FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Practicile magice, ezoterismul, New Age-ul sunt incompatibile cu creștinismul

Când spui cu prea multă blândețe (și finețe) că practicile magice, teozofia, gnosticismul, ezoterismul, New Age-ul sunt incompatibile cu creștinismul (de orice confesiune ar fi el), există un risc de 80% ca afirmația ta să fie primită ca „fapt divers”, „o poziție printre altele” care nu trezește conștiințe.

Și-atunci, ar fi mai potrivit să citezi dintr-un Îndrumar de spovadă (ediție 2022), în care scrie negru pe alb – cu trimiteri la Catehism și la alte scrieri ale Învățăturii Bisericii – că a îmbrățișa astfel de poziții și a răspândi materiale care le promovează este un PĂCAT?

Păcat că doar teama de PĂCAT este pentru unii botezați singurul remediu pentru a le mai trezi conștiința. Dar poate nu-i de prisos să folosim acest remediu – deși sunt adepta creșterii spirituale prin înțelegerea lucrurilor, nu prin teamă! Și asta pentru că în cazul săptămânilor pe care le trăim, somnul conștiinței unora nu pecetluiește numai soarta lor proprie, ci și pe a altora…

Spicuim deci din Îndrumar (la păcate împotriva credinței și ale celor prime trei porunci din decalog, cu alte cuvinte PĂCATE ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU):

1. Cunosc doar superficial învățătura de credință a Bisericii (Biblia, Catehism, Decalog, învățătura despre sfintele taine și despre rugăciune, Învățătura Sfinților Părinți).

2. Am crezut în Dumnezeu ca entitate, ca energie, ca forță ca orice altceva decât ca Persoană vie.

3. Am îmbrățișat curente ce țin de ezoterism, gnosticism, New-Age, teozofie, antropozofie. Am răspândit materiale pe aceste teme.

4. Am apelat la consilieri spirituali sau terapeuți New-Age. (oare am putea adăuga aici și „liderii politici New-Age”?)

5. Am citit și răspândit literatură New-Age .

6. Mi-am făurit un Dumnezeu după imaginația mea – așa cum îmi convine mie sau pentru a-l folosi pentru un anumit scop – fără să țin seama de Evaghelie și de Învățătura Bisericii.

7. Am evitat să țin seama de Dumnezeu în deciziile și părerile mele asupra lumii și vieții, în hotărîrile și faptele mele.

8. Am făcut alegeri care nu sunt spre mântuirea mea și spre mai marea preamărire a lui Dumnezeu, ci urmăresc numai scopuri lumești, trecătoare.

9. Am practicat idolatria (prin idolatrie se înțeleg nu numai practicile antice de idolatrie ci și orice cinstire prin care omul pune creatura deasupra Creatorului – fie că este vorba de zei sau demoni, de putere, plăcere, rasă (explic: deci NAZISMUL și RAȘISMUL sunt o idolatrie), STRĂMOȘI (cultul idolatrizant al figurilor înaințașilor), STATUL (naționalismul – în accepțiunea DEX de ideologie și poziție politică exagerată), banii.

Poate așa e mai clar?

Acum, pentru cine cuvintele ca ezoterism, gnosticism, teozofie, New-Age sunt mai puțin clare găsiți alăturat fotografia paginii din Îndrumar care v-ar putea ajuta. Pe scurt – expresii ca „singurul dumnezeu este viața”, „sufletul planetei care se ascunde în păduri, ape, lanțuri muntoase etc”, „vibrațiile și suflul cosmic divin”, „informația apei pure care vă vindecă și vă ajută să ajungeți la înțelegeri superioare” etc … toate acestea se înscriu foarte bine în gnosticism, teozofie și New-Age – și persoanele care le afirmă ca pe o convingere personală îmbrățișează de fapt astfel de curente.

Fiind o monahie și respectând canoanele Bisericii, nu fac politică, nu încerc să promovez un canditat/partid sau altul, și indiferent de opțiunea politică a fiecăruia, vă respect pe toți. Un slujitor al Bisericii are însă datoria de a vă îndemna atât să trăiți conform evangheliei cât și să fiți un om al adevărului (și asta este valabil și pentru necredincioși). Ori, un om al adevărului numește lucrurile pe nume. Pisicii îi spune pisică – nu îngeraș, iar crocodilului îi spune crocodil – nu leopard sau cal pur-sânge.

Să avem curajul – mai ales când avem de ales răul cel mai mic – să spunem clar ceea ce alegem și să nu ne autoamăgim cosmetizând situația. Să nu numim „creștin ortodox” un om cu EVIDENTE teorii New-Age, nici „partid de dreapta” când e vorba de neomarxism de stânga, nici „social-democrație cu dragoste de țară și grijă față de cel obidit” când e vorba de corupție și dosare penale, etc.; să nu numim „canditat independent care ne mântuiește de sistem” când e vorba despre un om al sistemului – și poate al celui mai periculos, să nu numim „patrioți” oameni care au evidente legături cu RAȘISMUL (pe înțelesul tuturor = cu ideologia regimului totalitar rusesc), nici „suveraniști” pe cei care doar schimbă polul de influență de la vest la est … și în general, să nu numim „realitate” orice UTOPIE care ni se flutură în promisiunile electorale.

Și dacă am avea curajul să spunem lucrurilor pe nume: 1) poate că ne-am răzgândi (mai e timp) – ieșind din amăgire; 2) cel puțin nu am fi cauză pe poticneală pentru alții, pentru că nu i-am înșela, prezentându-le o realitate neagră drept ceva frumos și seducător; 3) am micșora disensiunile și certurile dintre noi – căci, dacă ai avea curajul să spui că votezi un președinte NEW-AGE și să argumentezi de ce NEW-AGE-ul este un bun fundament pentru un președinte, poate că ai fi respectat chiar dacă mulți nu gândesc ca tine; dar dacă încerci să-l prezinți ca fiind un mare creștin ortodox, nu te mira că stârnești împotriviri.

Dumnezeu să vă lumineze pentru alegerile pe care le veți face. Mă voi ruga pentru toți pentru „răspuns bun la Judecată”, căci pentru toate vom da socoteală.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Sora Isihia

Sora Isihia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *