FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alegeri anticipate în Basarabia. Andrei Vartic

Două ştiri din Basarabia, una foarte bună, alta proastă.

1. Opoziţia anticomunistă de la Chişinău a reuşit să rămână unită în faţa PCRM şi comuniştii moldoveni au eşuat pentru a doua oară în alegerea tov. Zinaida Greaceanîi în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Tov. Greceanîi a obţinut, din nou, 60 de voturi, cu unul mai puţin decât cele necesare pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie în stat. Urmează organizarea de alegeri anticipate; rămâne de văzut când vor avea loc.

2. Ieri seară a murit Andrei Vartic, patriot român din Basarabia, poate mai cunoscut nouă ca fondatorul postului de radio Vocea Basarabiei în 2000. Dumnezeu să-l ierte!

AndreiVartic.org

Specialist in fizica si spectroscopie; regizor de teatru, actor; om politic; publicist, scriitor; cercetator stiintific, editor, filozof si promotor al culturii; fruntas al miscarii de eliberare nationala din republica Moldova. S-a nascut 21 oct. 1948, in com. Danceni, jud. Chisinau (acum, r-nul Ialoveni), in familia lui Vasile Vartic si a Zinoviei (n. Constantinov). Familia Vartic s-a stramutat la Danceni din sat. Marmora, de langa Piatra Neamt, la inceputul sec. XIX. Pe linie materna este indeaproape inrudit cu sociologul si folcloristul Petre Stefanuca (1906-1942), discipol al Scolii sociologice a lui D. Gusti, martirizat dupa ocuparea Basarabiei de catre sovietici. Bunelul lui, Andrei Constantinov, fost primar la Ialoveni, a murit in Gulag (la Magadan) ca detinut politic.

Invata la scoala medie incompleta din satul natal, apoi la cea medie de cultura generala din or. Ialoveni (1955-1966). Da admiterea la Universitatea de Stat din Chisinau, specialitatea fizica si spectroscropie, al carei licentiat devine in 1971. Inca in anii de studentie este urmarit si anchetat de KGB pentru „vederi apolitice si credinta in Dumnezeu”, precum si pentru organizarea unor manifestari pro-romanesti si antitotalitariste (de ex., in vara lui 1968 – o actiune de protest in legatura cu invadarea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice). Din acest motiv, timp de sapte ani dupa absolvirea facultatii nu este primit nicaieri la lucru. In schimb, este retinut de militie de mai multe ori – la Moscova, Vilnius, Leningrad (Petersburg), iar la Chisinau este internat cu forta la spitalul de psihiatrie (vara 1972). Pentru a-si asigura existenta, munceste „la negru” (construieste case) in Siberia. Concomitent, frecventeaza marile biblioteci si muzee din fosta URSS. Scrie si publica in versiuni „samizdat” mai multe studii si eseuri (Despre structura informationala a poeziei, Informatie si rostire, Lupta cu uratul, Despre dominatie, Dacii si informatia, Eminescu si Marshal McLuhan, Rezonante renascentiste in Balcani etc.). In aceeasi perioada scoate, in tiraje simbolice, dactilografiate de autor, si cateva carti in versiune „samizdat”: Drum prin rime, Arta iubirii, Jurnal baltic, Ion, Pod peste fluviu, Scrisori din Bizant etc. Abia dupa 1989 fragmente din aceste studii si carti au aparut in publicatii de la Chisinau, Iasi, Bucuresti, Kiev, New York,Toronto etc.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

6 Comments

  1. Imperialistu'
    3 June 2009

    PLDM vs Voronin: „Lumea nu mai vrea ca Dvs să conduceţi ţara

  2. Francesco
    3 June 2009

    Voronin o voia pe d-na Grecianii ca presedinta a Moldovei, pare o reeditare la nivel de gubernie a miscarii de la „centru”, cu Putin ca prim-ministru si Medvedev presedinte al Rusiei.

    Bine ca nu s-a gasit o Iuda ca sa „se aleaga” varianta dorita de comunisti.

    Ne pare rau pentru disparitia lui Andrei Vartic, un mare roman. Dumnezeu sa-l ierte!

  3. Francesco
    3 June 2009

    Voronin a acuzat Romania si de esecul alegerii unui presedinte al Republicii Moldova si sustine ca la noile alegeri comunistii vor castiga 80 de mandate fata de cele 60 din prezent.

    Din articolul lui Rodica Ciobanu redau un citat din declaratia lui Voronin catre Komsomolskaia Pravda:

    „Opoziţia va încerca să acţioneze cu mai multă acurateţe. Este evident că după retragerea opoziţiei din aprilie, ea s-a regrupat şi a primit un nou sprijin din partea României, care acţionează ca elefantul într-un magazin de porţelanuri şi face aluzii directe că nu consideră Moldova un stat viabil. Aceasta nu întâmpină nicio ripostă din partea Uniunii Europene, care se pare că şi-a luat o pauză. UE se află în faţa unei dileme: fie să-i susţină pe adversarii lui Voronin riscând cu Republica Moldova în forma în care este astăzi, fie să-şi reconfirme poziţia iniţială şi să dea de înţeles ferm Bucureştiului că nu sprijină amestecul în afacerile interne ale republicii. Foarte multe depind de poziţia UE. Aceasta trebuie aşteptată mai aproape de alegeri”.

  4. grecu
    3 June 2009

    frati Romani din stanga prutului aruncati comunistii la groapa istoriei si unirea cu noi se va infaptuii,noi va iubim si va asteptam sa veniti la sanul patriei si astfel mai recuperam din pamantul furat de bolsevici ,cu stima un ROMAN .BAS ARABIA PAMANT ROMANESC, LA GUNOI CU BOLSEVICII DE LA PUTERE .CE ALEGETI ACEEA AVETI NU MAI VOTATI PE BETIVANUL DRE VORONIN SI CLICA LUI.

  5. Imperialistu'
    3 June 2009

    Ar fi bine, grecu, dar e foarte greu sa ii disloci pe tovarasi de la putere. Nu stiu daca ai vazut, dar alegerile au fost stabilite pentru o zi de miercuri, doar-doar oamenii nu vor putea sa vina la vot. Sunt ferm convins ca pregatesc o frauda de proportii si de asta data, iar cum americano-europenii nu sunt interesati de zona, nu are cine sa ii opreasca.

  6. Imperialistu'
    3 June 2009

    Iurie Roşca a depus jurământul în faţa lui Vladimir Voronin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *