FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Turism sexual și cluburi rusești pe litoral – rețeta lui Radu Mazăre & co. pentru atragerea rușilor la Constanța

Andreea Pavel publică pe info-sud-est.ro articolul-investigație numit „Corina Martin şi Radu Mazăre la umbra Rusiei, în Mamaia”, în care vorbește despre planurile, fără mare succes, ale „clanului Martin” împreună cu Radu Mazăre de a câștiga simpatia și rublele Moscovei. Una dintre ideile Corinei Martin de atragere a rușilor pe litoralul românescu a fost să se „meragă pe ideea de turism sexual”, cu alte cuvinte, să ademenească rușii cu prostituate românce, pentru că, nu-i așa?, „trebuie să admitem că România se diferențiază prin femei frumoase”. Mazăre nu s-a lăsat mai prejos și propus „modelul rusesc” pentru turismul din Constanța și importul cluburilor celebre din Sankt Petersburg și Moscova.

corina martin radu mazare

Încă din 2008, confruntat cu niște restricții de mediu, scrie Andreea Pavel, Mazăre invoca „exemplul rusesc”: „într-o primă fază, edilul a testat cu abilitate terenul și a măsurat reacțiile constănțenilor cu afirmații de genul „Rușii fac la Soci o insulă de 300 hectare (…). Acolo nu a fost nicio problemă de mediu, nu a fost afectată nicio pasăre, nu a fost rănit niciun pește” și „Nici la Dubai nu s-a întâmplat așa ceva și toată Europa umple avioanele să meargă la Dubai, iar cei de-acolo stau cu burțile în sus și ne iau banii””.

Pentru mai multe detalii, câteva fragment din articolul Andreei Pavel:

„După ce electoratul său a reacționat pozitiv la săgețile trimise, Radu Mazăre a început să invoce exclusiv „rușii și arabii” de fiecare dată când a venit vorba de litoralul românesc și a încercat în permanență să mențină în mentalul electoratului ideea că modelul ce trebuie urmat este cel rusesc. Radu Mazăre începe să invoce „modelul rus” în anul 2008, adică anul în care la Bucureşti se desfăşura unul dintre cele mai importante summit-uri din istoria NATO. Tot atunci când trupele ruse invadau Georgia şi stabileau „independenţa” a două teritorii rupte din integritatea statului caucazian: Osetia de Sud şi Abhazia.”

Click pe „Start Prezi” pentru o prezentare realizată de cei de la info-sud-est:

„Modelul rusesc, afacerile fostului soț și nevoia de atenție sunt cele trei punți principale care i-au legat pe Corina Martin și Radu Mazăre până când instituțiile statului i-au despărțit.

Femeia Corina Martin nu l-a corectat pe fostul edil al Constanței nici măcar atunci când, în stilu-i lipsit de politețe, acesta i-a spus Elenei Udrea că una dintre soluțiile pentru turismul de pe litoral ar fi ca „frumusețile autohtone să atragă turiștii ruși și arabi”. Ba dimpotrivă, Corina Martin a încercat să justifice cumva replica deplasată a fostului primar susținând că „trebuie să admitem că România se diferențiază prin femei frumoase” și că „sunt multe țări care merg pe ideea de turism sexual”. […]

În 2010 pare că Radu Mazăre cultivă o obsesie pentru turiștii ruși. El însuși recunoaște că are o „fixație” pentru că în Constanța nu se dezvoltă încă suficient turismul de distracție și că litoralul românesc nu poate atrage nici măcar „doi turiști speriați din Rusia”.

Și dacă turismul sexual nu a fost o idee agreată decât de Corina Martin, atunci Radu Mazăre a încercat să „importe“ cluburi celebre din Moscova și Sankt Petersburg, tot în ideea că, astfel, turiștii ruși vor da năvală pe litoralul românesc. Fostul primar a discutat până și cu fostul Consul General al Federației Ruse la Constanța, Mihail Reva, care i-a promis că va transmite la Moscova dorința edilului în speranța că se vor găsi investitori interesați de propunerea lui Mazăre. […]

În 2016, Corina Martin se aruncă în brațele rușilor oferindu-le prețuri de 10 euro/noapte în hotelurile de 4 stele, la fel cum, în urmă cu 10 ani, „mentorul” său într-ale turismului le oferea rușilor și frumuseți autohtone, și cluburi moscovite. […]

Pe 24 ianuarie 2016, în timp ce România celebra „Mica Unire” a lui Alexandru Ioan Cuza, Corina Martin ateriza la Moscova. Pe 26 ianuarie aceasta anunța că s-a întâlnit cu ambasadorul României în Rusia, fără însă a menționa și numele șefului diplomației românești la Moscova: „Am primit susținere și suport din partea ambasadorului și am stabilit că vom susține împreună prezența noastră la Târgul de Turism din Rusia din primăvară, unde FAPT va participa!”.

Din păcate pentru președintele FAPT, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, nu a încadrat ca fiind oficială întâlnirea cu doamna Martin și, deci, cu atât mai puțin relevantă. […]

Pe de altă parte nu știm despre ce „susținere” și „suport” vorbește Corina Martin, în condițiile în care singurul comunicat referitor la promovarea turismului românesc publicat pe site-ul oficial al Ambasadei României în Federația Rusă face referire la vizita de lucru a delegației românești condusă de Anca Pavel-Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT, instituție aflată în subordinea Ministerului Turismului). În comunicat sunt expuse în detaliu discuțiile referitoare la promovarea turismului românesc în Federația Rusă, dar nu există nicio precizare despre vizita Corinei Martin, discuțiile acesteia cu ambasadorul Vasile Soare și, sub nicio formă, nu este amintită vreo ofertă financiară pentru viitorii turiști ruși.

Cu toate acestea, Corina Martin a considerat că, deși nu este reprezentanta vreunei instituții a statului român sau a Ministerului Turismului, are autoritatea să înainteze o ofertă financiară pentru turiștii ruși, discriminatorie pentru turiștii din Uniunea Europeană, spre exemplu. Exceptând faptul că oferta este una deplasată și nerealistă, aceasta a fost încropită de Corina Martin fără să se consulte cu membrii Asociației Litoral Delta Dunării în numele cărora a purtat discuțiile.

[…] Escapadele Corinei Martin la Moscova se finalizează cu două întâlniri la care au participat reprezentanții Consulatului General al Federației Ruse la Constanța.

Prima a fost o conferință de presă organizată, neinspirat, pe 2 februarie, zi în care sunt comemorați soldații români căzuți pe front în Al Doilea Război Mondial, la Stalingrad, în lupta cu Armata Roşie.

A doua întâlnire a Corinei Martin se desfășoară la Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, unde discută și, evident, se fotografiază cu Vladimir Volkov, Consulul General, ocazie pe care o transformă într-una dintre cele mai importante ieșiri în mass-media ale diplomatului rus de la învestirea sa în funcție, din vara anului 2015.

Corina Martin cu Vladimir Volkov, Consulul General al Consulatului General al Federației Ruse la Constanța [ vara 2015]
Corina Martin cu Vladimir Volkov, Consulul General al Consulatului General al Federației Ruse la Constanța [ vara 2015]

Consulul general rus profită de moment pentru a transmite un mesaj clar, invocând identitatea celor două state: România și Rusia, un întreg. „Luând în considerare identitatea culturală, istorică şi confesională a celor două state, Consulatul General este de părere că dezvoltarea acestui tip de proiecte corespunde intereselor Rusiei şi ale României, contribuie la consolidarea cooperării spirituale şi ajutorului reciproc între vecinii apropiaţi în regiunea Mării Negre”, a declarat consulul general Vladimir Volkov.

Mesajul acestuia vine însă după unul și mai îndrăzneț, aparținând atașatului Vladimir Neceaev, din cadrul aceluiași consulat. Acesta a garantat că rușii sunt pregătiți să lase mulți bani în România, dar „turistul rus vrea condiții de cazare de calitate precum și servicii turistice în limba rusă, ghid, broșuri, meniuri”.

Ce presupun serviciile turistice în limba rusă? Imaginați-vă recepționere, cameriste și ospătari angajați cu prioritate pentru cunoștințele de limbă rusă. Vă puteți imagina cum ar fi ca meniurile, care în multe dintre restaurantele și hotelurile de pe litoral nu sunt traduse nici măcar în engleză, să fie traduse în rusă? Eventual să punem la punct și un ghid de bune maniere și regulile de bază respectate în Federația Rusă? Desigur, acesta din urmă s-ar adresa românilor care ar fi cazați în aceleași hoteluri cu turiștii ruși. Dincolo de glumă, afirmația extrem de îndrăzneață a tânărului atașat rus este un amănunt foarte important, dar care a fost trecut cu vederea prea ușor.

Oferta Corinei Martin nu are nicio acoperire în plan practic din cel puţin câteva motive. Întâi de toate, aceasta a precizat că oferta nu se adresează neapărat turiștilor din Moscova, „cât mai ales din centrele industriale mari rusești, pentru că acolo sunt foarte mulți salariați — Ekaterinburg, Novgorod, Rostov pe Don, Kaluha, Celiabinsk”. Problema este că România are doar trei misiuni consulare în Rusia: la Moscova şi consulatele generale din Sankt Petersburg şi Rostov pe Don. Deci, un turist din zona Uralilor sau din Siberia, sau chiar din zona europeană a Rusiei ar trebui să străbată sute sau mii de kilometri până la o misiune consulară pentru a obţine viza de România. Dacă oferta este de 10 euro, înseamnă că este vorba despre un turist modest financiar. Cum îşi poate permite el deplasări atât de lungi pentru o viză, aceste deplasări depăşind costul sejurului în România? […]

În ultimii ani, relațiile româno-ruse au atins un nivel important de încordare. Două dintre cele mai grave episoade au fost anexarea Crimeei de către Rusia și escaladarea conflictului dintre Rusia și Turcia, în contextul intensificării războiului din Siria şi al sporirii prezenţei militare ruse în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad. În spațiul Uniunii Europene accesul cetățenilor ruși este filtrat de nivelul ridicat al birocrației, de vize speciale și alte documente.

Dar Corina Martin probabil nu știe sau, mai rău, ignoră aceste aspecte. Contextul internațional și geopolitica Mării Negre pare că nu au nicio relevanță pentru doamna litoralului românesc, cu atât mai mult cu cât nu te poți fotografia lângă aceste două noțiuni.

Pentru cea care se vrea a fi șefa Turismului românesc nu are nicio relevanță nici faptul că la sfârșitul lunii mai 2015 a fost făcută publică o listă cu 89 de lideri politici, intelectuali sau șefi de instituții din Uniunea Europeană cărora le este interzis accesul în Federația Rusă.”

Cititi in intregime pe info-sud-est.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *