FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Anatol Șalaru: Referendumul este pentru R. Moldova o a doua independență față de Moscova. Securitatea României, nu mai începe la Prut, ci la Nistru

Anatol Șalaru a vorbit pentru newstream.md despre referendumul de mâine de la Chișinău, care vizează modificare Constituției R. Moldova pentru a permite aderarea la Uniunea Europeană. Fostul ministru al Apărării a explicat și cum apropierea de UE și România contribuie la sporirea securității R. Moldova în fața amenințării ruse.

“Relația României cu R. Moldova și istoric, și actual,  a depășit de mult stadiul de relație specială. Vor unii, nu vor, suntem același popor și aceiași țară împărțită, încă, în două state. Securitatea României, cât ar părea de paradoxal, nu mai începe la Prut,  ci la Nistru. Atacurile Federației Ruse asupra Republicii Moldova sunt atacuri și la adresa României. Bucureștiul joacă poate cel mai important rol în reformarea și modernizarea domeniului securității și apărării Republicii Moldova date fiind proximitate și compatibilitățile de limbă, provocările comune sau alte afinități comune. Rolul României în asigurarea securității regionale a crescut o dată cu războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. După cum se poate observa,  România este atât un pol de stabilitate într-o regiune cu conflicte în derulare sau înghețate precum și un pivot NATO extrem de important la Marea Neagră. Colaborarea celor două state vizează practic toate palierele de apărare. De la cele privind interoperabilitatea, exerciții comune, până la medicină și învățămînt militar. Unele din acestea se derulează sub egida NATO, iar altele direct bilateral. Oricum, România sprijină din plin sectorul de securitate și apărare al R. Moldova.”

Intragrarea Moldovei în Uniunea Europeană va contribui la modernizarea armatei

“Uniunea Europeană nu este o structură militară. Există discuții privind o politică de apărare comună mai relevantă dar încă nu putem vorbi de o apărare a Uniunii Europene. Avantajul R. Moldova prin integrarea în Uniunea Europeană nu derivă din faptul că această structură de cooperare regională va trimite trupe să ne apere pentru că nu există așa ceva ci prin faptul că fiind membri va crește bugetul și deci vor crește și alocările financiare pentru sectorul de securitate și apărare. Alocările financiare stau la baza oricărei dezvoltări a oricărei armate. Un leu dai la apărare de un leu vei fi apărat iar dacă nu îți hrănești de bună voie propria armată riști să hrănești o armată străină. Așadar, Uniunea Europeană nu ne va oferi tancuri ci ne va oferi posibilitatea să ne dezvoltăm, să acumulăm bani mai mulți în buget și astfel să ne putem dezvolta apărarea.”

Referendumul este pentru Republica Moldova o a doua independență față de Moscova

“Pur și simplu acest referendum ne oferă posibilitatea să arătăm Europei că aparținem aceluiași spațiu, că vrem cu adevărat în Uniunea Europeană și să ne rupem o dată pentru totdeauna de Moscova. Pentru a vedea importanța acestui referendum pentru securitatea Republicii Moldova putem să analizăm acțiunile și atitudinea Federației Ruse față de referendum, dar să privim mai ales încercările ei de a deturna parcursul european. Apartenența la Uniunea Europeană, cu toate că nu este o alianță militară, va duce la dezvoltarea securității pe alte paliere cum ar fi securitatea, politică, securitatea economică, securitatea societală sau de mediu și mai ales va duce la o creștere a veniturilor atât pentru populație cât și pentru bugetul național. În plus, după cum se poate vedea, niciodată o țară a Uniunii Europene nu a fost atacată de nimeni. În afara Uniunii Europene, Republica Moldova este la mâna dorințelor expansioniste ale Rusiei, într-o zonă gri ce nu ne va oferii niciodată posibilitatea de creștere iar apropierea de România va depinde toanele unora ca Dodon.”

P.S.

Într-o intervenție de azi de pe Facebook, Anatol Șalaru atrage atenția asupra încercărilor lui George Simion și a AUR de sabotare a referendumului :

Nu există moment important în viata Moldovei, când Simion să nu joace de partea Rusiei”

George Simion a avut la conducerea Aur Moldova câteva personaje extrem de controversate, mai nou, aderând și Vasile Costiuc. Aceștia au avut în ultima vreme doar mesaje împotriva referendumului privind aderarea Moldovei la UE. Ba mai mult, unul dintre ei, Biletchi, este suspectat că a primit bani de la Shor.
Jocul lui Simion cu Rusia nu este ceva nou. Faptul că liderul Aur sabotează referendumul organizat acum și guvernarea proeuropeană, mergând în echipă cu indivizi care luptă public împotriva ideii de aderare la UE, demonstrează încă o data unde sunt butoanele și sforile lui Simion.
Nu există moment important în viata Moldovei, când Simion să nu joace de partea Rusiei. După aia se miră de ce are statut de persona non grata.
Trădător de neam și de țară, care batjocoreste simbolurile naționale!”

Anatol Șalaru
interviul integral, pe newstream.md

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto