovei. Ea trebuie sa joace independent. MRU insa ar fi fost mai bun decat Iohannis ca si candidat comun PNL-PDL.
George Rîpă: Si de ce crezi tu ca MRU nu a fost luat in calcul?
Sebastian Lazaroiu: Bun, el a si venit tarziu in alianta. Dar si daca ar fi venit mai devreme ar fi fost acelasi rezultat. Sa fim seriosi, MRU a fost dat jos din functia de premier de PNL si PDL. PNL si PDL, alaturi de PSD au fost calaii lui. Daca nu le-a placut ca premier, de ce le-ar placea ca presedinte? MRU ar fi avut o sansa daca imediat dupa europarlamentare ar fi ales calea unei candidaturi independente. Dar a preferat sa bata palma cu calaii sai. Nu ma intreba de ce ca nu vreau sa intru in consideratii psihologice.
George Rîpă: Crezi ca ar fi fost mai bine daca acum o lună s-ar fi decis sa se organizeze alegeri primare pentru stabilirea candidatului dreptei la prezidentiale, asa cum a propus ILD? Noi am considerat atunci ca alegerile primare ar fi inchis orice forma de contestatie din partea unor partide sau a unor politicieni.
Sebastian Lazaroiu: Ar fi fost bine, dar nu acum o luna, acum mai mult timp. Dar e total nerealist. Hai sa ne intelegem asupra unui lucru. PNL si PDL sunt doua partide mari, care au suferit, cred liderii lor, din cauza unui presedinte care n-a fost controlat de ele. PNL a si initiat doua actiuni de suspendare din cauza asta. PDL, chiar daca nu s-a bagat, nu inseamna ca nu a scrasnit. Si in 2007 si in 2012. Daca vrei, altadata, putem intra in amanunte. Dar si in 2007 si in 2012 au fost destui lideri PDL care ii cantau prohodul lui Traian Basescu si s-ar fi bucurat sa scape de el. Asadar, obiectivul lor e sa puna un presedinte controlabil. MRU n-ar fi fost controlabil, s-a si vazut cat a fost premier. Iohannis e perfect controlabil. Asadar, asta cu alegeri primare e o poveste nerealista. In partidele vechi din Romania nu e posibil ca “talpasii” sa-l aleaga pe cel care sa-i reprezinte. Asta e privilegiul boierilor. Asta e si motivul pentru care, astazi, nici PSD, nici PDL, nici PNL nu sunt niste partide democratice in sensul cuvantului. Sunt niste intreprinderi, cu niste actionari majoritari, putini la numar, care vand contracte si functii. Si, de la anul, spera ele sa vanda si imunitate.
George Rîpă: Unde crezi că se va opri povestea cu fuziunea PNL-PDL? Din ce-mi spui acum, au foarte multe in comun.
Sebastian Lazaroiu: Nu cred ca e posibila fuziunea, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale. Si daca va pierde Iohannis, si daca va castiga nu se va face. Pentru un motiv simplu. Imparteala de azi: PNL da presedintele si PDL premierul nu poate fi valabila dupa prezidentiale. PSD nu poate pierde functia de premier chiar si daca pierde prezidentialele. Are o majoritate si daca UDMR ar trada dupa prezidentiale. Dar sa zicem ca PDL si PNL ar putea crea o alta majoritate. PNL are acum vreo 20% in Parlament, PDL are vreo 12%. Niciodata PNL nu va accepta sa dea PDL premierul. Asta e o prostie. Cand PNL se va vedea cu presedintele tarii, isi va revendica si premierul, pe principiul “take it or leave it”. In plus, in jur de 30 de parlamentari ai PNL se vor alatura PSD in majoritate, alaturi de Tariceanu. Asa ca raporturile vor fi permanent schimbatoare intre PDL si PNL si asta va afecta proiectul in ansamblu.
George Rîpă: Valorile de dreapta precum patriotismul, valorile crestine, valorile familiei sunt astazi la PSD. Asa zisii politicieni de dreapta se rusineaza cu ele. Care e cauza?
Sebastian Lazaroiu: Am indoieli ca asa stau lucrurile. Daca PSD isi iubea tara nu o izola pe plan international in 2012. PSD nu isi iubeste tara cand o tine in bezna si in inapoiere. In ce priveste valorile crestine, la PSD nu exista decat cel mult 9 porunci. In ce priveste cea de-a 10-a, “sa nu furi”, au primit dezlegare de la electorat sa nu o respecte. Si nu o respecta. In ce priveste dreapta politica, aici au existat retineri tot timpul din cauza exceselor de tip Vadim Tudor. Patriotism a fost asociat cu extremism, crestinism a fost asociat cu fundamentalism ortodox. Si mai e ceva, la noi bazele electorale sunt inversate. Stanga se bazeaza pe un electorat traditionalist, dreapta pe un electorat progresist. In Occident e invers. Asta pentru ca PSD a preluat nostalgicii comunisti, in vreme ce dreapta a preluat electoratul activ progresist. A fost, daca vrei, pacatul originar al revolutiei din 1989. Dar astea s ar putea sa fie ultimele alegeri prezidentiale la care se mai intampla asta.
George Rîpă: Esti foarte apropiat de Traian Basescu. Care crezi ca va fi rolul lui în aceasta campanie prezidentiala si care crezi ca va fi rolul lui dupa alegeri?
Sebastian Lazaroiu: Am fost consilierul presedintelui timp de 6 ani. Cred ca va avea un cuvant greu de spus in alegeri. Cred ca se va angaja in constructia unui partid nou care sa castige parlamentarele din 2016. De fapt, asta e singura sansa pentru Romania ca sa continue schimbarile de care are nevoie. Un partid nou, construit altfel.
Am auzit de curand un candidat, pe domnul Iohannis, spunand ca Basescu nu are ce sa faca, ca trebuie sa sustina candidatul dreptei in al doilea tur. Aceasta aroganta, dublata de cinism, e foarte raspandita si in PDL, de la Blaga in jos. „N-are ce face, doar nu o sa voteze Ponta”. De fapt, ei asa trateaza tot electoratul dreptei. „N-aveti decat sa latrati, in turul doi tot cu noi o sa votati, iar dupa prezidentiale, tot pe mana noastra ramaneti”. Ma rog, e iluzia in care lor le place sa traiasca. Traian Basescu s-ar putea sa aiba un rol decisiv pentru primul tur, nu pentru al doilea tur.
George Rîpă: Va putea sa faca singur Traian Basescu un partid nou? Mai are forta sa faca asta?
Sebastian Lazaroiu: Nu cred. In 2004 a tras dupa el multi anonimi, pentru ca avea o forta de tractiune extraordinara. Dupa 10 ani de erodare e mai greu sa reusesti aceeasi performanta. Are nevoie de o echipa.
George Rîpă: Cine ar putea face din aceasta echipa?
Sebastian Lazaroiu: Greu de spus acum. Dar cred ca sunt destui oameni valorosi care il vor urma.
George Rîpă: Ce parere ai despre condamnarea lui Voiculescu? Se spune ca e sfarsitul unei epoci. Vedem si reactiile vehemente ale apropiatilor sai de la Antena3. Creaza asta mutatii pe scena politica?
Sebastian Lazaroiu: Da, in mare masura. Dar nu vor fi vizibile imediat. Da, e sfarsitul unei epoci. Vezi, dupa 1990 a existat un segment nostalgic, legat de vechiul regim, de comunism. Acest segment a fost in general bine cultivat de “fosti”, fosti generali de securitate, fosti activisti PCR, oameni care n-au vrut sa accepte ca au pierdut. Acest segment s-a diminuat si din motive biologice, dar si pentru ca vremurile s-au mai schimbat. El a fost “in forma” in anii 90, culminand cu votul pentru Vadim Tudor din 2000, dar a inceput sa se diminueze dupa guvernarea Nastase, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Totusi aceste figuri, care pentru marea majoritate nu au un chip, s-au strans in jurul lui Voiculescu si al Antenei 3. In 2000 il aveau pe Vadim, in 2012 aveau Antena3. Acum pierd teren. Taticul lor e dupa gratii. Se vor dispersa incet-incet.
George Rîpă: Ai acuzat de mai multe ori pe pagina ta de facebook ca opozitia are un blat cu puterea. Pe ce te bazezi cand spui asta?
Sebastian Lazaroiu: Da, si am suparat multi prieteni, care imi reproseaza ca atac exact opozitia la Ponta si ca il favorizez pe Ponta. Bun, sper ca nimeni nu ma suspecteaza pe mine ca vreau sa favorizez candidatul PSD. Am spus o si o spun: ar fi foarte rau pentru tara sa castige Ponta alegerile. Totusi nu pot sa nu spun ce vad. Cand am vazut cate prostii face Ponta am fost convins ca Ponta are un blat cu ACL si ca vrea sa piarda alegerile. Cand am vazut ca ACL, desi i se ofera atatea oportunitati sa i reprezinte pe cei care s-au saturat de minciunile si aroganta lui Ponta, adica aceste prostii incredibile pe care le face, se intoarce cu spatele, mi-am dat seama ca e clar un blat. Nu a existat nicio pozitie oficiala a ACL in privinta tampeniei cu amnistierea pensionarilor fraudulosi. Nu a existat nicio pozitie oficiala a ACL in privinta comportamentului jandarmilor si CNA la mitingul pro-Voiculescu. Desi ambele ar fi fost niste ocazii excelente sa arate ca sunt altfel decat Ponta si PSD. As putea sa-i suspectez de prostie, daca nu i-as cunoaste, dar ii cunosc prea bine si stiu ca asta e blat.
George Rîpă: Dar ce inseamna blatul asta? Care e targul?
Sebastian Lazaroiu: Pai, mai pe scurt, si PDL si PSD si PNL au un singur obiectiv: sa aiba un presedinte controlabil dupa 2015 incolo. Un presedinte care sa nu mai deranjeze „mersul lucrurilor”, „obiceiul pamantului”, adica vanzare de contracte si functii. Ca e Ponta sau e Iohannis, le e egal. Aici cunoscatorii relatiilor inter-personale transpartinice inteleg mai multe decat cititorul obisnuit. Important e sa nu castige vreo „nebuna” ca Macovei, important e sa nu apara vreun alt partid, din nimic, care sa schimbe regulile jocului. Eu cred ca nu va mai trece mult timp pana cand anumite evenimente imi vor da dreptate si va fi mai usor de inteles miza blatului. Nu vreau sa dezvolt. Probabil vom avea ocazia sa vedem inainte de prezidentiale fata hada a blatului dintre PDL, PNL și Ponta. Asa ca, ii rog pe prietenii care inca ma mai acuza ca „stric” unitatea si armonia dreptei sa mai aiba nitica rabdare si sa judece dupa daca am avut sau nu dreptate.
8 Comments
Mitzu`Beciuklistu
12 August 2014Daca Iohannis nu se dezice de mizeria din 2012, nu are nici o sansa. Alegatorii dreptei, care nu pot uita ca a fost premierul propus al Grivco si ramin fideli principiilor lor, nu-l vor vota. Cred ca si PDL a pierdut prin alianta cu “za madar and za fadar”, cel care ne-a facut de ris in Europa, care ne-a dat peste cap Statul de Drept, atita cit era el, pentru ca nu-i lasa Basescu sa se desfasoare. Argumentul suprem ca Iohannis nu va fi presedinte e, ca nici Germania n-o sa-l sustina. Si daca nu-l sustine Germania, nu-l va sustine nici Departamentul de Stat, de care-i era atita frica lui Antonescu.
Blaga, pe post de coordonator al campaniei ii va fi bomboana pe coliva.
Ca exista blat, cred. Uitati-va la ce au facut partide, care pina mai ieri se “detestau” oficial. Daca Antonescu s-ar intoarce la Prim-mitoman, acesta l-ar primi imediat. Ar reinvia uslamul de partid si de stat, atit de drag celor doi. Tze vremi, dom´le, tze vremi!
Mihai Papuc
12 August 2014Mama ce imi place de nea Lazarescu ???? Vi-i amintiti pe Tociu si Palade? Ei bine, azi cuplul beton ar fi Lazaroiu si Palada – Mirel Palada. Asa de bine se inteleg, de te intrebi la ce mai aveau sefii lor nevoie de pact de coabitare. Era suficient sa urmeze sfaturile consilierilor care sunt tot intr-un gand.
Daniel
12 August 2014Papuc, mananci rahat. Cum sa-l compari cu Lazaroiu cu papagalul de palada?
Daca ai urmari vreun pic viata politica ai vedea ca nu se inteleg deloc, ba din contra!
radu giurgea
12 August 2014nu il luati in seaman pe papuc. il cunosc. e postac platit psd.
Doru
12 August 2014Deci, deci, deci! (cu bis, bis, bis).
In total cu D-nul Sebastian Lazaroiu, raman la opinia ca:
Este evident ca putreziciunea morala ce colcaie si pe partea “dreapta” va face victoria lui Ponta nesperat de facila. Si, chiar daca vor apare subiecte extrem de compromitatoare la adresa junelui iresponsabil, tupeul, grobianismul si abilitatea escamotarilor sale in anihilarea evidentelor, intarite de a noastra indolenta, vor face ca pana si el, pe post de virtual castigator, sa-si mimeze, “, sarjele” pt castigarea turnirului politic.
Acceptarea Monicai Macovei, probabil, m-ar fi facut sa sper “dreapta” ca fiind “altceva” si ca societatea noastra mai are sanse de insanatosire pe timpul generatiei noastre. Pentru ca Monica, cu certitudine, ar fi dislocat din indiferenta o buna parte a populatiei (59,76%, mamaaa!!!) ce, in situatia data si repetata cu ocazia alegerilor, prefera sa stea acasa, iar pt Blaga ar fi fost un argument al bunei sale credinte, preferand insa contrariul (cu intreg cortegiul de riscuri ce si le asuma).
De la referendumul “buclucas” au absentat 59,76%. Chestia asta, (59,76%), nu va provoaca nelinisti, domnilor strategi “anti-PSD”? Nu, nu!
Acum m-ati convins si pe mine. Adica, “LA VREMURI NOI, TOT NOI”.
Astept cu lehamite finala balciului cu castigator la plic.
Duda
12 August 2014Salut,
N-am inteles afirmatiile ca PDL isi doreste un presedinte controlabil si ca PDL a scrasnit in 2007, la prima incercare de suspendare. Pai nu PDL l-a sustinut pe incontrolabilul Base, inclusiv la alegerile din 2009?
Si sper ca dl Lazaroiu se inseala cand sugereaza ca Basescu nu va sprijini candidatul dreptei in al doilea tur. Probabil ca n-o va face fatis, dar sper sa o faca. Deoarece nu consider cinica afirmatia lui Iohannis, ci cred ca realitatea este exact asta: oricare ar fi candidatul dreptei, trebuie sustinut impotriva lui Ponta. Fara suparare, dar multi l-au votat din acelasi motiv (pentru ca se opunea PSD) pe Base si in 2004 si in 2009, nu pentru ca PDL era partidul fara pata sau Base omul fara prihana, caci nu era cazul.
Eu as vrea sa avem Macovei presedinte, dar daca va fi sa fie Iohannis atunci asta e viata. Imi pare rau, dar MRU si Diaconescu nu au de ce sa candideze in opinia mea. Cred ca MRU ar fi mult mai potrivit ca prim ministru.
Toate cele bune!
Polilogu
12 August 2014Imi reprosez mult de tot ca nu am luat in serios acest nume – dl. Sebastian Lazaroiu – atat de bine , de clar si de convingator “insurubat” in decelarea politichiilor romanesti. M-a indus in erore fragmentarismul citarilor presei, de fiecare data facut in doi peri si…o peruca. Mea culpa si invatatura de minte , desi nu e o scuza.
Fie si pentru acest citat pe care l-am retinut si face “toti banii” sa citesti interviul aci de fata.
“Am indoieli ca asa stau lucrurile. Daca PSD isi iubea tara nu o izola pe plan international in 2012. PSD nu isi iubeste tara cand o tine in bezna si in inapoiere. In ce priveste valorile crestine, la PSD nu exista decat cel mult 9 porunci. In ce priveste cea de-a 10-a, “sa nu furi”, au primit dezlegare de la electorat sa nu o respecte. Si nu o respecta. In ce priveste dreapta politica, aici au existat retineri tot timpul din cauza exceselor de tip Vadim Tudor. Patriotism a fost asociat cu extremism, crestinism a fost asociat cu fundamentalism ortodox. Si mai e ceva, la noi bazele electorale sunt inversate. Stanga se bazeaza pe un electorat traditionalist, dreapta pe un electorat progresist. In Occident e invers. Asta pentru ca PSD a preluat nostalgicii comunisti, in vreme ce dreapta a preluat electoratul activ progresist. A fost, daca vrei, pacatul originar al revolutiei din 1989. Dar astea s ar putea sa fie ultimele alegeri prezidentiale la care se mai intampla asta.”
gyorgy tozser
12 August 2014…Dac-ar sti Sebastian Lazaroiu sa (ne) spuna cine l-a “montat” pe Traian Basescu impotriva Monicai Macovei?